Video konferans dolandırıcıları

Uzmanlardan online iletişimde yaygınlaşan video konferans kullanımı konusunda uyarı

Haberler 20.04.2020 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sonrasnda yüz yüze iletiimin yerini almaya balayan ve güvenilirlii sorgulanan online video konferans uygulamalar konusunda uzmanlar vatandalar dikkatli olmalar konusunda uyard.

Doç. Dr. Ali Murat Krk, insanlarn daha çok evde vakit geçiriyor olmasnn, internet üzerinden eitim uygulamalarna, telekonferans veya video konferans uygulamalarna ilginin artmasna neden olduunu belirtti.

Özellikle i görümelerinin ve derslerin sanal ortam üzerinden yürütülmeye balandn ifade eden Krk, bu durumun sanal dolandrclar ve siber korsanlar için bir frsat yarattna dikkati çekti.

Krk, kullanclar için sanal dünyada özellikle de telekonferans uygulamalarnda kiisel verilerin szdrlmas ve ele geçirilen ifrelerin satlmasnn en önemli tehditler arasnda yer aldn belirtti.

Kiisel verilerin sanal ortamda geliigüzel ekilde paylalyor olmas, özellikle elektronik posta bilgilerinin adreslerinin çalnmas, telekonferans uygulamalarnn en büyük zararlar arasnda yer alyor. deerlendirmesinde bulunan Krk, izinsiz ekilde toplantlara katlabilen kiilerin müstehcen içerik paylamas, argo ve küfürlü kelimeler yazmas nedeniyle uzaktan eitim alan örencilerin de risk altnda olduuna dikkati çekti.

Krk, i görümelerine geliigüzel katlan trol tabir edilen kiilerin toplantnn gidiatn bozduunu ve sanal ortamn verimsiz bir hale geldiini belirterek güvenliin de son derece dütüüne vurgu yapt.

Kullanclarn önlem almas gereken birkaç noktann bulunduunu dile getiren Krk, u uyarlarda bulundu:

Telekonferans veya video konferans uygulamalarnn sürekli güncel tutulmas büyük önem arz ediyor. kinci olarak, zorunlu olmadkça bu tarz uygulamalarn kullanlmamas ancak kullanlyorsa bile daha çok yaygn bir ekilde kullanmadmz elektronik posta adresleriyle kayt yaplmas son derece önemli. Yine, toplantya katlan isimlerin listeden kontrol edilmesi ve tannmayan kiilerin bloke edilmesi de son derece önem arz ediyor. Görümeden çkarlan kullanclarn tekrar görümeye alnmamas dikkat edilmesi gereken bir dier unsurdur. Kimlii dorulanmam kullanclarn hiçbir ekilde derse ve toplantya kabul edilmemesi önemlidir. ifrelerin güçlü tutulmas, özel karakterlerin, harflerin, büyük-küçük harflerin kullanlmas da ifre güvenliinin ve korumann minimum düzeyden maksimum düzeye çkmasna sebebiyet verecektir. Dolaysyla bu tarz uygulamalarn saysal olarak art siber dolandrclarn ekmeine ya sürmektedir. te burada dikkatli olmak ve kullanclarn bu noktada videolarn geliigüzel bir ekilde, dosyalarn geliigüzel bir ekilde bu ortamda paylamamas son derece önemlidir.

- Bilmediimiz programlar, uygulamalar kesinlikle kullanmamamz gerekiyor

Sosyal medya uzman Deniz Unay da evde izole olunan bu günlerde i arkadalar, aile üyeleriyle görümek veya sanal ortamdan eitim almak için ücretsiz kullanlan video konferans uygulamalarnn bazlarnn hacklendiini anlatt.

Telefon veya bilgisayardaki özel bilgilerin, verilerin, fotoraf veya videolarn internetin karanlk dünyasna satlp datldna dikkati çeken Unay, unlar kaydetti:

Bu datlan bilgiler de maalesef aleyhimizde de kullanlabilir veya bu bilgilerle beraber mail adreslerimiz, cep telefonlarmz güvende olmayabilir. Buna karn ortaya çkan yeni uygulamalara dikkat etmemiz gerekiyor. Dorudan ve tüm detayl bilgileri telefonumuzdaki bütün izinleri vermek yerine bu programlarn güvenilir olup olmadn öncelikle aratrmamz gerekiyor. Bilmediimiz programlar, uygulamalar kesinlikle kullanmamamz gerekiyor.

Eer bu programa girite kullandmz ifrelerle mail adreslerimizin ifreleri aynysa hzlca mail adreslerimizin ifrelerini deitirmemiz gerekiyor. Özellikle görüntülü görümelerde veya video konferanslarda bankaclk, kredi kart bilgilerimiz, mail adreslerimiz ya da ifreleri gibi çok özel kiisel verilerimizi de paylamamamz gerekiyor. Artk hayatmzda yapay zeka denilen bir gerçek var. Sesleri görüntüleri analiz edip kaydederek ayrt edebilen ve bunlar kategorize eden bir sistemle kar karyayz. Dolaysyla kesinlikle görüntülü, sesli ve yazl olarak bilgilerimizi karmzdaki kiiye paylamamzda fayda var.

Ana Sayfaya Git