Vaka sayısı katlama arttı

SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından kentte vaka sayısının 15 gün içerisinde yüzde 50 arttığını belirtti.

Haberler 19.02.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Kocann 28 Ocakta yapt En yüksek sesle söylüyorum, endie etmeyiniz, hastalk eski günlerindeki gücünde deil açklamas sonras da koronavirüs (Kovid-19) salgnna yakalananlarn saysnda yaanan art durmad. Bakanln dün açklad verilere göre son 24 saatte 465 bin 563 test yapld ve 92 bin 96 yeni vaka tespit edildi. Ayrca 258 kii koronavirüs nedeniyle hayatn kaybetti. Omicron varyantnn görülmesi sonras vaka ve ölüm saysnn gittikçe yükseldii kentlerden biri de Diyarbakr. Son 15 gün içerisinde kentteki vaka saysnda yüzde 50 art yaanrken, tüm hastanelerde Kovid-19 servisleri açld. Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ubesi Ebakan iyar Güldiken, kentte salgnn geldii noktay deerlendirdi.

YÜZDE 50 ARTI

Kentte özellikle son 15 gün içerisinde vaka saysnda ciddi bir art yaandn söyleyen Güldiken, 15 günlük süreçte yaplan test saysnn 3-3 bin 500den 4 bine, vaka saysnn 2 binden 3 bine, youn bakmda tedavi gören hasta saysnn 70ten 100e, toplam hasta saysnn 200-250den 300e ve günlük ortalama ölüm saysnn 6dan 10a yükseldiini aktard. Mevsimsel deiimden kaynakl boaz, ba ve eklem arlar gibi ikayetlerle hastaneye gelenlerin çounun da test sonuçlarnn pozitif çktn aktaran Güldiken, Vaka saylarnn Bakanlk tarafndan açklanan resmi rakamlardan çok daha yüksek olduunu biliyoruz dedi.

HER HASTANEYE KOVD SERVS

Artan vakalar nedeniyle hastanelerin acil bölümlerinde uzun kuyruklar olutuunu ifade eden Güldiken, salk sisteminin bu durum karsnda çökme noktasna geldiini söyledi. Güldiken, salgn konusunda artk filyasyon çalmalarnn yaplmadna iaret ederek, Daha önce hatr saylr bir filyasyon çalmas vard. Fakat imdi filyasyon çalmas kalmad. Hastalar telefonla yönlendiriliyor. Artk hastalara sterseniz size ilaç getirelim denilecek bir noktaya evirildi. Kiiler temaslysa eer kendisi gelip hastaneye test veriyor. Gazi Eitim ve Aratrma Hastanesindeki Kovid servisi 1den 3e çkarld. Dicle Üniversitesi Hastanesinde 1 klinik varken, imdi 3e çkarld. Selahattin Eyyubi Hastanesi uzun bir süredir Kovid hastas kabul etmiyorken bugün orada da servis açld. Özel hastanelerde de servisler açld. Salgnda bir ciddiyetin kalmadn söyleyebiliriz bilgilerini paylat.

ARTIIN NEDENLER

Yaanan tablonun sorumlusunun Salk Bakan Fahrettin Kocann olduunu ifade eden Güldiken, K mevsiminden kaynakl her yerde kapal alanlarn bulunmas ve bu varyantn hzl bulama etkisi de var tabiki. Yine maskelerin ve önleyici ekipmanlarn kullanlmamas ve hatrlatc alarn yaplmamas da vakalar arttrd. Ama resmi bir azdan bu varyantn riski olmad yönündeki söylemler vakalar çok arttrd. Diyarbakrdaki art da bundan kaynakl. Diyarbakrda alama oran halen yüzde 60larda. Bundan dolay da ölüm oranlar artt. Güldiken, Bakan Kocann insanlar sürü baklna yönlendiriini söyledi.

AI çARISI

Bu haliyle vakalarn asla dümeyeceini vurgulayan Güldiken, yaz mevsimi nedeniyle biraz umutlu olduklarn ifade etti. Güldiken, bunun nedeninin ise insanlarn biraz daha açk alanlara yönlenmesi olduunu aktard. Güldiken, salgna kar halka a olma çars da yaparak, öyle devam etti: Delta varyantnda gördük ki adan kaçan 25-45 ya aras kitle delta varyantnda çok etkilendi. Ölüm oranlar o ya grubunda daha fazlayd. imdi de bu Omicron varyantnda alarn olmam kesimler olan 60-65 ya gurubunda ölümler artmt. Bu bize ann koruyucu olduunu ve olas bula riskinde hafif septomlarla atlatacamz gösteriyor. Halk fiziki mesafeyi korumaya, kapal ortamlardan uzak durmaya, maske ve el hijyeni gibi koruyucu ekipman kullanmaya devam etmeli.

Ana Sayfaya Git