Uzmanlardan ucuz maske uyarısı: 3 katlı ve belgeli olmalı

Koronavirüs salgınının başlamasından bu yana hayatın bir parçası haline gelen maskelerin fiyatı oldukça düştü. Kırtasiyelerde, benzinliklerde, sokakta ve e-ticaret sitelerinde tanesi 20 kuruşa bile satılan maskeler, kalite konusunda endişelere neden oluyor. Uzmanlar, standart dışı üretilen maskelerin koruyucu olmadığını belirtip, maske kutularının üzerindeki CE sertifikasının ve barkod numaralarından Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kayıtlarının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 27.11.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnnn Türkiyede yaylmaya balad mart ayndan beri maskeler günlük hayatn bir parças haline geldi. Sürecin balangcnda oldukça yüksek fiyattan piyasaya sürülen maskelerin fiyat giderek, dümeye balad. Krtasiyelerde, benzinliklerde, e-ticaret sitelerinde, hatta sokakta seyyar satclarn bile satt bu maskelerin bazlar, düük fiyatlarndan ötürü kalite konusunda endielere neden oldu. Tane fiyat 20 kurua kadar düen maskelerin kalitesiz ve standart d olduunu söyleyen uzmanlar, vatandalar doru maske seçimi konusunda uyaryor. Cerrahi maskenin 3 katl olmas gerektiini söyleyen Eczac Tuncay Saylkan, maske kutusunun üzerinde ürünün standartlara uygun olduunu gösteren CE damgas olmas gerektiine dikkat çekti. Kutunun üzerindeki barkod sayesinde gerekli bilgilere eriilebileceini aktaran Saylkan, Kutu üzerindeki barkodu, cep telefonlarna indirilen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) mobil uygulamasna okuttuunuz zaman firmayla ilgili bilgilere ularsnz. Bu sayede, firmann kaydna, gerekli izinlerin alnp alnmadna ulalabilir. Eer böyle bir imkannz yoksa, eczanelerden yardm isteyebilirsiniz dedi.

3 KATLI VE BELGEL MASKENN DÜÜK FYATA SATILMASININ MKANI YOK

Piyasada satlan çeit çeit cerrahi maske olduunu anlatan Tuncay Saylkan, Salgn süreci bitene kadar maskeyle yaamak zorundayz. Cerrahi maskeler her yerde satlyor, herkes üretiyor. Maske 3 katl ve telli olmak zorunda. Klasik iki katl maskenin arasnda bir filtre olmal. Pazar girilerinde, benzin istasyonlarnda, krtasiyelerde, sokakta birçok farkl cerrahi maskeler satlyor. Bize geli fiyatnn neredeyse yarsna bir paket maske satlyor. Bu maskeleri incelediimizde, kaytlarnn olmadn, Bakanlk onaylarnn olmadn ve istenilen özellikleri tamadn görüyoruz. Vatandalara, cerrahi maskeleri medikallerden ve eczanelerden almalarn öneriyoruz. çok düük fiyata, kampanyal ad altnda satlan birçok maskenin koruyucu özellii yok. Sadece bir maske görüntüsü var. 3 katl ve belgeli maskenin bahsedilen düük fiyatlara satlma imkan yok. Maskeyi virüsü bulatrmamak ve almamak için takyoruz. Eer cerrahi maskelerin arasnda filtre yoksa, kat mendil malzemesi ile yaplmsa geçirgen olur. Maske taklr fakat hiçbir koruyucu etkisi olmaz. Bu merdiven alt maskelerin üretildii malzemeleri de bilmiyoruz. O kadar çok var ki. Taklitler de var. Sadece para kazanmak için üretilen, vatandan saln korumaya yönelik bir kayg tamayan maskeler bunlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git