Unutulma hakkı kullanılacak

İnternetteki yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenler "unutulma hakkı"nı kullanabilecek

Haberler 14.04.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nternet ortamnda yaplan yayn içerii nedeniyle kiilik haklar ihlal edilenler, sulh ceza hakimliine bavurarak unutulma hakknn kullanlmasn talep edebilecek.

Sosyal Medya Yasas olarak da ifade edilen 7253 sayl nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun 1 Ekim 2020de yürürlüe girdi.

Bu kapsamda, internet ortamnda yaplan yayn içerii nedeniyle kiilik haklar ihlal edilenler, sulh ceza hakimliine bavurabilecek. lgili hakim, bavurucunun adnn, kiilik haklarnn ihlali kapsamndaki karara konu internet adresleriyle ilikilendirilmemesine yani unutulma hakknn kullandrlmasna karar verilebilecek.

Bu hususun hangi arama motorlar (Google, Yandex gibi) için geçerli olaca da kararda belirtilecek. Hakim, kararn 24 saat içinde verecek ve uygulanmak üzere Eriim Salayclar Birliine gönderecek.

Öte yandan, içeriin çkarlmas ve eriimin engellenmesi de istenebilecek. Vatandalar, bu bavurularnda adli birimlere herhangi ücret ödemeyecek.

UNUTULMA HAKKININ UYGULANMASI çN BÜYÜK MÜCADELE VERDK

Ulatrma ve Altyap Bakan Yardmcs Ömer Fatih Sayan, konuya ilikin Twitter hesabndan yapt paylamda, Avrupa ülkelerinde var olan unutulma hakknn Türk vatandalar için de uygulanmas konusunda büyük mücadele verdiklerini bildirdi.

Sayan, düzenlemeyle vatandalarn artk ilgili kanun çerçevesinde unutulma hakkn kullanabileceine dikkati çekerek, nternet irketleri, Avrupa adli makamlar ve vatandalarna nasl hizmet veriyorlarsa, bu ülkeye de öyle hizmet edecek. Bu dorultuda çalmalarmza devam edeceiz. deerlendirmesinde bulundu.

Unutulma hakkna ilikin bilgi veren Sayan, unlar kaydetti:

Bu, kiilerin ya da kurumlarn internet aramalar sonuçlarnda isimleriyle ilgili çkan haber, fotoraf, video, bilgi ve belge gibi verilerin artk internet arama sonuçlarnda olmasn istememe hakkdr. Unutulma hakk, dijital hafzada yer alan, geçmite yaanlan olumsuz olaylarn bir süre sonra unutulmasn, ayrca vatandalarmzn bakalar tarafndan bilmesini istemedii kiisel verilerinin silinmesini ve yaylmasnn önlenmesini salyor.

Sayan, paylamnda, söz konusu hususa ilikin sulh ceza hakimliine iletilecek dilekçe örneine de yer verdi.

Ana Sayfaya Git