Vira bismillah dediler!

Üremek için tatlı sulara göç eden inci kefalinin neslinin korunması için başlatılan av yasağının sona ermesiyle balıkçılar, 90 gün sonra "vira bismillah" diyerek ağlarını Van Gölü'ne bıraktı

Haberler 17.07.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda balkçlar, üremek için tatl sulara göç eden inci kefali av yasann sona ermesiyle, vira bismillah diyerek alarn Van Gölünün mavi sularna brakmaya balad.

Van Gölünde endemik bir tür olan ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde üremek için tatl sulara göç eden inci kefalinin neslinin korunmas amacyla balatlan av yasa sona erdi.

Yasak nedeniyle teknelerini göl kysna çeken balkçlar, hazrlklarn tamamlayarak 90 gün sonra ilk alarn göle brakt.

Van Gölüne kys bulunan Vann pekyolu, Edremit, Tuba, Geva, Muradiye ve Erci ilçeleri ile Bitlisin Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde günün ilk klaryla göle açlan balkçlar, sezona umutlu balad.

Balkçlar, güvenlik güçlerinin ald önlemler sayesinde son yllarn en güvenli üreme dönemlerinden birini yaayan inci kefalini, 15 Nisana kadar avlayabilecek.

- Koruma çalmalar son derece baarl geçti

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öretim Üyesi Mustafa Akku, AA muhabirine yapt açklamada, 15 Nisandan 15 Temmuza kadar süren av yasann sona erdiini söyledi.

Van Gölünde 14 bin insann balkçlk yaparak geçimini saladn ifade eden Akku, unlar kaydetti:

nci kefali Van Gölünde 800 bin yldr yayor ve bölgedeki insanlarn geçim kaynan oluturuyor. Böylesi bir kayna korumamz için üreme dönemi olan nisan ve temmuz aylarnda derelerde kaçak avcl önlememiz gerekirdi. Kaçak avcl önlersek bu kayna sürdürülebilir bir ekilde sonsuza kadar kullanma imkanmz olacak. Bu seneki koruma çalmalar son derece baarl geçti. Önceki yllara oranla kaçak avclkta önemli oranda düü yaand. Bunda l Jandarma Komutanl ekiplerinin katks büyük. Koruma çalmalarnda onlarca ton inci kefali alardan kurtarlp göle salnd.

- 90 gün boyunca bugünü bekledik

Yaklak 10 yldr Van Gölünde balkçlk yapan Ümit Teran da av yasann balamasyla tekneleri kyya çektiklerini ifade etti.

90 gün boyunca göle açlmay beklediklerini anlatan Teran, Av yasann uyguland 90 gün boyunca bugünü bekledik. Bu gün av yasa kalkt. Vira bismillah diyerek bala baladk. nallah bereketli bir sezon geçiririz. Bol kazançl bir yl bekliyoruz. Av yasa döneminde koruma çalmalar iyi geçti. Kaçak avclkla ilgili caydrc cezalarn olmasn istiyoruz. 14 bin insan geçimini bu balktan salyor. Bu nedenle üreme döneminde bu bala sahip çkmalyz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git