Uzmanlar, camilerin yeniden toplu ibadete açılmasını olumlu karşılıyor

Uzmanlar, 29 Mayıs Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceği kararıyla ilgili olarak, vatandaşların namazlarını camide kılmasının birçok sosyal ve psikolojik faydası olduğu görüşünde.

Haberler 29.05.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikoloji Uzman Prof. Dr. Hayati Hökelekli, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehlikesinin henüz bitmediini, dolaysyla baz kstlamalarn dini-sosyal hayatta da bir süre daha devam edebileceini söyledi.

Din ve Deerler Psikolojisi Uzman da olan Prof. Dr. Hökelekli, camide namaz klarken azami tedbiri elden brakmamann önemli olduunu vurgulayarak, Camide namaz klmann elbette hem sevab daha fazla hem de pek çok sosyal ve psikolojik faydas var. Sal koruma, dinimizin ballarndan istedii en bata gelen görevdir. Bu yüzden azami tedbiri elden brakmamak gerekiyor. Hasta olma ya da hastalk bulatrma riskine kar çok dikkatli olma ve yetkililerin önerdii tüm tedbirlere uymann çok yerinde olacan düünüyorum. diye konutu.

Müslümanlarn Allahn evi saylan camilerde huzur ve güven bulduklarn dile getiren Prof. Dr. Hökelekli, unlar ifade etti:

Dünyann dert ve skntlarn unutur, ahireti ve cennet nimetlerini daha çok hatrlarlar. Cami, toplumun her kesiminden insanlar toplayp bir araya getirir. nsanlarn ayn yöne ve hedefe hep birlikte yönelmesi her eyin ve herkesin yaratcsnn huzurunda ayn, eit ve tek çizgide bulumas sadece camide gerçekleen durumdur. Bu da din kardelii paydasnda bir ve beraber olmay, toplumsal bütünlemeyi, insanlar aras iletiimin geliip güçlenmesini salar.

Hayati Hökelekli, koronavirüs sürecinin sabr, metanet, olgunluk, dayanma, birlik ve bütünlük içinde hareket edilmesi gereken zor bir süreç olduunu dile getirerek, Bunun yannda, yaadmz bu olaydan çkarlacak pek çok ders var. Snrsz tüketim ve sahip olma tutkusuyla tabiat tahrip edip doal dengeyi bozan, yiyecek ve içeceklerimizi sala zararl hale getiren, aile ilikilerini sapk ve sapkn bir ahlak anlayyla yozlatrp nesilleri mahveden dünya görüleri karsnda ftrata, tabiata, ahlaka ve adalete uygun yeni bir dünya tasavvuruna ihtiyacmz olduu kesindir. eklinde konutu.

Prof. Dr. smail Tapnar da koronavirüsün ortaya çkmasyla ksa zamanda meselenin ciddiyetini fark edip Türkiyede alnan sk tedbirlerin faydasnn her alanda görüldüünü hatrlatt.

Camilerde cemaatin toplanmasnn salk açsndan tehlike arz edecei için tedbir amaçl toplu ibadete ara verilmesi, muhtemel büyük salk sorunlarnn önüne geçilmesinde önemli bir karar olduunu dile getiren Tapnar, unlar söyledi:

Uzun bir karantina döneminden sonra göstergelerin tekrar normalleme sinyalleri vermeye balamasyla kontrollü normallemeye doru kararlarn alnd görülmekte. Bu konuda Diyanet leri Bakanl da baz önlemlerin alnmas artyla camilerde yeniden cemaatle ibadete geçi çalmalar yapmakta. Bakanln bu konuda ald kararlar yerinde ve mutlaka uyulmas gereken kurallardr. Camiye gelenlerin maske takmas, seccadelerini yannda getirmesi ve namaz klarken etrafndakilerle en az 1 veya 1.5 metre mesafe bulunmas cemaatle namaz klarken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar olacak.

Tapnar, karantina döneminde camilerde topluca namaz klnamamasnn ister istemez burukluk meydana getirdiini ifade etti.

- Sevindirici bir haber olmutur

Bunun alnan tedbirlerin gereksizliinden deil, namazn camide klnmasnn manevi hazzndan mahrum kalmann verdii burukluk olduuna iaret eden Tapnar, öyle devam etti:

Alnan yeni kararla birlikte camilerin tekrar cemaatle ibadete açlmas, namazlarn cemaatle camide klan vatandalarmz için sevindirici haber olmutur. Uzun zamandr özledikleri cemaatle namaz klmaya tekrar kavumalar, cemaatten tandklar arkada ve dostlaryla yeniden ayn kubbe ve çat altnda saf tutmalar büyük bir sevince neden olacaktr. Bu vesileyle birlikte namaz klmann da ne kadar büyük bir nimet olduu tekrar hatrlanacak ve yeniden Allaha ükürlerini ifade etmelerine vesile olacaktr.

Tapnar, Uzun bir karantina döneminden sonra Müslümanlarn camilerde topluca ibadet edebilmelerinin mümkün olmas güzel bir haber. nallah, bu nimetin bilincinde olan cami cemaati, Diyanet leri Bakanlnn ald tedbirlere uyarak örnek olacaktr. dedi.

- htiyaç duyulan bir moral

Ruh Sal Dernei Bakan Dr. Öretim Üyesi Ömer Akgül ise salgn, doal afet, sava gibi durumlarla mücadelede en önemli faktörlerden birinin moral ve motivasyon olduunu söyledi.

Camilerin yeniden toplu ibadete açlmasnn Müslümanlarn üzerindeki psikolojik etkisine deinen Akgül, Umuttur, ümittir, muhabbettir, yüce duygularn ruha terifidir, yeniden inkiaftr. Normalleme sürecinde ihtiyaç duyulan bir moraldir. Tüm tedbirleri en üst düzeyde almayacak kiiler, oluturacaklar riski düünerek kamu otoritesinin önerilerini dikkate alsnlar. Yunus Emrenin dedii gibi stersen bin var hacca hepsinden iyice bir gönüle girmektir, istersen bin var camiye hastalk yayarsan, bir cana kyarsan hangi namazla Allahn huzuruna çkacaksn. ifadelerini kulland.

Camilerin Müslümanlar buluturduunu, birletirici gücünün olduunu anlatan Akgül, sosyo-kültürel hayata etkilerine ilikin de unlar kaydetti:

Camiler sadece secde edilen yerler deil birliktelik, aidiyet, ontolojik bütünlük, hayatn anlam gibi psikolojik faktörlerin sosyal dayanma, kaynama gibi duygularn yaand yerdir. Müslüman bir toplumda mutluluk ve üzüntülerin paylald, dertlerin dinlenip çözüldüü yerler ve toplumsal rehabilitasyon merkezidir. Sadece manevi anlamda deil sosyal, ekonomik, psikolojik iyi olu için birer frsattr.

Ömer Akgül, insanlarn yeniden topluca camiyle bulumasnn ruh salklar açsndan önemini anlatarak, Camiler de inananlar için psikolojik hijyen salayan psikolojik dayankll ve bakl güçlendiren mekanlardr. nananlara hem umut alad için hem de ruhun akn olan parçasyla irtibat salad için birliktelik görevi görmesi sebebiyle camiler ruh saln korumak açsndan önemlidir. Bulamay önleyecek her türlü temizlik ve maske ibadet kadar önemlidir. Camilere temiz ve güzel kyafetlerle, güzel kokularla gelinmesi istenmitir. diye konutu.

- Müjdeyi Cumhurbakan Erdoan vermiti

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 18 Mays Pazartesi günü Tarabyadaki Huber Kökünde video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbakanl Kabine Toplantsnn ardndan yapt açklamada, 29 Mays Cuma günü cuma namazyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülükler tarafndan belirlenen artlar uygun camilerden balayarak camilerimizi ibadete açyoruz. Bir süre camilerimizde sadece ölen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz klnacak, dier vakitlerde bireysel ibadet uygulamas sürecektir. ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git