Üniversiteli İşsiz Ordusu

Üniversitelerde 128 binden fazla kontenjanın boş kalmasını değerlendiren eğitimciler, devletin, üniversiteyi bitirdikten sonraki süreç için istihdam alanları açması gerektiğini belirtiyor.

Haberler 03.09.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yl ilk defa uygulanan Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) kapsamnda, üniversite yerletirme sonuçlar geçtiimiz günlerde açkland. Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezi (ÖSYM) Bakanl verilerine göre; 710 bin 982 örenci üniversiteye yerleti, toplamda 128 bin 508 kontenjan ise bo kald.

Üniversitelerdeki programlarn sadece yüzde 85inin dolmasn deerlendiren Rehber Öretmeni Avni Altn, devletin, üniversiteyi bitirdikten sonraki süreç için istihdam alanlar açmas gerektiini vurgulad.

Altn, ÖSYM, geçtiimiz günlerde tercih yerletirme sonuçlarn açklad. Örenci kardelerimiz, 3-5 Eylülde elektronik ortamda e-Devlet ifresiyle üniversite kaytlarn yapabileceklerdir. Elektronik ortamda kaydn yapmayanlar, 3-7 Eylülde bireysel olarak bizzat üniversitenin belirlemi olduu adrese gidip, kaytlarn yapabilirler. Bu tarihlerin dnda kesinlikle kayt alnmayacaktr. Örenci kardelerimizin, bu zaman zarf içerisinde ya elektronik ortamda ya da bireysel olarak gidip üniversitelerde bizzat kayt yapmalar gerekmektedir. dedi.

Ciddi anlamda bo kontenjan var

Günümüzde eitim kalitesini yükseltmek adna birçok üniversitenin açldn ve bunun, aslnda güzel bir gelime olduunu belirten Altn, unlar söyledi: Fakat üniversiteyi bitirdikten sonraki süreçte örenci kardelerimizin, istihdam yaratabilecek bölümlere endeksli olarak tercih yapmalar ve i olanaklar kstl bölümlere tercih vermemesinden kaynaklanan bir kontenjan boluu var. Maalesef bir milyon 800 bin örencinin tercih etme hakkna sahip olmasna ramen yaklak 530 bin örenci tercih vermemitir. Bu, ciddi bir orandr. Hem devlet hem vakf üniversiteleri toplam olarak 138 bin-140 bine yakn bo kontenjan vardr. Elbette üniversitenin olmas, eitim seviyesinin, kalitesinin yükseltilmesi önemli bir etkendir. Fakat asl sorgulamamz gereken nokta, bitirdikten sonraki süreçte devletin buna bir istihdam yaratmas, i olanaklar sunmas veya istihdam alanlarnn açlmasdr. stihdam alanlarnn kstl olmas ya da istihdam yaratlmamas neticesinde örenci, doal olarak, Ben bu sene tercih vermeyeyim. Bir sene daha hazrlanaym, istediim bölüme gidebilirim. diyor. Ebeveynlerin ve örencilerin en büyük korkusu, üniversiteyi bitirdikten sonra i olanann olmamasdr. Bu cihetle baktmzda örenci, sevdii meslei tercih etmekten ziyade Acaba bu meslekte atamam yaplr m ya da KPSS puan düük mü? Bu bölümü bitirdiimde i olana nasldr? stihdam var m yok mu? diye düünür. Ona endeksli olarak tercih yaptndan dolay ciddi anlamda bo kontenjan var.

Nitelik babndan düündüümüzde yeteri kadar örenci yetitiremiyoruz

Üniversite snavna bavuran 954 bin 353 lise son snf örencisinin yalnzca yüzde 18,86snn bir lisans programna yerlemesi hakknda Altn, Eitim sistemindeki çarpklk ya da kalitenin düüklüü son günlerde gündemdedir. Belki nicelik olarak çok mezun veriliyor ama nitelik babndan düündüümüzde yeteri kadar örenci yetitiremiyoruz. Bu nedenle liseden sonra üniversiteyi ilk senede kazanan ya da tercih veren örenci says düüktür. Doal olarak, bitirdikten sonra bir sene daha hazrlanp, bu süre zarfnda etüt merkezlerine veya kaçak dershanelere yönelecektir. Bu da ciddi bir problem olarak karmza çkacaktr. çünkü merdiven alt ve kaçak dershanelerin çokluu, örencilerin oraya yönelmesine neden oluyor. Bu durum ise ister istemez eitimdeki frsat eitsizliini ortaya çkaryor. Bunun önüne geçilebilmesi adna, Milli Eitim Bakanlnn buna el atmas gerekir. ifadelerini kulland.

Kaçak dershanecilie yönelik adm atlmamas eitim kalitesini düürecektir

Diyarbakrda üniversiteye yerleen örenci saysnn az olmasnda kaçak dershanelerin önemli rolü bulunduunu dile getiren Altn, Hem kaçak dershanelerin çokluu hem niteliin azl, kaçak eitim merkezlerinde verilen eitimin kalitesini tartmaya açyor. Tartlmas gereken nokta budur. Gerçekten orada ciddi bir eitim kalitesi var m? Milli Eitim Bakanlna bal liselerde istedii verimi almayan örenci, doal olarak buraya yönelecektir. Kaçak dershanecilie yönelik adm atlmamas ya da denetim mekanizmasnn olmamas, ister istemez eitim kalitesini düürecektir. Zaten malumunuzdur, Güneydou Anadoluda eitim kalitesi düüktür. Bir denetim mekanizmasnn azl ya da olmamas, ister istemez o kaliteyi daha da çok düürecektir. Zaten geçen gün sayn cumhurbakanmz bu konuyla ilgili talimat verdi. Umarm Milli Eitim Bakanl, bu talimat yerine getirerek, özellikle merdiven alt ve kaçak dershanelere ciddi anlamda yaptrm uygular. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git