Tutuklama ve adli kontrole itirazda yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor

Yeni yılla birlikte sulh ceza hakimliklerinin vereceği tutuklama ve adli kontrol kararlarına itirazları, başka bir sulh ceza hakimliği yerine bir üst mahkeme olan asliye ceza mahkemesi hakimleri değerlendirecek

Haberler 29.12.2021 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sulh ceza hakimliince verilen tutuklama ve adli kontrol kararlarna yaplacak itirazlarn, baka bir sulh ceza hakimlii yerine bir üst mahkeme olan asliye ceza mahkemelerine yaplmasna 1 Ocak 2022de balanacak.

Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilerek yasalaan 4. Yarg Paketi ile Ceza Muhakemesi Kanununda baz deiiklikler yapld. Bu kapsamda, 1 Ocak 2022de yürürlüe girecek deiiklikler arasnda sulh ceza hakimliinin tutuklama ve adli kontrol kararlarna yönelik itiraz usulleriyle ilgili düzenleme de yer ald.

Buna göre, sulh ceza hakimliklerinin söz konusu kararlarna yaplacak itirazlar, baka sulh ceza hakimlikleri yerine 1 Ocaktan itibaren bir üst mahkeme olan asliye ceza mahkemesi hakimlerince karara balanacak.

Asliye ceza mahkemesi hakimleri, itirazlarda kararlarn hukuki yerindeliini deerlendirecek, tutuklama ve adli kontrole ilikin itirazlar kabul edecek ya da reddine hükmedecek. Sulh ceza hakimlii ilerinin, asliye ceza hakimi tarafndan görüldüü yerlerde ise itiraz inceleme yetkisi, ar ceza mahkemesi bakanna ait olacak.

Adli kontrol süresi de 1 Ocaktan itibaren ar ceza mahkemesinin görevine girmeyen ilerde en çok 2 yl olacak. Bu süre zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek 1 yl daha uzatlabilecek. Ar ceza mahkemesinin görevine giren ilerde adli kontrol süresi en çok 3 yl olacak, bu süre zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek uzatlabilecek. Uzatma süresi toplam 3 yl, Türk Ceza Kanununun ikinci kitap dördüncü ksm dördüncü, beinci, altnc ve yedinci bölümünde tanmlanan suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlarda ise 4 yl geçemeyecek.

ADL KONTROLÜN DEVAMI 4 AYDA BR NCELENECEK

Soruturma evresinde, üphelinin adli kontrol yükümlülüünün devamnn gerekip gerekmeyecei hususunda da en geç 4 aylk aralklarla cumhuriyet savcsnn istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafndan bir karar verilecek. Kovuturma evresinde ise mahkeme, hakknda adli kontrol karar bulunan sann bu yükümlülüünün devam edip etmeyeceine en geç 4 aylk süre içinde resen karar verecek.

Ana Sayfaya Git