Uzmanlardan ağır taşıt uyarısı: 150-160 basan var

Üst üste yaşanan ve onlarca kişinin öldüğü otobüs kazalarının ardından İçişleri Bakanlığı, yolcu görünümlü sivil polislerle otobüslerde denetimi artırdı. Ancak uzmanlar, iyi niyetli olsa da bu denetimlerin yetersizliğine dikkat çekerek, “Yollarda 160 km hız ile giden kamyonlar, 150 km hız ile giden otobüsler dolaşıyor” dedi.

Haberler 30.08.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Jandarma ve valiliklere gönderilen otobüs kazalarnn önlenmesine yönelik alnacak tedbirler konulu 10 Austos tarihli çileri Bakanl genelgesinde, son zamanlarda toplu ulam araçlarnda meydana gelen kazalarda can kayplarnn artt vurguland. Bu durumun ksa vadeli tedbirleri zorunlu kld belirtilen genelgede, özetle u uyarlar dile getirildi: ehirleraras yolcu tamaclnda yer alan otobüsler ile tarifesiz tur otobüslerinde; yetki belgeleri, SRC belgeleri, tama sözlemeleri, yedek oför olup olmad, takograf hz ve açma bilgileri, cihaza takl sürücü belgesi ve diyagram kartnn arac kullanan kiiye ait olmas hususlarnn titizlikle denetlenmesi, terminal ve güzergh denetimlerinde U-ETDS sistemine entegre olan POLNET sisteminden otobüs sefer ve personel bilgilerinin kontrol edilmesi ve arac kullanan oför bilgisi ile U-ETDS sisteminde kaytl oför bilgilerinin uyumamas durumunda ihlal tespit tutana düzenlenmesi.

DENETMLERE DEVAM

Sabit trafik denetim noktalarnda denetimler kesintisiz devam ettirilmeli. Sabit denetim noktas bulunmayan güzerghlarda 16 Austos-30 Eylül tarihleri arasnda 02.00-08.00 saatlerinde sabit trafik denetim noktalar oluturulmas ve bu noktalarda dijital takograf eitimi alm personelin görevlendirilmesi. Seyahat firmalarnn sürücülerin psikoteknik deerlendirme raporu almalarnn önemi konusunda bilgilendirilmeleri.

çÖZÜM BAST

Güvenli Ulam nisiyatifi Platformu üyesi, elektronik mühendisi, takograf uzman Bilal Yeil, çileri Bakanlnn son genelgesinin iyi niyetli ama yetersiz olduunu belirterek u uyarlarda bulundu: Yollarda 150-160 kilometre hzla giden otobüsler, kamyonlar görmek mümkün. çünkü kamyonlarn fabrika çknda hzlarnn 90, otobüslerin 100 km ile snrlanmas gerekirken fabrikadan 125 km ile çkyorlar. Bu da yetmiyor. Gidip merdiven alt yerlerde bu snrlamay kaldryorlar. Böylece bizler yollarda 160 km hz ile giden kamyonlar görüyoruz. Bakanlk ilgili mevzuat hazrlayp 14 yldr hz snrlandrc servisleri ilan etmedii için yollarda trafik canavar otobüs, kamyon, TIRlar görmeye devam ediyoruz.

POLSE CHAZ LAZIM

kincisi bakalarnn takograf kartyla 18-27 saate varan otobüs, kamyon, TIR kullanmnn denetlenebilmesi için öncelikle polisin elinde dijital takograf yazlm ve bunu okuyan cihaz bulunmas gerekir. Bu olsa polis sürücünün kartn cihazda okutarak, son 28 günlük sürü süresini, hzn on dakikada denetler. Ama mevcut durumda bu mümkün deil.

Ana Sayfaya Git