Virüs denetimi!

İçişleri Bakanlığı koordinesinde, bugn ülke genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) denetimi gerçekleştirilecek.

Haberler 16.10.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, Kovid-19 denetimlerine ilikin 81 il valiliine genelge gönderildi. Genelgede, salgnla mücadelede içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarnn yan sra tüm i kollar ve yaam alanlar için belirlenen tedbirlere uyulmas ve vali/kaymakamlar koordinasyonunda sürdürülen denetim faaliyetlerinin, salgnla mücadelede baar açsndan büyük önem tadna vurgu yapld.

çileri Bakanlnca bugüne kadar sahada yaplan ve kamuoyunda görünürlüü yüksek olan denetim faaliyetlerinin toplumda hastala kar bilinç oluturulmas ve tedbirlere uymayanlara yaptrm uygulanmasnn salgnla mücadeleye önemli katk sunduu ifade edilen genelgede, yarnki denetimlerin kapsamyla ilgili bilgilere yer verildi.

DENETMLER SALIK çN HEPMZ çN SLOGANIYLA YAPILACAK

Buna göre, bugün tüm il ve ilçelerde, vali, kaymakam, belediye bakan, ilgili kamu kurum ve kurulularnn yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtar, meslek odalar, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabta, özel güvenlik gibi) katlmyla oluturulan ekipler tarafndan Salk çin Hepimiz çin sloganyla yaamn tüm alanlarn kapsayacak ekilde genel denetim yaplacak.

Denetimler, vatandalarn youn olarak bulunduu bata ehir içi ve ehirleraras toplu ulam araçlar ile lokanta, kafe, restoranlar olmak üzere, konaklama tesisleri, alveri merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarlar, kahvehane, kraathane, çay bahçesi, nikah merasimi eklinde yaplan düün törenleri, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, otogarlar, taksiler ve duraklar, park/piknik alanlar, lunapark/tematik parklar ve bilumum yaam alanlarn (plajlar, cadde ve sokaklar gibi) kapsayacak ekilde planlanacak.

Vatandalarn gün içerisinde toplu olarak bulunduklar ana caddeler, alveri yerleri, park ve bahçeler, otogarlar gibi kalabalk yerlerde denetimler younlatrlacak.

Ekiplerce, denetimler srasnda gece kulübü, pavyon, bar, birahane gibi genelgeler çerçevesinde faaliyetlerine izin verilmeyen i yerlerinin fiilen açk tutulup tutulmadklar, 24.00ten sonra müzik yayn yaplp yaplmad ve ehirleraras toplu ulamda HES kodu zorunluluuna uyulup uyulmad hususlarna arlk verilecek.

Okullarn kademeli olarak açlmas sebebiyle okullarn çevresindeki kafe, restoran, internet kafe gibi yerlerin ve okul servislerinin denetlenmesine özen gösterilecek.

Denetim ekipleri, her bir i kolu ya da mekann uzmanlk bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kurulular (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri gibi), köy/mahalle muhtarlar ile meslek odalarnn temsilcilerinden oluacak.

Denetimlerde vatandalarn kalabalklar halinde bir araya gelebildikleri etkinlik (nikah merasimi eklindeki düün, nikah, cenaze, taziye gibi) ve yerlerde (plajlar, cadde ve sokaklar, park alanlar gibi) temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarna uyulup uyulmadna özellikle dikkat edilecek.

Denetim faaliyetlerinin etkinlii ve görünürlüü en üst seviyede tutulacak.

VATANDA BLGLENDRLECEK

Denetimler srasnda vatandalara yönelik rehberlik edici ve bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere arlk verilecek.

Hemen giderilebilir nitelikte anlk uygulamalardan kaynakl süreklilik tamayan aykrlklar için birinci ihlalde uyar, ikinci ihlalde idari para cezas, i yeri, ticari taksi ve toplu ulam araçlar için üçüncü ihlalde bir gün, dördüncü ihlalde 3 gün eklinde faaliyet durdurma cezas teklifleri mülki idare amirine iletilecek.

Halk sal açsndan ciddi anlamda risk oluturan ve süreklilik oluturan ya da kurallara/önlemlere aykr davranlarda srar edilen aykrlklar için ise il/ilçe umumi hfzsshha kurullarnca belirlenecek cezalar mülki idare amirlerince uygulanacak.

Denetimlerde Salk Bakanl Salgn çalma ve Yönetim Rehberi ve daha önce denetimler ile ilgili gönderilen genelge eklerinde yer alan formlardan yararlanlacak.

Bu balamda vali ve kaymakamlar tarafndan yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kurulular, köy/mahalle muhtarlar ile meslek odalar arasnda koordinasyon salanarak gerekli planlamalar yaplacak ve uygulamada herhangi bir aksakla meydan verilmeyecek.

Ana Sayfaya Git