Üniversite öğrencilerinin yüzde 78,1’i flört şiddetiyle karşı karşıya

TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi Araştırma Görevlisi Tuğçe Çetinkaya, üniversitelerde flört şiddetine maruz kalan ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler için psiko-sosyal ve hukuki danışmanlık alabilecekleri birimlerin kurulmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı. Çetinkaya, “Üniversite öğrencilerinin yüzde 78,1’i flört şiddetiyle karşı karşıya” dedi.

Haberler 20.10.2021 - 05:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TED Üniversitesi (TEDÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Toplumsal Cinsiyet çalmalar Merkezi, flört iddeti farkndal konusunda güncel bir aratrma gerçekletirdi. Aratrmaya, 273 kadn, 78 erkek olmak üzere toplam 351 örenci katld. Yüzde 78i TEDÜlü kadn örencilerden oluan katlmclarn yüzde 61,8i ankete katld dönemde bir flört ilikisinin bulunduunu söylüyor. Aratrmann sonuçlarna göre her 4 erkek üniversite örencisinden 3ü (yüzde 74,4) cinsellik konusunda hayr cevabn kabul etmeme ve ikna etmeye çalma davrannn flört iddeti olduunu düünüyor. Ayn oran, kadn örencilerde yüzde 97,8e yükseliyor.

FLÖRT DDET

TED Üniversitesi Aratrma Görevlisi Tuçe çetinkaya, örencilerin flört iddetine yönelik farkndalk düzeylerini ortaya çkarmak amacyla hayata geçirilen aratrma hakknda bilgi vererek kadn örencilerin erkeklere kyasla flört iddeti konusunda bilgi paylamna daha fazla ilgi gösterdiklerini belirtti. Toplumsal cinsiyet eitsizliinin flört iddetinin normalletirilmesindeki rolüne katlmama orannn yüzde 15,4 ile erkek örencilerde kadnlara göre (yüzde 1,4) daha yüksek olduunu belirten çetinkaya, Bana göre aratrmann en önemli sonuçlarndan biri, aratrmaya katlan örencilerinin yüzde 78,1inin flört iddetine maruz brakldklar bir iliki yaadklarn ifade etmeleri açklamasn yapt.

TOPLUMSAL KABULLER

Üniversitelerde flört iddetine maruz kalan ve profesyonel destee ihtiyaç duyan örencilerin psiko-sosyal ve hukuki danmanlk alabilecekleri birimlerin kurulmas ve bu birimlerin etkin bir çalma yürütebilmesinin oldukça önemli olduunu vurgulayan çetinkaya, sözlerine öyle devam etti:

Flört iddeti anlamna gelen davranlar, toplumsal kabullerin flört ilikisi içerisindeki yansmalar olabiliyor. iddetin toplumsal kabuller üzerinden olaanlatrlmas, maruz kalnan davranlarn tanmlanmasn güçletiriyor. Tanmlanamama durumu, maruz kalnan iddetin farkna varamama ve ilikiyi sonlandramama riskini beraberinde getiriyor. Flört ilikisinin genellikle ergenlik döneminde deneyimlenmeye balandn düündüümüzde, flört iddetine yönelik toplumsal farkndal artrlabilecek çalmalar daha da önemli bir hal alyor. Ancak bu ekilde flört iddeti anlamna gelen davranlarn olaan ya da kiisel meseleler olmadnn anlalmas mümkün olabilir.

KÜçÜK DÜÜRMEK

Kadn ve erkek örenciler arasnda cevap farkllklar bulunduu gibi benzerlikler de bulunduunu da söyleyen çetinkaya, Bu benzerlikler, aratrma sonuçlarnn umut verici yönlerine iaret ediyor. Genellikle sevgi duymann olaan sonuçlarndan biri olarak görülen kskançlk davran, tüm örenciler tarafndan sevgi kavramyla en az ilikilendirilen iki davrantan biri oldu. kinci olarak, flört iddeti anlamna geldiine katlma orannn en yüksek olduu davrann, ykc eletiriler yaparak bakalar önünde küçük düürmek olduu görülüyor. Dolaysyla fiziksel iddet kadar görünür ve tanmlanabilir olmayan psikolojik iddetin bir örnei olan bir davran kalbnn, katlmc örencilerin tamam tarafndan iddetle en fazla ilikilendirilen davran kalb olduu anlalyor dedi.

ARATIRMA SONUçLARI

çalmann tamamlanmasnn ardndan aratrmada tespit edilen sorunlara odaklandklarn ifade eden Tuçe çetinkaya, Yanndaki kim? Flört iddeti ve Drama balkl çevrimiçi bir etkinlik gerçekletirdiklerini belirterek Yaz dönemindeki staj çalmalarnda ise flört iddetine yönelik bir çalma grubu oluturduk ve çktlaryla bir farkndalk broürü hazrladk. Ayrca toplumsal cinsiyet rolleri, erkeklik ve rza inas gibi konular üzerine seminerler ve Psikoloji Bölümü ile örencilerin kiileraras ilikilerinde karlaabilecekleri sorunlarla ba etmelerinde yardmc olabilecek faaliyetler düzenlemeyi planlyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git