Vatandaşı kazıklama

Vatandaşı bir çok kalemle söğüşleyen elektrik dağıtım şirketleri, şimdi de "temsil ve ağırlama" giderlerini abonelere yükledi. Karar, "vatandaşı kazıklama" olarak değerlendirirken, Diyarbakırlılar tepki gösterdi.

Haberler 12.12.2020 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurulunun 3 Aralkta ald ve Resmi Gazetenin 8 Aralktaki saysnda yer alan karara göre elektrik datm irketleriyle elektrik tedarik irketlerinin yaptklar masraflarn 2021 ile 2025 arasndaki 5 yllk dönemde de faturalara yanstlmaya devam edecek olmas Diyarbakrllar tarafndan tepki ile karland.

Elektrik datm irketlerinin abonelere yönelik sergiledii tutumu zulüm olarak nitelendiren Edip Akgök, Elektrik datm irketlerinin yllardr bu bölgeye bir antipatisi ve yapt zulüm vardr. Elektrik faturalarndan bunu görebiliyoruz. Halka her türlü zulmü yapyorlar. Zaten ödediimiz elektrik faturalarnda TRT pay ve sayaç bedeli gibi birçok katk pay var. Elektrik datm irketi çalanlarnn maalarn dahi biz veriyoruz. Artk irketler; misafirlerinin yeme, içme ve konaklama parasn da halktan almaya çalyor. Bu haksz bir uygulamadr. dedi.

Kurumun kendi ihtiyaçlarn bütçelerinden ödemeleri ve masraflarn halka yanstmamalar gerektiini belirten Akgök, Neticede halk zaten geçim derdinde. Her eyin fahi fiyatta olduu bir dönemdeyiz. Halk, evinin geçimini bile zor salyor. Bu karar yaanlan zorluklara tuz-biberdir. Bu karardan bir an önce vazgeçilmesi lazm. Buradan yetkililere sesleniyorum: Bu durum bir dayatmadr, bunun neticesinde halk daha da yoksullar. Alnan bu karardan dönsünler. ifadelerini kulland.

ÖZELLETRLEN KURUMLAR HALKTAN NEMALANMAMALI

Enerji datm irketlerinin halktan haksz kazanç elde ettiklerini söyleyen eyhmus Aksa, Elektrik datm irketleri, halk soyuyor. Abone, faturasn geciktirdiinde de ödemesini yaptnda da enerji bilgisayardan kesilip verilmesine ramen açma kapama bedeli olarak 50 TL alnyor. Bu durumun hukuksuzluk ve adaletsizlik olduunu bizzat kendim elektrik datm irketine ilettim. Ama deien bir ey olmad. Kendi misafirlerini arlayp yedirip içirerek harcadklar paray halk ödemeye mecbur deildir. Özelletirilen kurumlar halktan nemalanmamal. eklinde konutu.

RKETLERN YEME çME MASRAFLARINI HALKTAN çIKARMALARI ZULÜMDÜR

Yakn zamanda elektrik faturalar hususunda maduriyet yaadn dile getiren Remzi Türk, Geçtiimiz günlerde bir yllk fatura borcumu ödemek için gittiim DEDAtan EBSAa yönlendirildim. EBSA da elektrik borcumun 17 bin TL olduunu ve DEDAn da ayr bir fatura kestiini belirterek toplam borcumun yaklak 23 bin TL olduunu söylediler. Ylda 5 klima çaltrsam bu kadar fatura gelmez. Bunu bana açklamalar lazm. Ne kadar elektrik harcadm bana söylesinler. Ayrca unu belirteyim, fatura ödemek için gittiim DEDAta birçok kii ayn durumdayd. Yani herkesin faturas en az 12 bin TL gelmiti. diye belirtti.

Türk, Misafirlerinin yeme içme masraflarn da bizden çkaryorlar. Zaten kestikleri faturalar herkesin malumu. Bence Cumhurbakan Erdoan bu ie bir göz atsn. çünkü insanlar madur durumda ve bu paralar nasl versinler ki? nsanlar bu ek faturalar vermek zorunda deil. Biz bunu kabul etmiyoruz. dedi.

Elektrik sayaçlarnn direklere aslmas uygulamas üzerinden tepkisini dile getiren lhan Demir, Elektrik datm irketleri bu bölgeye zulüm yapyor. Fakir-fukara insanlar elektrik parasn ödeyemiyor. Dünyann hiçbir yerinde abonelerinin saatlerinin direklere asld görülmemi. nsanlar faturalarna yansyan tüketim bedelini dahi göremiyor. Halkn faturalar ödemeye gücü yok. Örnein bizim mahallede elektrik faturasn ödeyemedii için günlerce karanlkta kalan komularmz vard. Kii, tek gözlü bir evde elektrik sobas kullansa yüzlerce TL para ödemek zorunda kalyor. Bu durumun düzeltilmesi lazm. ifadelerini kulland.

TRT, açma- kapama ve sayaç paylar gibi uygulamalar ile 50 liralk faturann 200 liray bulduuna dikkati çeken Demir, Faturalar belirleyenler gelsinler bizim yaadmz artlarda çocuk büyütsünler, kömür ile snsnlar, neden kaçak kullanldn ve geliri olmayan insanlarn faturay ödemedeki zorluklarn görsünler. Yetkililerin söz konusu durumlara müdahale edip sonlandrmalar gerekiyor. çünkü insanlar faturalar ödeyemiyorlar. Özelletikten sonra kendi çalanlarnn maalar ve irketlerinin yeme içme masraflarn dahi halktan çkarmalar bir zulümdür. Yetkililer halka kulak versin ve ciddiye alsnlar. Bu durumu sonlandrlmas için hangi adm atlyorsa atlsn. dedi.

180 TLLK FATURANIN 350 TLY BULMASI BALI BAINA BR SÖMÜRÜDÜR

Elektrik datm irketlerinin cesareti hükümetten aldn iddia eden Semih Fidanc, Özellesin veyahut özellemesin, elektrik datm irketlerinin arkasnda devlet olmazsa tek bana bu karar almaya cesaret edemezler. Alnan bu karar ile kt kanaat geçinen insanlar daha da çileden çkacaklar. Bu karar kabul edilemez. 180 TLlik faturann 350 TLyi bulmas bal bana bir sömürüdür. Fakirin ne yaptn, nasl yaad ve elektrik faturasn nasl ödediini kimse görmüyor. eklinde konutu.

Fidanc, Elektrik faturalarna yeme içme ve konaklama gibi bütün giderler yanstlyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum, sizce bu adalet midir? Bunun adil olmadn herkes biliyor. Ama görmemezlikten geliyorlar. Oturduklar yerden mecliste bütçe görümeleri, asgari ücret tartmalar yapyorlar. Avrupada asgari ücret 3 bin Euroyu bulurken Türkiyede belirlenen asgari ücret ile geçim yapmak çok zor ve kendileri de bunun hakszlk olduunu biliyorlar. diye belirtti.

VATANDAIN ZORLU GEçM ARTLARI GÖRMEZLKTEN GELNYORSA BU HÜKÜMETN EKSKLDR

Hükümetten beklentilerini dile getiren Fidanc, Bizim devletten temennimiz, Allah rzas için bu konuya el atmalardr. Zaten faturalar çok kabark, insanlar kt kanaat geçiniyor. Buna ek olarak u an gündemde olan; konaklama, yeme ve içme ücretlerinin de halka yanstlmas vatanda daha çok zor duruma sokar. Bu durum onlarn umurunda deil. Eer devlet vatandan zorlu geçim artlarn görmezlikten geliyorsa bu devletin eksikliidir, halka yaplan bir zulümdür. Ben hakkm olan kullanm ücretinin fazlasn zaten ödüyorum, yeme içme masrafn neden ödeyeyim? Bu bal bana zulümdür, hakszlktr. ifadelerini kulland.

HÜKÜMET BU ZULME ORTAK OLMASIN, HALKINI DÜÜNSÜN

Temsil ve arlama giderlerinin faturalara yllardr yanstldn ve yeni kararla 5 yl daha bunun süreceini sosyal medyadan örendiini söyleyen Nasr Anuçtekin, çok saçma bir durum. Biz zaten kullandmz elektriin parasn veriyoruz. Onlarn, yemek parasn veya yol parasn vermemiz doru olmaz. Buna devletin el atmas lazm, vatandan madur duruma getirilmemesi lazm. Zaten bizden her türlü para kazanyorlar. Tüketim bedelinin yannda; yemek, yol gibi giderlerinin paras gibi her eyin ücretini de biz ödüyoruz. Bu doru bir karar deildir. Zaten pandemiden dolay skntlar çekiyor, i yapamyoruz. imdi de onlarn yemek paralarn biz mi verelim? Kendi kurumlarnn parasyla yesinler. Devlet halkn tepkisine kulak vermeli ve bu ii halletmeli. diyerek sitemini dile getirdi.

Anuçtekin, Biz devletten elektrik irketlerinin bu zorbalna engel olmalarn istiyoruz. çünkü bugün yemek parasn isteyen yarn baka bir ey de ister. Devlet bu zulme ortak olmasn, halkn düünsün ve yardmc olsun. eklinde konutu.

Engin Yardm ise, Bu kurumlarn 100 TLlik faturay 500 TLye ödettiini herkes biliyor. imdi ise bu pandemi sürecinde kendi mazot, yeme ve içme masrafn da alacaklar. Faturalarmza yanstlan tutarn üstüne bir de onlarn masraflarn m ödeyeyim? Kendi ihtiyaçlarm karlayamazken bir de onlarn ihtiyaçlarn m karlayacam? Faturalarmza yansttklar bedeller yüzünden faturalarmz ödeyemiyoruz. Elektriklerimiz kesiliyor, 70 TL açma paras alyorlar. Bunlar bal bana hakszlktr. dedi.

Yardm, Yetkililerin halka yardmc olmalarn, faturalara düzenleme getirmelerini istiyoruz. Pandemi sürecinde esnaftan ve maddi durumu kötü olanlardan elektrik faturalarnn alnmamas, faturalarmza yanstlan giderlerin aratrlmas ve enerji hariç, dier yansmalarn paralar tekrar halka iade edilmesi lazm. Bu zulüm karsnda tek umudumuz devlettir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git