Uzmanından uyarı: Aşı olmak için antikor testi yaptırmaya gerek yok

KORONAVİRÜS aşısı öncesi antikor testi yapılmasının gerekmediğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, “Koronavirüs geçiren hastalarda antikorun 6 aydan sonra azaldığı yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Bu nedenle aşı olmak için antikor testi yaptırmaya gerek yok” dedi.

Haberler 18.01.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan çalmalarda koronavirüs geçiren kiilerde antikorun 6 aydan sonra azald ortaya çkt. Medicana Beylikdüzü Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Cengiz Uzun, a olmak için antikor testi yaptrmaya gerek olmadn, antikorun bir süre sonra azalp, hastala yakalanmayacamz anlamna gelmediini söyledi.

ANTKORU POZTF DEMEK KNN HASTA OLDUUNU GÖSTERMEZ

Vücudumuzda birkaç çeit antikor salglandn söyleyen Medicana Beylikdüzü Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Cengiz Uzun, Vücudumuzda antikor iki ekilde oluur. Birinci antikoru hastalk baladnda, ikinciyse hastal geçirdikten sonra oluur. Vücudumuz mikroorganizmayla karlatnda öncelikle savaç hücrelerimiz devreye girer. Sonrasnda vücudumuz mikroorganizmaya kar antikor bakl oluur. Vücudumuzda ilk gelien antikor IgM tipi (erken evre antikoru) antikordur. IgM (erken evre antikoru) antikoru yava yava kaybolur. IgM (erken evre antikoru) antikorundan ksa bir süre sonra da IgG tipi (geç cevap antikoru) antikor oluur. IgM (erken evre antikoru) antikoru hastaln balangcyla ilikili bir antikordur. Ortama iki ay sonra kandan yok olur. Ama baz kiilerde bu süre uzayabilir. Bu süreçte IgM (erken evre antikoru) antikoru pozitif demek kiinin o srada hasta olduunu göstermez. IgG (geç cevap antikoru) antikoru olutuktan sonra kanda ömür boyu kalr dedi.

ANTKOR 6 AYDAN SONRA AZALIYOR

A olmak için antikor testi yaptrmaya gerek olmadn belirten Dr. Cengiz Uzun, Örnein kzamk as oldunuz ya da kzamk geçirdiniz. IgG (geç cevap antikoru) antikoru pozitif kalacaktr. Seneler sonra baktmzda kanda kzamk IgG (geç cevap antikoru) antikoru saptyorsak diyoruz ki kii kzamk geçirmi ya da alanm. En son yaadmz koronavirüs salgn için yaplan çalmalarda IgG (geç cevap antikoru) antikorunun 6 aydan sonra azald ortaya kondu. Bundan dolay vatandalarmz nadirde olsa ikinci kez koronavirüse yakalanabilir. Koronavirüs infeksiyonu geçirdim, antikor testi yaptraym, antikorum varsa a yaptrmama gerek yok diyenler oluyor. u an Salk Bakanlmzn açklad algoritmaya göre a olmak için antikor testi yaptrmaya gerek yok. Ama bu durum çok yakn dönemde koronavirüsü geçirmi kiiler için geçerli deil. 4-6 ay içerisinde koronavirüs geçirdiyseniz antikor testi yapmadan a yaptrabilirsiniz diye konutu.

AI YAPTIRMAK BZ çNL YAPMAZ

A yaptrmay tavsiye eden Dr. Cengiz Uzun, Ann koruyuculuunun ne kadar olduunu zamanla göreceiz. A olduktan sonra vücudumuzda bir koruyuculuk olumayabilir. Ama a hastala yakalanmamz durumunda daha hafif geçirmememizi salayacaktr. Ann hastala bal ölümleri %100e yakn azaltt gösterilmitir. Son zamanlarda gündem ann antikor oluturup oluturmayaca. unu söylemek gerekir ki ann ciddi bir yan etkisi yok. Ay yaptrdnz en büyük sknt antikor oluturmayabilirsiniz. Zaten tüm alarn herkeste antikor oluturmama olasl var. Benim tavsiyem ann yaptrlmas yönünde a yaptrmak bizi çinli yapmaz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git