Veli Saçılık hukuk mücadelesini kazandı

Veli Saçılık’ın kolunu kaybetmesine sebep olan Burdur Cezaevi’ne 2000’de düzenlenen, cezaevi duvarının dozer kepçesiyle yıkılarak gerçekleştirilen operasyonla ilgili olarak açılan tazminat davası 21 yıl sonra karara bağlandı.

Haberler 16.04.2021 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Burdur Cezaevine 5 Temmuz 2000de düzenlenen ve cezaevi duvarnn dozer kepçesiyle yklarak gerçekletirilen operasyonla ilgili olarak açlan tazminat davasna dair duruma Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Söz konusu davada, idare duvarn cezaevindeki 61 tutuklunun isyan etmesi nedeniyle ykldn öne sürerek, faiziyle birlikte 500 bin liraya yaklaan zararn, ulalabilen tek isim olan Veli Saçlktan tahsil edilmesini talep ediyordu. Saçlk, cezaevinde düzenlenen operasyonda dozerin kepçe darbesiyle kolunu kaybetmiti.

AHM KARARI

Durumada Saçlk KHK ile akademiden ihraç edildikten sonra avukatlk ruhsatn alabilmek için uzun bir hukuk mücadelesi veren Cenk Yiiter ile avukat Senem Doanolu temsil etti. Mahkeme, idarenin, yklan duvarn ücretinin faiziyle birlikte o dönemde cezaevinde bulunan 61 tutuklu isimden eriilebilen tek kii olan Saçlktan tahsilinin talep edildiini anmsatt. Mahkeme ayrca Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) bu davada, ikence iddiasnn bile soruturulmad için davann reddinin gerektii kararn verdii, Yargtayn da bu karar dorultusunda, daha önce Saçlkn tazminat ödemesi gerektiine hükmeden mahkemenin kararn bozduunu kaydetti.

Mahkeme, ksa deerlendirmeden sonra Yargtayn kararna uyarak, davann reddine hükmetti.

ADALETSZLK ÜZERLERNE YIKILDI

Bu kararla operasyonda kolunu kaybeden Saçlk 21 yln ardndan hukuk mücadelesini kazanm oldu. Karara dair Mezopotamya Ajansna (MA) konuan Saçlk, Duvar bizim üzerimize yklmt ama bugün itibariyle adaletsizlik onlarn üzerine yklm oldu. Cenk Yiiterin de mazbatasn aldktan sonra girdii ilk duruma olmas önemliydi. Sra KHKlere kar adalet mücadelesini kazanmak istiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git