Uzaktan kimlik tespiti devrede!

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'a yönelik çıkarılan tebliğe göre, uzaktan kimlik tespitinde uygulanacak yöntem, yüz yüze yapılan kimlik tespitinde alınması gereken bilgilerin tamamını içerecek ve bunların teyidinde asgari seviyede risk ihtiva edecek şekilde tasarlanacak. Uzaktan kimlik tespitinde imza örneği alınması zorunlu olmayacak.

Haberler 01.05.2021 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suç Gelirlerinin Aklanmasnn Önlenmesi Hakknda Kanunun uygulanmasna yönelik olarak, müteri kimliinin dorulanmas amacyla kullanlacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilikin usul ve esaslar düzenlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlnn, Mali Suçlar Aratrma Kurulu Genel Teblii, Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, yükümlüler, asli faaliyet alanlaryla ilgili mevzuatta, müterileriyle yüz yüze gelinmeksizin kimliinin dorulanmasna imkan verecek yöntemlerle sözleme kurulmasna cevaz verilmi olursa, sürekli i ilikisi tesisinde müteri kimliinin dorulanmas amacyla uzaktan kimlik tespiti yöntemlerini kullanabilecekler. Bu yöntemler yükümlüler itibaryla ayr ayr belirlenecek.

Uzaktan kimlik tespitiyle sürekli i ilikisinde, elektronik kanal üzerinden uzaktan iletiim araçlar, belirlenen yöntemler dahilinde kullanlabilecek.

Uygulanacak yöntem, yüz yüze yaplan kimlik tespitinde alnmas gereken bilgilerin tamamn içerecek ve bilgilerin teyidinde asgari seviyede risk ihtiva edecek ekilde tasarlanacak. Uzaktan kimlik tespitinde imza örnei alnmas zorunlu olmayacak.

Uzaktan kimlik tespiti, sürekli i ilikisi tesis edilmeden önce tamamlanacak. Yazl beyan, uzaktan kimlik tespitinde kullanlan usul ve yöntem vastasyla alnacak. Kimlik tespitiyle alnmas gereken bilgiler, elektronik ortamda doldurulan formlar kullanlarak da gönderilebilecek.

TEYT LEMNDE KMLK KARTI KULLANILACAK

Bilgilerden öngörülen teyit ileminde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kart Yönetmeliinde tanmlanan kimlik kart kullanlacak. Kimlik tespiti kapsamnda alnan adres ve kimlik bilgileri ayrca çileri Bakanl Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü Kimlik Paylam Sistemi Veri Taban üzerinden sorgulanacak.

Uzaktan kimlik tespitinde alnan bilgiler, teyide yönelik her türlü bilgi ve belge ile her türlü ortamdaki kaytlar talep edildiinde yetkili mercilere verilmesine imkan verecek ekilde muhafaza edilecek.

Bankalar, uzaktan kimlik tespitini Bankalarca Kullanlacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleme likisinin Kurulmasna likin Yönetmelikte belirlenen yöntem ve tedbirler kapsamnda gerçekletirecek.

- Uzaktan kimlik tespitinde alnmas gereken sklatrlm tedbirler

Müterinin bavurusuyla kii hakknda risk deerlendirmesi yaplacak.

Finansal kurulular ile finansal olmayan belirli i ve meslekler, uzaktan kimlik tespitine ilikin ilemlerde, risk temelli yaklam çerçevesinde tespit edilen riskle orantl olarak u tedbirlerden birini, birden fazlasn veya tamamn uygulayacak:

Müteri hakknda ilave bilgi edinmek ve müteriyle gerçek faydalancnn kimlik bilgilerini daha sk güncellemek. ilikisine girilmesini, mevcut i ilikisinin sürdürülmesini ya da ilemin gerçekletirilmesini üst seviyedeki görevlinin onayna balamak. Uygulanan kontrollerin say ve skln artrmak ve ilave kontrol gerektiren ilem türlerini belirlemek suretiyle i ilikisini sk gözetim altnda tutmak. Sürekli i ilikisi tesisinde ilk finansal hareketin, müterinin tannmasna ilikin esaslarn uyguland baka finansal kurulutan yaplmasn zorunlu tutmak. Müterinin mali profiline ve faaliyetlerine uygun olmayan veya faaliyetleriyle ilgisi bulunmayan ilemleri yakndan izlemek. Tutar ve ilem says limiti belirlemek de dahil uygun ve etkili tedbirleri almak.

Yükümlülerce, söz konusu hususlara riayet edilmemesi halinde 5549 sayl Kanunda öngörülen ceza uygulanacak. Tebli, 1 Mays itibaryla yürürlüe girecek.

Ana Sayfaya Git