Uzmanlardan "hamilelikte Kovid-19 aşısının riski yok" açıklaması

Kadın doğum uzmanları, anne adaylarına yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak ve sağlıklı hamilelik geçirebilmeleri için aşı olmaları çağrısında bulundu, Kovid-19 aşısının anne ve bebeğe herhangi bir riski olmadığını açıkladı.

Haberler 25.09.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erkan Ata, 1,5 yldr hem Kovid-19 üphelisi hem de dier hastalarn tedavisini sürdürdüklerini söyledi.

Anne adaylarnn a yaptrmaktan çekindiklerini ifade eden Ata, Tedavi ve takip için gelen gebelerin yüzde 95i asz. Kovid-19 üphesiyle yatrp tedavi ettiimiz hastalarn ise yüzde 99u asz. Özellikle çocuklarndan endie ettikleri için a olmay düünmüyorlar ama yeterli bilgilendirme yaplrsa onlarn da a olaca kanaatindeyiz. Alarn gebelerde herhangi bir yan etkisi yok. O yüzden diyoruz ki; gebeleri alayalm, çocuklarmz ve anneleri salkl yaasn. dedi.

Hamilelerin Kovid-19a yakalanma ihtimallerinin dier insanlarla ayn olduunu dile getiren Ata, Delta virüsü daha yaygn alarak karmza çkyor. Gebelik süresince zaten belli riskler var, tansiyonu, ekeri yükseliyor ve bir kaltsal hastal varsa o da artm oluyor, gebelii daha riskli hale geliyor. Alanmayla bu riskleri azaltm oluyoruz. ifadelerini kulland.

Ata, çocuk Kovid-19 hastalarnn da tedavilerini yaptklarn hatrlatarak, okullarn açlmasyla çocuk hastalarda art beklediklerini aktard.

A listesinde olan 12 ya üzerindeki herkese çarda bulunan Ata, Belki de ükretmek lazm ama çocuklarda daha hafif seyrediyor. Riskli çocuklar dediimiz yani herhangi bir hastal olan çocuklarda hastalk ar seyrediyor. Özellikle onlarn ve 12 ya üstündeki bütün çocuklarn a olmasn öneriyoruz. diye konutu.

GEBELERDE ÖLÜ DOUM VE DÜÜK ORANI 2-3 KAT FAZLA

Hastanenin Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Bahar Ta ise Kovid-19 ile mücadelenin devam ettiini vurgulad.

Gebelerin yan etki endiesiyle a yaptrmaktan çekindiini dile getiren Ta, unlar kaydetti:

Gebe olanlarla olmayanlar arasndaki farklara baktmzda ann herhangi bir olumsuz yan etkisiyle karlamyoruz. Hatta a olmayp da Kovid-19 geçiren gebelerde hem hastaln seyrinin daha skntl geçtiini hem de bebeklerin aslnda daha çok etkilendiini görüyoruz. A olmayan ve Kovid-19 geçiren gebelerimizde ölü doum ve düük oranlar daha da artmakta, 2-3 kat kadar art görüyoruz. Bu yüzden polikliniklerde danan hastalarmza özellikle alarn olmalar gerektiini mutlaka öneriyoruz. Anne adaylar, özellikle bebeklerinde herhangi bir anomali yapacak m, düük ya da ölü doum riski olur mu gibi tereddütlerle geliyorlar. Artk bu konuda güncel çalmalar da yaplyor. Bu konuda herhangi bir riskin olmadn hatta tam tersi a olmadan Kovid-19 geçirenlerde bu riskin daha çok arttn görüyoruz.

Ta, hamilelik döneminin baklk sisteminin bir miktar baskland, gebeliin ilerlemesiyle solunum sisteminin de baskland bir dönem olduunu anmsatarak, en bandan beri Kovid-19un gebelerde daha skntl seyredeceinden endie duyduklarn söyledi.

Salgnn bandan beri gebelerin daha izole olduunu ancak son dönemlerde delta varyant nedeniyle ciddi skntlar yaandn dile getiren Ta, öyle devam etti:

Bakanlmzn da protokolü gerei biz özellikle ilk 3 ay geçirdikten, 12-13. haftadan sonra a yaplmasn öneriyoruz. A konusunda tercihi yine hastaya brakyoruz. Yaplan çalmalarda delta varyantna kar mRNA alarnn daha etkili olduunu görmekteyiz. Özellikle gebelerin tam doz alanmasn istiyoruz. çünkü hastalarmzda u da oluyor, ilk doz asn yaptryor, sonrasnda kendilerince yan etki olduunu düündükleri eylerden dolay ikinci doz adan çekiniyorlar. Ancak tek doz a yaptrmak da Kovid-19dan korumuyor ne yazk ki. Adan sonra bir miktar kol ars, hafif ate ve gribal semptomlar görebiliriz. Bu, adan sonra oluabilecek beklediimiz gözlemlerdir ya da basit yan etkilerdir. Bizim asl korktuumuz yan etkiler dier alerjik reaksiyonlardr. Bunu da u ana kadar herhangi bir gebede görmedik.

Ta, ilk 3 ayda düük riskinin normal bir gebede yüzde 17 olduunu anlatt.

Hamile olduunu bilmeden Kovid-19 as yaptran gebelerin de önce endieyle kendilerine bavurduklarn, sonrasnda ikinci doz alarn ne zaman yaptrabileceklerini sorduunu aktaran Ta, öyle konutu:

Bu konuda baz ülkelerde ay snrlamas olmadan, 9 ay boyunca herhangi bir sürede alanmas gerektii öneriliyor. Bizde de herhangi bir yan etkisi olduunu görmedik ancak yine de tedbir amaçl organ geliiminin olduu ilk 3 ayda u an için ay söylemiyoruz. Ancak yaptran gebelerde de herhangi bir sknt görmedik. Hastalarmz rahatlkla alarnn devam dozlarn yaptrabilirler. A olduktan sonra hafif bir ate görülebiliyor. Gebeler özellikle 38 derecenin üzerinde atei olursa mutlaka bir salk kuruluuna bavurup ate düürücü ilaçlarla tedavi olmalarn öneriyoruz.

Ana Sayfaya Git