Ve aşılar başlıyor

Türkiye'de gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen ve Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısı, Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde gönüllü vatandaşlar üzerinde uygulandı.

Haberler 26.11.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 15 Eylülde Faz- 3 çalmalarna balanan Sinovac firmasnn CoronaVac as, bugüne kadar 726 gönüllü salk çalan üzerinde uyguland. 1237 doz uygulamas yaplan a, 12 ehirde 25 merkezde gönüllü vatandalar üzerinde denenmeye baland. Diyarbakrda, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde de imdiye kadar 20 gönüllü vatandaa a uygulamas yapld. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Bahekimi Prof. Dr. Mehmet Akda, Salk Bakanlnn izniyle a çalmalarnn 2nci aya olan gönüllüler üzerinde alama programna baladklarn belirterek, Pazartesi gününden itibaren 20 kiiyi aladk. u ana kadar herhangi bir sknt yaanmad. Gayet iyi gidiyor. Planlama çerçevesinde alamaya devam edilecek dedi.

BÖLGEDE AI OLMAK çN çOK TALEP VAR

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen ise gönüllü vatandalardan çok talep olduunu belirterek, Talep eden gönüllülere yönelik, öncelikli olarak antikor ve PCR testlerini yaptk, 2 gün sonra da alamay gerçekletirdik. Günlük 20 gönüllü üzerinde alama yapyoruz. Toplumda çin as olarak adlandrlan CoronaVac asnda ekim aynda K1 çalmas dediimiz salk gönüllüleriyle ilgili çalmamz balad. Bununla ilgili olarak 90 civarnda hasta aldk. imdi toplum gönüllüleri üzerindeki Faz- 3 çalmasyla ilgili olarak da cuma günü Salk Bakanlmzn onayyla çalma Türkiyenin birçok yerinde balad. çok sayda talep var. nsanlar çok ilgili. Öncelikle herkese ilgilerinden dolay teekkür ediyorum. Günlük 20 toplum gönüllüsünün önce testlerini alarak Faz- 3 çalmalarmza dahil ediyoruz. Sadece Diyarbakrdan deil, çevre illerden de talep var. u aamada alarla ilgili olarak herhangi ciddi bir yan etkiyle karlamadk. Hafif halsizlik, ba ars, çok nadiren ate gibi bulgular var. Fakat bunlar tüm alarda olan eylerdir. u ana kadar herhangi bir sknt görmedik. A çalmasna dahil olup, alarn yaptranlar maske kullanmna riayet ediyorlar. çünkü ann baklk gelitirip gelitirmediini anlamak için antikor titresine baklmas gerekiyor. Bu nedenle tüm önlemlerin alnmasna devam etmek lazm. Fakat aya bal olarak herhangi bir önlem gerekmiyor. Normal vatanda gibi hayatna devam ediyor diye konutu.

FAZ- 3 çALIMASI TAMAMLANINCA AI ECZANE RAFLARINDA YERN ALACAK

Türkiyede belirlenen gönüllü saysna ulald zaman Faz- 3 çalmasnn tamamlanacan ve ann eczane raflarnda yerini alacan belirten çelen, Bu bir faz çalmas olduu için kontrollü bir çalmadr. Gönüllü de hekim de a m yoksa su mu aldn bilmiyor. Bundan dolay ara analiz henüz sonuçlanmad için çalmann resmi açklamasn yapmak mümkün deil. Fakat salk gönüllülerimiz antikor testlerine baktlar. Antikorlar gelien çok sayda gönüllümüz oldu. çalmann analizi yaplmad için bu konuda net bir bilgi vermek çok doru deil. Burada belirli bir say var. Türkiyedeki sayya ulald zaman Faz-3 çalmas tamamlanacaktr. Böylece eczane rafna geçecektir ifadelerini kulland.

AIYLA LGL KMSENN BR KORKUSU OLMASIN

Hem Türkiyede hem de dünyadaki a kartlna dikkat çeken Prof. Dr. çelen, hastaln seyrinin dikkate alnmasn ve ayla ilgili bir korkunun olmamas gerektiini vurgulayarak, A çalmalarnn sonuçlar güvenilir ve etkin bulunduu sürece birçok firmann asna talebimiz olacaktr ve toplum alamasna geçilecektir. Tabi a kartl ülkemizde de dünyada da önemli bir problem. Birçok yerde aya kar bir kartlk, bir olumsuz önyarg mevcut. Fakat hastaln seyrine baktmzda, youn bakm sürecini gördüümüzde, aslnda güvenirlik datalarnn da son derece iyi olduu bu dönemde alardan yana bir korkumuzun olmamas gerektiini söylemek istiyorum eklinde konutu.

U AN çN BR SIKINTI YOK

A olan gönüllü vatandalardan Mustafa Kemal Doan, koronavirüsün tehlikeli olduunu, takip ettii kadaryla ann güvenli olduu kanaatine vardn belirterek, Tüm dünyay etkileyen bu tehlikeli hastalk hakknda duyduklarmz, konuulanlar ve söylenenler bu ann güvenli olduuna dair kanaat oluturdu bende. Ben de buna dayanarak bavurdum. Bavurum olumlu sonuçland. u an en ufak bir sknt dahi yok. Yanma dahi olmad ifadelerini kulland.

A olan bir dier gönüllü Mehmet Cengiz ise a çalmalarn bandan beri takip ettiini ve bu yüzden gönüllü olduunu söyledi. Hocalara güvendiini aktaran Cengiz, herhangi bir korkusunun olmadn da ekleyerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Takip ediyordum a çalmalarn ve olmay düündüm. Bu yüzden gönüllü oldum. Ben de salkçym, çok fazla bilgi sahibi olmamakla birlikte hocalarmza güveniyorum. Hocalarmzla istiare ettikten sonra güvenerek oldum. nallah ülkemiz ve memleketimiz için de hayrl olur. u ana kadar birçok hastaya yaplm. Büyük bir yan etki görülmemi. nallah bizde de olmaz. u an için öyle bir korkum yok.

HER 3 KDEN 2SNE GERçEK AI UYGULANACAK

15 Eylülde Türkiyede üçüncü faz çalmalarna balanan Sinovac firmasnn CoronaVac as, Türkiyede 12 ehirde 25 merkezde 12 bin 450 gönüllü vatanda üzerinde uygulanacak. A çalmasnda, gönüllülerin bir ksmna gerçek a, dier bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar program tarafndan rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapldn aratrma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandalar üzerinde yaplacak denemelerde, her 3 kiiden 2sine gerçek a uygulanacak. Bu sayede gerçek a ile a olmayanlar arasnda etki fark ortaya konulabilecek. çalmann bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek a uygulamas yaplacak.

Ana Sayfaya Git