Umut yolculuğu sefalete dönüştü

Ülkelerindeki savaş, çatışma ve işsizlik nedeniyle Türkiye ve Avrupa ülkelerine göç eden Afganistanlı düzensiz göçmenlerin aylar süren yolculukları ölüm, yaralanma, açlık ve susuzlukla sonuçlanıyor.

Haberler 10.06.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesi otogar yerlekesi ve çevresinde bekleyen düzensiz göçmenler, yaklak 27 günlük uzun yolculuun ardndan aç ve susuz halde hayata tutunmaya çalyor.

Afganistandaki sava ortamndan kaçp bir umutla Türkiyeye sndklarn belirten Afgan göçmenler, yolculuk boyunca çektikleri skntlar, snrlarndan geçtikleri ülkelerde karlatklar zorluklar, snrdaki asker veya polislerin kendilerine yönelik uygulad bask ve ikenceler neticesinde ölen ve yaralanan arkadalarnn olduunu söyledi.

Afganistann Bedahan vilayetinden geldiini söyleyen Abdülcelil olu nam, Bizler ülkemizden Türkiyeye doru yola çktk. Vatanmzda sava, bahtszlk, kaçrma, hrszlk ve insan kaçakçl var. Vatanmz harap olmu, vatanmz soymular. Biz gençlerin hepsi savatan ve bahtszlktan kaçtk, geldik. Buraya gelirken bir tarafta ran, dier tarafta da Türkiye polisi bize eziyet ediyor. dedi.

Anne babamz bizim için, biz de vatanmzn kalknmas için dua ediyoruz

nam, Bizim vatanmz gelimiyor. Biz Allahtan vatanmzn kalknmasn istiyoruz, ki ülkemize dönelim. Ne zamana kadar bu topraklarda uyuyacaz. Anne babamz bizim için, biz de vatanmzn kalknmas için dua ediyoruz. Bizler; Eref Gani, Abdullah, Dostum, Taliban ve Devletten ülkemizi kalkndrmalarn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Snrdan geçince ayak, kafa ve burunlarnn krldn, herkese silahlarla ate açldn söyleyen nam, yaadklarn u ifadelerle dile getirdi:

Herkes sakat haliyle ilerliyor. Birinin kafasna mermiyle sktlar, cesedini tan altna koyduk. Onun için cenaze töreni yapamadk. Bunlarn hepsi muhacirdirler. Hiç kimse ho bir gönülle gelmedi. Hepsi yürekleri yanarak geldi. Bir ksmn Taliban perian ediyor, bir ksmn DA, bir ksmn da devlet mahvediyor. Biz napalm?

Biz garibanlar bir lokma helal ekmek için geldik

Türkiye yöneticilerinden ümitvar olduklarn dile getiren nam, Bu yabanc ülkeye geliyoruz, ekmek bulamyoruz. Kendi devletimize yönelik bir ümidimiz yok ama biz Türkiye devletinden ve deerli Cumhurbakan Tayyip Erdoandan ümitliyiz. Biz garibanlar bir lokma helal ekmek için geldik, kötü eyler veya kaçakçlk için gelmedik. 2 gün yaayacaksak haram deil, iki lokma helal ekmek yiyerek yaayalm. eklinde konutu.

Afganistandan Diyarbakra 25 günde yaya olarak geldiklerini söyleyen nam, Buradakilerin yarsnn aya yaral, yarsnn ayanda dikenli teller var. Paramparça olmular, sakat kalmlar, mermi yemiler, ancak burada bilet vermiyorlar. 3 günden bu yana bu zavall Afganlarn hepsi aç, susuz, bir damla su yok ki kuru ekmein üzerine döküp yiyelim. diye belirtti.

Ey önderler! kyamet gününde zerre-zerre, küçük-büyük hesaba çekileceksiniz!

Kendi ülke yöneticilerine seslenen nam, Cumhurbakanmz Eref Ganiden, Abdullahtan, Dostumdan, Atta Muhammed Nurdan... ksaca bütün Afganistan önderleri Allahtan korksunlar. Ey önderler! Kyamet gününde zerre-zerre, küçük-büyük hesaba çekileceksiniz! Bu kenarda oturan 2 yandaki Afgan çocuu yarn sizden cevap bekleyecek. Afganistan gençleri ve insanlarnn hiçbirisinin sizden ümidi yok. Size Cumhurbakan olmanz ve ülkeyi kalkndrmanz için oy verdiler, vatan harabeye çevirmeniz için deil. Biz sizden ötürü Türkiyeye snmaya mecbur kaldk. dedi.

Türkiyeye gelebilmek için çkartt pasaportu Celalabad Elçiliinin önünde Afgan polisine çaldrdn iddia eden nam, mecburiyetten dolay pasaportsuz olarak Türkiyeye geldiini söyledi.

Türkiyenin bizlere sahip çkmasn istiyoruz

Ekonomik skntlardan dolay Afganistandan Türkiyeye geldiklerini belirten Nimet Murad, Buraya gelirken yolda çok sknt çektik. çou arkadamz snrda aç susuz kald. Gerçi bizim de onlardan farkmz yok. Afganistan halk sava nedeniyle çok sknt çekiyor. Afganistanda sava bitecek bar olacak diyorlar ama bartan da bir haber yok. Bizler bir ümitle Türkiyeye geldik ve Türkiyenin de bizlere sahip çkmasn istiyoruz. Burada yerimiz olmad için terminal etrafndaki aaçlarn altnda, çevredeki park ve bahçelerde kalyoruz. Geceleri souk, gündüzleri ise scaktr. Sa olsun çevre halk bizlere kendi imkanlaryla yiyecek getiriyor. Getirdikleri yemekleri arkadalarmzla paylap yiyoruz. ifadelerini kulland.

Burada her türlü i imkanna raz olduklarn dile getiren Murad, Ekmek paras için geldik. Ne i verilirse yapacaz. Türkiye devletinin ülkemizdeki savatan dolay maduriyetimizi göz ününde bulundurup bize sahip çkmasn istiyoruz. eklinde konutu.

Bizlere sizleri stanbula götüreceiz dediler, getirip snra braktlar

Tacirler tarafndan stanbula götürüyoruz vaadiyle Türkiye snrnda braklp terk edildiklerine dikkat çeken Murad, Bizlere sizleri stanbula götüreceiz dediler, getirip snra braktlar. Vandan Diyarbakra bir haftada yaya olarak gelebildik. Buradan da nereye gideceimizi bilmiyoruz. Türkiye devletinden bizlere vatandalk vermesini istiyoruz. çünkü çok zor artlarda yayoruz. Buraya gelirken kimi arkadalarmzn ayaklar krld, kimileri vefat etti. diye belirtti.

Yaklak 27 günlük uzun yolculuk süresince çektikleri skntlar aktaran Arif Reveni, Afganistandan Pakistana geçtik. Pakistandan da rana, oradan da buraya geldik. Buraya gelmemiz yaklak 27 gün sürdü. randan Türkiyeye geliyoruz, Türkiye askeri bizleri yakalayp rana veriyor. Allah Türkiye askerinden raz olsun. Bizleri yakaladnda iyi davranyor. Fakat ran askeri bizleri dövüyor. dedi.

Reveni, Genelde yolculuumuzun çou yürüyerek geçiyor. Arabalarn ezdii arkadalarmz vefat ediyor. Vefat edenleri orada brakyoruz, naalarn yanmza alamyoruz. çok zorluk çekiyoruz. Diyarbakra geldik. Terminalde otobüsler bizleri almyor. Bilet istiyoruz, yabanc olduumuz için bilet vermiyorlar. Pasaport da yok! Kaçak geliyoruz, geldiimiz yollarda beli arabayla geliyoruz. Bizi arabayla getiren sizi terminale brakacam diyor. Biri gelip bizi 50 lira karlnda alp ehir dnda bir köyün içine brakp gidiyor. eklinde konutu.

Söz konusu göçmenlerin durumlar, barnma ile yeme-içme gibi ihtiyaçlarn karlanmas ve yasal sürecin ileyii ile ilgili l Göç daresiyle yaplan görümede, kolluk kuvvetlerinin müdahalesi neticesinde kurumlarn, yönlendirilen gruplarla ilgili ilem yaplabildii, onun haricinde yönlendirme gerçekletirilmedii sürece ilem yaplamad belirtildi.

Ana Sayfaya Git