Ülke genelinde Kovid-19 tedbirleri denetlenecek

İçişleri Bakanlığı, yarın ülke genelinde tüm yaşam alanlarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin denetleneceğini bildirdi.

Haberler 01.10.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, 81 il valiliine gönderilen Kovid-19 tedbirleri denetimi konulu genelgede, kontrollü sosyal hayat döneminde temizlik, maske ve mesafe kurallarnn yan sra tüm i kollar ve yaam alanlar için belirlenen tedbirlere/kurallara uyulmas ve vali/kaymakamlarn koordinasyonunda sürdürülen denetim faaliyetlerinin salgnla mücadelede büyük önem tad ifade edildi.

Genelgede, farkl tarihlerde illere gönderilen genelgelerle Salk Bakanl Salgn çalma ve Yönetim Rehberi dorultusunda hazrlanan formlar kullanlarak, süreklilik tayacak ekilde denetimler yaplmas hususunda valiliklerin talimatlandrld anmsatld.

Bu kapsamda, yarn tüm il ve ilçelerde bizzat vali, kaymakam, belediye bakan, ilgili kamu kurum ve kurulularnn yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtar, meslek odalar, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabta, özel güvenlik gibi) katlmyla oluturulan ekipler tarafndan Salk çin Hepimiz çin sloganyla yaamn tüm alanlarn kapsayacak ekilde genel denetim yaplacak.

DENETMLER YAPILACAK

Denetimler, vatandalarn youn bulunduu bata ehiriçi ve ehirleraras toplu ulam araçlar, lokanta, kafe, restoran olmak üzere konaklama tesisi, alveri merkezi, pazar yeri, sosyete pazar, kahvehane, kraathane, çay bahçesi, nikah merasimi eklinde yaplan düün töreni, berber/kuaför/güzellik merkezi, internet kafe/salonu, elektronik oyun yeri, otogar, taksi ve taksi dura, park/piknik alan, lunapark/tematik park ve bilumum yaam alanlarn (cadde, sokak ve plaj gibi) kapsayacak ekilde planlanacak.

Vatandalarn gün içerisinde toplu olarak bulunduklar ana cadde, alveri yeri, park, bahçe, otogar gibi kalabalk yerlerde denetimler younlatrlacak.

Gece kulübü, pavyon, bar, birahane gibi daha önceki genelgelerle faaliyetlerine izin verilmeyen i yerlerinin fiilen açk tutulup tutulmadklar, 24.00ten sonra müzik yayn yaplp yaplmad ve ehirleraras toplu ulamda Hayat Eve Sar (HES) kodu zorunluluuna uyulup uyulmad hususlarna arlk verilecek.

Denetim ekipleri, her bir i kolu ya da mekann uzmanlk bilgisini göz önünde bulundurarak ilgili kamu kurum ve kurulular (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri gibi) köy/mahalle muhtarlar ile meslek odalarnn temsilcilerinden oluacak ekilde belirlenecek.

KALABALIK ALANLAR

Denetimlerde vatandalarn kalabalklar halinde bir araya gelebildikleri etkinlik (nikah merasimi eklindeki düün, nikah, cenaze, taziye gibi) ve yerlerde (plaj, cadde, sokak, park alan gibi) temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarna uyulup uyulmadna özellikle dikkat edilecek.

Denetim faaliyetlerinin etkinlii ve görünürlüü en üst seviyede tutulacak.

Denetimler srasnda, vatandalar salgn konusunda bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere arlk verilecek.

Hemen giderilebilir nitelikte anlk uygulamalardan kaynakl süreklilik tamayan aykrlklar için 1inci ihlalde uyar, 2nci ihlalde idari para cezas, i yeri, taksi ve toplu ulam araçlar için 3üncü ihlalde 1 gün, 4üncü ihlalde 3 gün faaliyet durdurma cezas teklifleri mülki idare amirine iletilecek.

Halk sal açsndan ciddi anlamda risk oluturan ve süreklilik oluturan ya da kurallara/önlemlere aykr davranlarda srar edilen aykrlklar için ise il ya da ilçe umumi hfzsshha kurullarnca belirlenecek cezalar mülki idare amirlerince uygulanacak.

Vali ve kaymakamlar tarafndan yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kurulular, köy/mahalle muhtarlar ile meslek odalar arasndaki koordinasyonun salanarak gerekli planlamalar yaplacak.

Ana Sayfaya Git