Vaka sayısı geriledi

Diyarbakır’da 850 bandında seyreden günlük vaka sayısının 100-150 bandına çekildiğini kaydeden Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, birinci dalganın tamamen bastırılamadığını söyledi.

Haberler 23.01.2021 - 02:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tabip Odas (DTO), kentte Kasm-Aralk 2020 dönemini kapsayan Kovid-19 deerlendirme raporunu, oda binasnda yapt toplantyla açklad. Raporu, açklayan DTO Bakan Elif Turan, kentte daha önce 850 bandnda yükselen vaka saysnn 100-150 bandna gerilediini kaydederek, 150 hastann kliniklerde, 100e yakn hastann ise youn bakm ünitelerinde tedavi gördüünü kaydetti.

VAKALAR çARPITILIYOR

Kovid-19 pandemisinin etkisini sürdürmeye devam ettiini vurgulayan Turan, alnan ksmi önlemlerin etkisi ile vaka saylarnda azalma eilimi görünse de, henüz birinci dalgann tamamen bastrlamadn söyledi. Sürecin bandan beri effaf bir yönetim biçimi sergilenmediini belirten Turan, salgna ilikin epidemiyolojik verilerin alg yönetimi yaplarak çarptldn belirtti.

GÜNLÜK 100-150 VAKA

Diyarbakrda Ekim aynn sonu ile Kasm aynn balarnda günlük 850yi bulan vaka art hznn ve hastane doluluk oranlarnn azalma eilimi gösterdiini ifade eden Turan, kentte günde ortalama 100-150 hastada PCR pozitiflii saptand sözlerine ekledi. Turan, 150nin üzerinde hastann kliniklerde 100e yakn hastann ise youn bakm ünitelerinde tedavi altnda olduunu aktard.

17 SALIK EMEKçS YAAMINI YTRD

Pandeminin ilk gününden bu yana salgnn neredeyse bütün yükünün salk emekçilerinin omzuna yüklendii dile getiren Turan, artan viral yük ve alnmam önlemler sebebiyle, bugüne kadar Diyarbakrda 1500ün üzerinde salk çalannn enfekte olduunu, 17sinin ise yaamn yitirdii bilgisini verdi.

KRONK HASTALAR HZMETE EREMED

Pandemi sebebiyle tan ve takip süreçlerinde salk hizmetine eriemeyen kanser ve kronik hastalklarn durumuna dikkati çeken Turan, öyle devam etti: Pandemi balangcndan bu yana kamu hastanelerinde salk emekçileri nerdeyse bütün branlarda pandemiyle mücadeleye kanalize edildiler. Bu sebeple düzenli takip ve tedavi ihtiyac olan kronik hastalklar bulunan hasta gruplar bilhassa kamu hastanelerinde 10 aydr yeterli salk hizmetine eriememektedirler. Pandemi sürecinin uzamas COVID-19 d hastalarn sala eriimlerini engellemekte ve salk gereksinimlerinin karlanamamas durumu giderek derinlemektedir.

CEZAEVLERNDE VAKA ARTIYOR

Cezaevlerinin özel yaam alanlar olduunu ve koronavirüs pandemisi gibi olaand dönemlerde özel önlemler alnmas gerektiini vurgulayan Turan, unlar söyledi: Salgnn ilk dönemlerinde siyasi mahpuslar hariç tutularak COVID-19 sebebiyle birçok hükümlü ve tutuklu serbest braklmtr. Fakat Diyarbakrda siyasi mahpuslarn younlukta olduu cezaevlerinde çok sayda koronavirüs bula olduu bilgimiz dhilindedir. Fiziksel mesafenin mahpuslar arasnda uygulanamam olmas, uygun havalandrma artlarnn bulunmamas, salk hizmetlerine eriimin kstl olmas sebebiyle koronavirüs yaylm artmtr. Cezaevlerinde hastalk bula kontrolü konusunda yetersiz kalan yetkililer alama konusunda benzer hatalara dümemelidirler. Cezaevlerinin özellikli durumu ön planda tutularak en ksa sürede cezaevlerinde bulunan tutsaklarn alanmas için gereken tüm çalmalar yaplmaldr.

AI SÜREC EFFAF YÖNETLMEL

Alama sürecine de deinen Turan, konuya dair unlar belirtti: Koruyucu salk hizmetlerinin en önemli arac olan alaman COVID-19a bal ar hastalk durumunu, yurtta ve salk çalan ölümlerini azaltacan düünüyoruz. Bugün itibariyle bata salk emekçileri olmak üzere yaklak Bir milyon kiiye uygulanan ann ve Türkiyede uygulanmas planlanan dier tüm alarn, etkililik ve güvenlilik verileri Salk Bakanl tarafndan kamuoyuyla paylalmaldr. Toplumun baklama programn risk gruplar ve farkl ya gruplarn dikkate alarak, bu gruplarda etkililik ve güvenlilii gösterilmi alar ile oluturulmaldr. Salk Bakanlnn COVID-19 a politikas konusunda kamuoyunu bilgilendirmesi; bilim insanlarnn talep ettikleri verileri paylamas a uygulamalarnda her açdan effaf olmas gerekmektedir. Bu artlar nda uygulanan her a candr, hayat kurtarr.

Ana Sayfaya Git