Uyuşturucu üretimine teşvik!

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca hazırlanan "2020 Türkiye Uyuşturucu Raporu", terör örgütleri ile uyuşturucu kaçakçılarının ilişkisini tüm boyutlarıyla ortaya koydu.

Haberler 07.07.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Bakanlnca hazrlanan 2020 Türkiye Uyuturucu Raporunda PKK/KCK/PYDnin, Dou ve Güneydou Anadoluda vatandalara kenevir ektirdii, üretilen esrardan komisyon ald bildirildi.

Örgütün uyuturucu kaçakçlaryla ilikisinin tüm boyutlaryla gözler önüne serildii raporda yasa d uyuturucu ticareti, üretim, kaçakçlk ve sat bakmndan küresel bir sorun olarak deerlendirildi.

2017de yaymlanan Uluslarar Suç ve Gelien Dünya Raporuna göre 2014te esrar, kokain, opiyatlar ve amfetamin tipi balca uyuturucularn küresel perakende piyasasnn 426-652 milyar dolar olduunun tahmin edildii belirtildi.

Yine 2019 Avrupa Uyuturucu Pazarlar Raporuna göre, 2017 verilerine dayal tahminlerde Avrupa perakende uyuturucu piyasasnn büyüklüünün minimum 30 milyar avro olduu aktarld.

Sahip olduu devasa küresel hacim nedeniyle uyuturucu piyasasnn sadece organize suç gruplarnn deil, ayn zamanda terör örgütlerinin de ilgi odanda yer ald ifade edildi.

Terör örgütlerinin hem kendi balarna hem de dier terör ve organize suç gruplar ile i birlii halinde uyuturucu ticaretiyle yakn iliki içinde olduklarnn görüldüüne dikkati çekildi.

Raporda terörizm ve yasa d uyuturucu kaçakçl arasndaki ban kayg verici noktada olduu da vurguland.

Terörizm ve uyuturucu kaçakçl arasndaki ilikinin, istihbarat raporlar, soruturma dosyalar ve bu dosyalar çerçevesinde yer alan üpheli, tank, müteki ifadeleri ile ele geçirilen maddeler, akademik çalmalar ve açk kaynak taramalar araclyla ortaya konulduu belirtildi.

Türkiyede faaliyet gösteren PKK/KCK/PYD, DHKP/C, TKP/ML ve FETÖ/PDY terör örgütlerinin de uyuturucu kaçakçlyla yakn ilikisi bulunduuna iaret edildi.

PKK/KCK/PYDNN UYUTURUCU FAALYETLERNE AYRINTILI BAKI

Terör eylemlerini gerçekletirmek ve gelir elde etmek için uyuturucu imal ve ticaretini kolay ve kazançl yol olarak gören PKK/KCK/PYDnin uyuturucu ticaretinin her alannda organize biçimde faaliyet gösterdii aktarld.

lk önceleri organize uyuturucu çetelerinin faaliyetlerine göz yumma ve sözde güvenliklerini salamak karlnda komisyon alan PKK/KCK/PYDnin, uyuturucu ticaretinin gelir büyüklüünü anlaynca bizzat bu iin içinde yer almay tercih ettii belirtildi.

Terörle mücadele birimlerince PKK/KCK/PYD hedeflenerek yaplan birçok operasyonda önemli miktarda uyuturucu ele geçirildii, bu durumun terör örgütünün uyuturucu ticaretiyle ne denli iç içe olduunun açkça gün yüzüne çkard kaydedildi.

PKK/KCK/PYDnin yaplanmas göz önüne alndnda, yurt dndaki kolunun Orta Doudan Bat Avrupa ülkelerine kadar uzandnn görüldüü, bu geni alann dünyann en önemli uyuturucu madde ticareti güzergahlarndan Balkan rotasnn tamamn kapsad ifade edildi.

Youn uyuturucu madde transferinin olduu bu rota üzerinde kollar bulunan PKK/KCK/PYDnin, ürettii veya kaynandan temin ettii uyuturucu maddeleri bu güzergah üzerinden kolaylkla nakledilebildii aktarld.

Terör örgütü PKK/KCK/PYDnin uyuturucu üretiminin yan sra Avrupa pazarnda sokak satcln da organize ederek eroinin perakende satndaki fiyat avantajndan yararland bilgisi de raporda yer ald.

ULUSLARARASI KAYNAKLARDA ÖNE çIKAN TESPTLER

Raporda, terör örgütü PKKnn en önemli gelir kaynaklarndan bir tanesinin uyuturucu ticareti olduuna ilikin uluslararas kaynaklarda öne çkan tespitler bulunduuna deinildi.

Der Spiegel dergisinin Aralk 1995 saysnda PKK/KCK/PYDnin Almanyada 8 ile 12 ya arasndaki çocuklara sokaklarda uyuturucu sattrd ve elde edilen kazanc örgüte aktard haberinin yer ald belirtildi.

ABD Hazine Bakanl bünyesindeki Yabanc Varlklarn Kontrolü Ofisi tarafndan Yabanc Narkotik çeteleri Belirleme Yasas çerçevesinde özel olarak belirlenmi uyuturucu kaçakçs ilannn yapld ifade edildi.

Bu kapsamda, 14 Ekim 2009da bölücü terör örgütünün sözde üst düzey yöneticileri Murat Karaylan, Ali Rza Altun ve Zübeyir Aydar, 20 Nisan 2011de Cemil Bayk, Duran Kalkan, Remiz Kartal, Sabri Ok ile Adem Uzun, 1 ubat 2012de Zeyneddin Geleri, Ömer Geleri, çerkez Akbulut (Cernit Murat) ve Ömer Boztepenin bu ofis tarafndan özel olarak belirlenmi uyuturucu kaçakçs ilan edildiklerinin alt çizildi.

Raporda 1998de yakalanan örgütün elebalarndan emdin Sakkn, PKK eleba Abdullah Öcalann kendisine Örgütü ayakta tutmak kolay deil, uyuturucu geliri olmazsa bu kadar insan nasl doyuracaz? dedii yönündeki itiraf da anmsatld.

Raporda PKK/KCK/PYDye yönelik 1980-2020 yllarnda gerçekletirilen narkoterör operasyonlarna ilikin istatistiklere de yer verildi.

Buna göre, bölücü terör örgütünün finans kaynaklarn engellemek amacyla güvenlik birimlerince söz konusu yllarda düzenlenen 461 operasyonda 1493 üpheli yakaland.

Operasyonlarda 95 ton 730 kilogram esrar, 5 ton 450 kilogram eroin, 71 kilo 200 gram afyon, 4 ton 315 kilogram baz morfin, 9 kilo 400 gram kokain, 137 bin 477 ecstasy hap, 28 bin 348 litre asetik anhidrit ve 121 milyon 524 bin 618 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.

PKK, DOU VE GÜNEYDOU ANADOLU NSANINI UYUTURUCU EKMNE TEVK ETM

Terör örgütü PKK/KCK/PYDnin yasa d kenevir ekimini, bu alann en kazançl yöntemi gördüü, bilhassa Dou ve Güneydou Anadolu krsalndaki kenevirden elde ettii esrar ticaretinden büyük gelir elde ettii aktarld.

Örgütün bu süreci bizzat organize etmenin yan sra bölgedeki köylülere ve bölge insanna kenevir ektirdii veya kenevir ekimine tevik ettii, üretilen esrardan da komisyon ald bildirildi.

PKK/KCK/PYDnin bizzat içinde yer ald esrar imal ve ticaretinin tamamndan, bölge halknn üretim faaliyetinden ise yüzde 50 pay aldnn belirlendii ve bu alanda ylda 500 milyon dolar gelir saladnn deerlendirildii kaydedildi.

Ayrca, PKK/KCK/PYDnin bir dönem Lübnann Bekaa Vadisinde bulunan kamp bölgelerinde (Baelbek ve Hermen) kenevir ve haha ekimi yaparak kurduu laboratuvarlarda uyuturucu imal ettii belirtildi.

Bölücü terör örgütünün imdilerde ise kuzey Iraktaki kamplarnda ve Türkiyenin snrna yakn köylerinde uyuturucu imal ederek nihai pazara sunduu bilgisi yer ald.

FETÖ/PDYNN UYUTURUCU KAçAKçILII ORTAYA KONULDU

Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren terör örgütü DHKP/C, TKP/ML ve FETÖ/PDYnin de uyuturucu madde kaçakçl yapt, uluslararas raporlarn yan sra Türkiyede gerçekletirilen suçüstü operasyonlarndan, uyuturucu operasyonlarnda yakalanan üphelilerin ifadelerinden, terör örgütleri ile balantl suç kaytlarndan, örgüt hücre evlerinde ele geçirilen uyuturucu maddelerden ve dökümanlardaki uyuturucu alveri kaytlarndan anlald belirtildi.

Ana Sayfaya Git