Ve 550 yıllık yapı Zeynel Bey Türbesi taşınıyor!

Batman Hasankeyf'te yapımı devam eden Ilısu Barajı'nın yapım aşamasında sular altında kalacağı belirlenen Zeynel Bey türbesinin taşınma işlemlerine başlandı

Haberler 12.05.2017 - 14:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Hasankeyfte yapmnn devam ettii Ilsu Barajnn yapm aamasnda sular altnda kalaca belirlenen 550 yllk Zeynel Bey türbesinin akbeti merakla beklenmekteydi. Sondakika gelimelerde Zeynel Bey Türbesinin tanaca açkland. Tarihi geçmiinin çok öenmli olduu Zeynel Bey Türbesinin tama çalmalar sabah itibari ile balad. Sabah 07.45 itibari ile balayan tama ilemlerinin 8 sürecei açkland. 150 tekerden oluan özel bir platform üzerindeki beton bloklar üzerinde tek parça halinde tanmaya baland.

Kültür Bakanl ve Devlet Su leri Genel Müdürlüünce ortak yürütülen çalmalar kapsamnda, Hollanda ve Türk olmak üzere 2 firmann üstlendii tama ilemleri için 150 tekerden oluan özel bir platform oluturuldu. Yaklak 2 yldr yaplan nakil çalmalar için önce türbenin altna bir metre yüksekliinde beton zemin döküldü. Daha sonra bugün sabah saat 07.45 sralarnda hidrolik kirkolarla betonla birlikte arl 1100 ton arlndaki türbe, tama platformona yüklendi. Polis ve jandarma ekiplerinin çevresinde ald önlemle birlikte türbe yeni yerine saatte 400 metre hz ile yola çkarld. Yetkililer, u ana kadar herhangi bir sknt yaanmadn ve belirledikleri sürede türbenin yeni yerine tanacan söyledi.

ZEYNEL BEY TÜRBES

Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482 yllar arasnda Akkoyunlu hükümdar Uzun Hasann Otlukbeli Savanda ehit olan olu Zeynel Bey adna yaplmtr. Türbenin mimari önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimari özelliklerini Anadoluya tam olmasndan kaynaklanmaktadr. Dardan silindir görünümüne sahip olan türbe içerde sekizgen planldr. Türbe, gözalc renklere sahip gövde süslemesi ile dikkat çekmektedir.

Ana Sayfaya Git