Üstadı anlattılar

Asrın Müceddidi olarak kabul edilen Bediüzzaman Said Nursi, yazmış olduğu iman hakikatleri ile milyonlarca insanın hidayetine vesile oldu.

Haberler 26.03.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri vefatnn 59uncu yl dönümünde sevenleri tarafndan hayrla ve özlemle yd ediliyor.

Yazm olduu Risale-i Nur külliyat ile milyonlarca insann hidayetine vesile olan Bediüzzaman, asrnn müceddidi olarak kabul ediliyor.

Hayatnn büyük ksm sürgün, zindan ve muhacerette geçen Said Nursi, dünya zevklerine tenezzül etmemi, davasndan hiçbir zaman taviz vermemitir.

Eitimci Ramazan Erdoan ve lahiyatç Sinan Akyldz Bediüzzaman ve Risale-i Nurlarla ilgili konutu.

Eitimci Ramazan Erdoan, Üstadn, Risale-i Nur külliyat ile milyonlarca insann hidayetine vesile olduunu belirterek, Üstadmz, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin vefatnn 59uncu yldönümü münasebetiyle, lke Haber Ajansna böyle bir program düzenledii için teekkür ediyorum. Bediüzzaman Hazretleri, yazm olduu 6 bin sayfalk, 30 risaleden oluan eser; günümüzde her geçen gün deeri artan ve her kesimden kitlenin evkle ve heyecanla okuduu bir külliyattr. Belki binlerce, on binlerce, milyonlarca insann imannn kurtuluuna vesile olan bir külliyattr. ifadelerini kulland.

Bediüzzaman metodu; orijinaldir kendine hastr

Üstadn asrnn sorunlarn iyi analiz ettiini ve bu sorunlardan kurtulmak için kurtulu reçeteleri sunduunu belirten Erdoan, Bediüzzaman Hazretleri, slam dünyasnn içinde bulunduu sorunlar dile getirmi ve bunun çözüm önerilerini de sunmutur. Bundan 100 yl önce nerettii Hutbe-i amiyede bunu dile getirmitir. Ayn ekilde Bediüzzaman her kesime hitap etmitir. Bediüzzaman metodu; orijinaldir kendine hastr, yüz yüze ve diz dize olan bir metottur. Yazm olduu eserlerin banda htiyarlar Risalesi, Gençlik Rehberi, Hanmlar Rehberi ve Hastalar Risalesi gelmektedir. Üstad, Gençlik Rehberinde hepimizin bugün mustarip olduu gençlerimizin gidiat ile ilgili dert yandmz sorunlar çok güzel bir ekilde izah etmektedir. Gerçekten bu eseri okuyan gençler toplumla bark ve uyumlu bir ekilde bir hayat sürmektedirler. diye konutu.

htiyarlar Risalesini okuyan ve istifade eden gençler yallarmz için çok güzel bir kaynak olmutur

Üstad Hastalar, htiyarlar ve Hanmlar ile ilgili yazd risalelere deinen Erdoan, Üstad, günümüzde artan hastalklardan mustarip olan insanlar için Hastalar Risalesini yazmtr. Bu risale adeta bir a vazifesi görmektedir. çünkü a insanlar hasta olmadan önce yaplmaktadr. Üstadmz da böyle bir halet-i ruhiyeyi düündüü için Hastalar Risalesini yazmtr. Ayn ekilde bugün adna huzur evleri (!) dediimiz ama maalesef huzur bulamadmz huzurevlerine gönderilen yalarmz için htiyarlar Risalesini yazmtr. htiyarlar Risalesinde bunu çok güzel bir ekilde dile getirmitir. Hakikatten ihtiyarlar Risalesini okuyan ve istifade eden gençler yallarmz için çok güzel bir kaynak olmutur. Ayrca yazm olduu Hanmlar Rehberinde günümüzde bölünen, parçalanan ailelere dikkat çekmitir. Bugün herkesin sosyal rollerin kart bir ortamda Hanmlar Rehberi günümüze çok güzel bir ekilde k tutmaktadr. nsanlarn her geçen gün daha fazla evkle, itiyakla okuduu eserler yazmtr. dedi.

Günümüz gençliinin en büyük problemlerinden biri; yaam olduklar manevi buhrandr

Risale- Nurlarn her kesime hitap eden muhtevasna deinen Erdoan, Günümüz gençliinin en büyük problemlerinden biri; yaam olduklar manevi buhrandr. Üstadmz bunu çift kanatl bir kua benzetmitir. Vicdann ziyas, ulm-u diniyedir. Akln nuru, fünun-u medeniyedir ile sadece din ilimleri veya fen ilimlerinin yetmeyeceini dile getirmitir. Günümüzde sadece fen ilimlerini okuyan insanlar da bir taassup ve ateizm oluabilmektedir. Sadece din ilimlerini okuyan insanlarda da bir taassup oluabileceini belirtmitir. Günümüz gençlii bugün etrafmz saran daha önce çok uzamzda gördüümüz problemler ile kar karyadr. Bunun da yegne çaresi imandr ve iman esaslardr. Risale-i Nurlar hazmederek okumak gerektiini ve problemlerin çaresi olduunu düünüyoruz. Risale- i Nur, kendi kendini okutan bir eserdir. Ayrca bir hocas yoktur. Risale-i Nur hizmetinin de bir hocas yoktur. Dolaysyla tüm gençleri kapsayc ve her kesime hitap etmektedir. Bunun cinsiyeti, rk ve vesairesi yoktur. diye konutu.

Bu asrdaki insanlara bir reçete sunmutur

lahiyatç Sinan Akyldz ise Üstadn ilmi yönüne dikkat çekerek, Üstadn zaten ilmi yönü daha cihanümul bir görünürdedir. Özellikle ilmi yönünün gençlie, ihtiyarlara ve çocuklara hitabesi eserlerinde mevcuttur. Bu asrdaki insanlara bir reçete sunmutur. Günümüz problemlerine baktmz zaman u anda insanlarda liyakat meselesi var. Üstad bunu çok deiik yerlerde zikrediyor. Eserlerinde, eitim ve adalet konusunda çok güzel misalleri var. Bediüzzaman Said Nursinin eserleri olan Kuran hakikatleri ile lise döneminde tantm. Üstadn meslei icra etmek konusunda da bizim gibi din görevlilerine, eitimcilere gerçekten çok büyük bir kaynak olduunu görmekteyiz. Bu eserlerin nazaryla hakikatlere, hayata, eitime, adalete ve liyakate bakld zaman çok büyük bir deer olduunu görüyoruz, fark ediyoruz. ifadelerini kulland.

Bediüzzaman Hazretlerinin kinata bak farkldr

Üstadn hayata ve kinata bak açsnn Kurani bir bak olduuna vurgu yapan Akyldz, Bediüzzaman Hazretlerinin kinata bak farkldr. Bahara bak, kinata bakarken tefekkürü, Bediüzzamann belli bal bir mesleidir. efkatle beraber kinata bak, tefekkürü de bir meslek olarak icra ediyor. Üstad, eserlerini okuyan insanlara; çiçee, böcee, kinata, yldza, zerrelere ve günee kadar bir bak açs ve tarz kazandryor. Peygamber Efendimiz Bir saat tefekkür, bir sene nafile ibadetten daha hayrldr. buyuruyor. Bu hakikat Risale-i Nurlarda Birinci Söz den, Otuz Üçüncü Söze kadar apaçk bir ekilde net görülüyor. Mesela Otuz Üçüncü Söz kinat tarif ediyor, kinata pencereler açyor. diye konutu.

Bu eserler insanlara bir aç veriyor, kinata bak açs tarz veriyor

Risale-i Nur sohbetlerinin özellikle insanlara farkl bak açlar kazandrdna deinen Akyldz, Biz Risaleleri örencilere deiik zamanlarda okuyoruz. çocuklar farkl bir ey duyuyorlar. Dini sohbet ediyoruz ama onlara bir pencere açyoruz ki; çocuklar yldzlar dinliyor, okuyor. Bediüzzaman Hazretleri kendi beyand Ben bu eseri bakas okusun diye yazmad kendi nefsim için yazdm. Bu kap herkese açktr. steyen bunu okusun, istifade etsin, Risale-i Nur bir mal- umumidir. Özellikle bu asrda iman, Kuran davasnda, hak hizmetlerde, dava sahibi olan insanlarn Bediüzzaman hazretlerinin özellikle hlas, Uhuvvet ve ktisat Risalelerini muhakkak okumas lazm, bunlardan istifade etmesi gerekiyor. Bu eserler insanlara bir aç veriyor, kinata bak açs tarz veriyor, Kuran-i bir aç veriyor. Bu çok mühim bir meseledir. Cenab- Hak bizleri okuyanlardan etsin, okuduunu anlayan ve yaayanlardan eylesin. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git