Türkiye’yi alarmda tutmak zorundayız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) başlatılan teftişe ilişkin, "Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok, bizim terörle mücadeleyle işimiz var, biz bunu yapmak zorundayız. Bunun için de Türkiye'yi alarmda tutmak zorundayız." dedi.

Haberler 28.12.2021 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Soylu, AFAD Konferans Salonunda düzenlenen Afet Risk Azaltma Plan çaltaynn ardndan gazetecilerin sorularn yantlad.

Bir gazetecinin, BBde balatlan tefti ve konuya ilikin yaplan açklamalar hatrlatmas üzerine Bakan Soylu, Türkiyenin terörle ilgili önemli snamalardan geçtiini ve büyük bedeller ödediini söyledi.

Ülke ve millet olarak tüm tedbirleri alma zorunluluu bulunduunu belirten Soylu, Türkiyede 15 Temmuz oldu, sadece çileri Bakanlndan 50 bin kii ihraç edildi. Niçin, neden? Terör örgütleriyle irtibat ve iltisak olduu için, yani bunlarn kamuda çalmas, devlette çalmas sakncal olduu ve bunlar bize büyük bir maliyet yükleyecei için. Bunlarn içinde FETÖ var, PKK var, KCK var, DHKP-C var, MLKP var, MKP var ve bütün örgütler var. Peki biz bunu niçin yapyoruz? Dadaki teröristlerle mücadele ediyoruz, ehirlerdeki terörizmle mücadele etmeyecek miyiz, teröristle mücadele etmeyecek miyiz? diye konutu.

Bakan Soylu, u soruyu tüm Türkiyeye sormak istiyorum. ifadesini kullanarak, Fehriye Erdal kimdi ve çok yüksek korunakl Sabanc Centera nasl girmiti ve sonucunda ne yapt? Peki Muhammed Fatih Safitürk kamunun içerisinde görev alanlarn i birliiyle katledilmemi miydi? Peki rnaktaki adliyelerde adliyenin altna bomba koyanlar orada çalanlar deil miydi? En son Cihan Güven katledildi Cizrede, peki nasl katledildi ve kim katletti. PKK ve KCKnn YPS olarak nitelendirdii, HDPninde kendi gençlik kollar mensubu olarak nitelendirdii, PKK ve KCKnn talimat vererek, yani siyaset içerisinde meru bir klfa büründürerek salad bir kaplama ile birlikte katlettiler. deerlendirmesinde bulundu.

Devlette çalan, terör irtibat ve iltisakn tespit ettikleri kiiler için kendilerini suçlu hissetmediklerini belirten Soylu, unlar söyledi:

Hayr, tam tersine, buray temizlemeye, yarn öbür gün bamza gelebilecek bir felaketi engellemek için, terörle devletin, terör irtibatyla devletin bir arada olmayacan ortaya koyabilmek için bunu gerçekletiriyoruz. Yarn, öbür gün yaplacak bir eylem bu kiiler üzerinden gerçekletirilirse, bu sefer bize kalkp unu sormazlar m, Arkada siz ne i yapyorsunuz, sizin göreviniz nedir, siz hangi sorumluluun içerisindesiniz ki bunlara evet veya hayr demediniz? Beni balayn ama sosyal medya çrtkanlyla biz terörle mücadele etmiyoruz, biz laf cambazlyla da bununla mücadele ediyor deiliz.

Süleyman Soylu, Türkiyenin her tarafnda huzur ve güven bulunduunu, bunu salamaya çaltklarn belirtti.

stanbulda DAYDER diye bir dernek olduunu ifade eden Soylu, DAYDER denilen dernek tamamen örgüt eleba Apo tarafndan talimatla kurdurulmu, bizatihi kendi talimatyla beraber, dini istismar etmek üzere niteliklendirilmi bir dernek. Biz bununla ilgili çalma yaparken bir eye daha ulatk, buradan referansla stanbul Büyükehir Belediyesine insanlarn girdiini ve burada da çaltklarn tespit ettik ve gördük. dedi.

TEHDD ÖNGÖREREK TEDBR ALMAYALIM MI?

Konuyu biraz daha genilettiklerini ve çeitli ihbarlarn da gelmeye baladn dile getiren Bakan Soylu, öyle devam etti:

Daha önce PKK ve KCK ile iltisakl, hapse girmi, özellikle dada bulunmu, bunun yan sra yine baka terör örgütlerinden polisimizin öldürülmesi eylemlerine katlm, katk vermi ve yarg tarafndan da bu tescil edilmi, yine tüm bunlarn yan sra FETÖden ihraç ettiimiz, Türk Silahl Kuvvetlerinden ihraç edilen, ByLock kullancs birçok kiinin younlatrlm olarak buraya, stanbul Büyükehir Belediyesine ie alnd... Hangi saikle ve nasl alnyor? Kamuda devlet memuru ve sözlemeli olarak ie alnabilir ama belediye de bir kamu teekkülüdür, belediyelerde de bunun yan sra bir ey daha yaplabilir, onlarn belediye iktisadi teekkülleri üzerinden de içi statüsüyle beraber ie alnabilir.

Burada bir önemli adm daha var, buradaki ie alnanlar sadece i derken mahalleleri süpürmüyorlar, temizlemiyorlar. Burada alnanlarn bir bölümü kamunun çok kritik yerlerinde de yani ilgili belediyelerin çok kritik yerlerinde çalabilme kabiliyetine sahip. imdi biz bunlar izlemeyelim mi, takip etmeyelim mi, biz bunlardan gelebilecek herhangi bir tehdidi öngörerek tedbir almayalm m? Elbette ki tedbir almalyz. Bizim kimsenin belediyesiyle iimiz yok, bizim terörle mücadeleyle iimiz var, biz bunu yapmak zorundayz. Bunun için de Türkiyeyi alarmda tutmak zorundayz.

Süleyman Soylu, Türkiyenin etrafndaki corafyann hangi halde olduunu herkesin bildiini belirterek, çok stratejik bir noktada, çok stratejik bir konumda sizin herhangi bir güvenlik soruturmas yapmadan, herhangi bir aratrma yapmadan aldnz, geçmite PKK ve KCKdan hatta u anda diyorlar ya Hiç tutuklu var m, niye tutuklamyorsunuz? Evet, yaplan soruturma, tutuklama merci ben deilim ki bamsz yargdr. diye konutu.

Anayasa ve kanunlarn verdii bir yetkiye dayanarak böyle bir ihbar ve ikayeti aratrmak ve soruturmakla mükellef olduklarn dile getiren Soylu, DAYDER soruturmasnda, stanbul Büyükehir Belediyesine gassal olarak, sözde imam olarak alnan bizatihi PKK, KCK terör örgütü tarafndan, hatta maalarnn bir bölümünün, -bütün iddianamede ar ceza mahkemesine sevk edildi hepsi söz konusu- terör örgütüne nakledildii konusunda anlaylarn olduu ve bu konuda bir organizasyon içerisinde bulunanlarn bir ksm tutukland. Bunlar belediyede çalyor, daha yeni. dedi.

Bakan Soylu, Aziz milletimize unu sormak isterim, siz terör örgütüyle iltisak, irtibat, ByLockcu olduu için Türk Silahl Kuvvetlerinden FETÖcü olduu için ihraç edilen, jandarmadan, polisten FETÖcü olduu için ihraç edilen bir kiiyi kendi irketinize alr msnz? Kendi evinizin önünde güvenlik görevlisi olarak olmasn temin eder, salar msnz, buna rza gösterir misiniz? Bunun siyasi bir taraf yok, bunun bir güvenlik taraf var. Her meseleyi kendine ait bir siyasal kaldraç olarak kullanp kendini muhafaza etmek için Beni öyle sktryorlar, bin tane i yapyorsun, ben hangi meselende, kimin hangi meselesiyle urayorum. diye konutu.

Vatandan vergisini verdiini ve devletten de kendisini tehdit ve tehlikelere kar muhafaza etmesini istediini söyleyen Soylu, kendilerinin de buna kar milleti korumak ve muhafaza etmek zorunda olduunu vurgulad.

Bakan Süleyman Soylu, unlar kaydetti:

Siz bir personelin alm kriterlerini bu ülkenin stratejik olarak, temel olarak bir güvenlik esasna dayandrmaz, iltisak ve irtibat olan adamlar, FETÖden ihraç edilmileri, bir polisin ehadetine karm olanlar, Aponun mraldan serbest braklmas için defalarca eyleme katlm olanlar, PKK ile ilgili yazlama yapanlar ve nihayetinde sözde kendisini din görevlisi olarak tanmlayp, bu konuda dini istismar ederek, PKK ve KCK tarafna evirmeye çalanlar bir kurumun içerisine alrsanz bu normal mi? Hangi biriniz i arkada olarak böyle birisiyle yürümek istersiniz?

Bir gazetecinin, çalanlarn adli sicil kaytlarna ilikin sorusu üzerine, Tutuklanm olan söylüyorum. Netice itibaryla bizim güvenlik soruturmalar ve ariv aratrmalar kanunumuz çok açk ve nettir, orada kurumlarn yetkileri, yetkinlikleri de bellidir. diye konutu.

Benzer bir durumun ortaya çkmas halinde yaplacak ilk eyin ilgili valilie müracaat etmek olduunu vurgulayan Soylu, Devletin muhatapl burada büyükehir belediyesindeki kamu yöneticileridir, örnein genel sekreterdir. Gider der ki Bizim böyle bir derdimiz, skntmz var, biz bu kadar insan ie alacaz, acaba una bakabilir misiniz? Denmi mi? Hayr, bunlarn hiçbirisi salanmam. dedi.

Soylu, almlarn, SK, GDA, park gibi yerlere olduunu belirterek, Bunlarn hepsi bizim açmzdan önemlidir ve biz devlet olarak bunu takip etmekle mükellefiz, sorumluyuz. Yarn öbür gün o çocuklarn bana bir ey gelirse, yarn öbür gün suyun bana bir ey gelirse, yarn öbür gün GDAn, doal gazn bana bir ey gelirse biz ne yapabiliriz, milletimize nasl hesap verebiliriz? diye konutu.

SORUMSUZLUK ÖRNE

DAYDER soruturmasnda tutuklularn bulunduunu, iddianamelerin hazrlandn söyleyen Soylu, Bu konuda, Elimizdeki bütün bilgileri, verileri size verelim, bize yardmc olur musunuz? demek varken, bunu bir siyasal mesele haline getirmek, Benim üzerine öyle geliyorlar, böyle geliyorlar. diye nitelendirmek, en azndan bana göre bir sorumsuzluk örneidir. dedi.

Bu tür uygulamalar bütün kurumlara yaptklarn belirten Soylu, Bizim derdimiz burada terörle mücadele etmektir ve terörle mücadele etmek zorundayz. ifadelerini kulland.

simlerin belediyeye bildirilip bildirilmediine ilikin soruya karlk Bakan Soylu, Bu teftiin açlmasnn sebebi de budur. Son dönemlerde çeitli saylar söyleniyor. Elbette ki biz belediyenin Bakanlk olarak kaç kii aldn takip edenlerden deiliz, öyle bir sorumluluumuz da yok. Bizim buradaki perspektifimiz, halkmza zarar verebileceini düündüümüz bir terör perspektifi. Biz bu perspektife bakarz. dedi.

Soylu, sadece dün farkl kurumlarla ilgili 550nin üzerinde tefti karar imzaladn belirterek, unlar kaydetti:

mzaladmz kararda u var, gidecekler bu yeni alnan kiilerin elbette ki süreçlerine bakacaklar, herhangi bir suçu, suçluluu olmayan kii veya herhangi bir iltisak olmayan kiiyle ilgili bizim bir sorumluluumuz yok veya o insanlarn da bir sorumluluu yok. Bunu çarptp u kadar insan çalyor, hepsini töhmet altnda brakyorsunuz., yani biz çileri Bakanlndan 50 bin kiiyi ihraç ettik, çileri Bakanlnn bütün çalanlarn m töhmet altnda brakm olduk yani, böyle mi oldu, böyle mi oluyor? Burada ilkel siyasi birtakm yaklamlarla meselelerin üstünün kapatlmamas, tam anlamyla huzurun ve güvenin temin edilmesi için her birimizin sorumluluk içerisinde çalmas gerekir. Biz bunun gayreti içerisindeyiz ve terörle mücadelemiz bandan itibaren hakikaten baarl bir ekilde devam etmektedir. Milletimizin, ehit ailelerimizin, gazilerimizin ve gazi ailelerinin fedakarlklar var, biz bu fedakarlklar akim brakamayz.

Ana Sayfaya Git