Uyuşturucu kullanımı vahim düzeye ulaştı

Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Platformu Başkanı Yasemin Öney Cankurtaran, Türkiye'nin sentetik uyuşturucuya bağlı ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında birinci olduğunu ve uyuşturucu kullanımının 9 yaş sınırına kadar indiğini belirterek, her belediyede özel rehabilitasyon merkezleri kurularak kullanıcıları ve ailelerini rencide etmeden tedavi süreci başlatılması, mahalleler ve sokaklar damgalanmadan çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Haberler 27.06.2018 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cankurtaran, 26 Haziran Dünya Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl ile Mücadele Günü dolaysyla yapt açklamada, dünyada giderek yaygnlaan uyuturucu kullanmnn, Türkiyede de son yllarda art gösterdiine deindi.

9 Yana kadar indi kullanm ya

Birlemi Milletler verilerine göre dünyada 29,5 milyon baml bulunduunu kaydeden Cankurtaran, u bilgileri verdi:

Ülkemizde de durum gün geçtikçe kanayan yara haline gelmitir. Bonzai kullanm 5 ylda 15 kat art göstermitir. 2017de dünya genelinde 207 bin kii yüksek dozda uyuturucudan yaamn yitirirken, ülkemiz ise sentetik uyuturucuya bal ölümlerde Avrupa ülkeleri arasnda birinci olmutur. Uyuturucu kullanm ülkemizde 9 ya snrna kadar inmitir. Ülkemizle ilgili gerek uluslararas gerekse yerelde yaplan aratrmalar gösteriyor ki uyuturucu belas u an Cumhuriyet tarihimizin en üst noktasndadr. Uyuturucu veya uyarc madde kullananlar ve bulunduranlar hakknda mahkemelerce verilen tedavi ve denetimli serbestlik kararlar uyarnca 49 bin 561i yetikin ve 3 bin 254ü çocuk olmak üzere toplam 52 bin 815 kii cezaevine girmemitir. Bakanln istatistiklerine göre, 280 bin 675 kii tutuklanmak yerine adli kontrolle braklm, 71 kiiye cezaevi yerine konutta infaz karar verilmitir.

Cankurtaran, bu konuda acilen yeni politikalar üretilmesi gerektiine iaret ederek, yerel yönetimlere, partilere, sivil toplum kurulularna ve hükümete çarda bulundu.

Platformun çalmalarn sürdürdüünü ifade eden Cankurtaran, unlar kaydetti:

AMATEM ve emniyet güçleri bu konuda tek bana yeterli gelememektedir. Bu konu ayn zamanda psikolojik, fizyolojik ve sosyo- ekonomik bir sorundur. Bu nedenle salt bir güvenlik sorunu ötesinde deerlendirilerek toplumsal bir çabann parças olunmaldr. Her belediyede özel rehabilitasyon merkezleri kurularak kullanclar ve ailelerini rencide etmeden bir tedavi süreci balatlmaldr. Mahalleler ve sokaklar damgalanmadan çalmalar yaplmaldr. Hassas ve güvenlik açsndan tedbir içeren çözümler üretilmelidir. Amacmz sadece kullanm engellemek deil ayn zamanda sat önlemektir. Bu konuda güvenlik birimleriyle ortak bir çalma yürütülmelidir.

Ana Sayfaya Git