Virüs ruhsal dengeyi bozdu

Koronavirüs salgınının toplumdaki etkilerini araştırmak amacıyla 1035 kişiyle online sistemiyle yapılan görüşmede, ankete katılanların yüzde 52'sinin koronavirüsten psikolojik anlamda olumsuz olarak etkilendiği belirlendi.

Haberler 04.05.2020 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesinden 2 uzman tarafndan Türkiyenin 7 corafi bölgesini kapsayan aratrma online olarak 1035 kiiyle görüülerek yapld. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgnnn insan hayatna etkisi anket yolu ile ölçüldü. Ankete katlanlarn yüzde 93ü, virüsle ilgili bilgiye sahip durumda. Salk Bakanlnn da bu süreçte baarl olduunu söyleyenlerin oran ise yüzde 67 olarak ölçüldü. Aratrmada, katlmclarn yüzde 52si, psikolojik açndan yprandn söyledi. Virüsle mücadelede Almanya, ngiltere, talya ile Amerika Birleik Devletlerine göre Türkiyenin daha baarl olduu kanaati dikkati çekerken, devletin ald tedbirlere halkn büyük bir oranla uyduu da ön plana çkt. Katlmclarn, Aile balar güçlendi, tasarruf oran artt, internet kullanm yükseldi görülerine sahip olduu aratrmaya katlanlar salgn sonras dünyada birçok eyin deieceini düünüyor.

SOSYO-EKONOMK VE PSKOLOJK ETKLERN ARATIRDIK

Öretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman, Semih Açkgözoluyla koronavirüs davran ölçeini gelitirdiklerini ifade etti. Yaman, Nedir bu koronavirüs davran ölçei? Koronavirüs döneminde halkmzn sosyo-ekonomik ve psikolojik olarak nasl davranlar sergilediini anlamaya yarayan bir ölçek. 11 Nisan- 30 Nisan arasnda 1035 kisiyiye online olarak ulatk. Türkiyenin 7 farkl corafi bölgesinde farkl cinet, eitim ve ya gruplaryla bu çalmamz gerçekletirdik. çalmamzda farkl ilginç gerçek sonuçlar ortaya çkt dedi.

EN FAZLA HARCAMA GIDAYA

Koronavirüs döneminde Türk halknn en fazla harcama yapt kalemlerin banda gdann geldiini ifade eden Yaman, Gday temizlik, temizlii ise kitap ve krtasiye ürünleri takip ediyor. Virüsten bana bir ey olmaz diyenlerin oran ise yüzde 7 iken yüzde 93 orannda da halkmz virüsten korkmu ve virüsün bilincine ulam durumda. Salk Bakanlnn bu süreci iyi yönettii düünülüyor. Yaptmz çalmada Salk Bakanlna güven tam olarak çkt diye konutu.

DER ÜLKELERE GÖRE DAHA YYZ

Doç. Dr. Fikret Yaman, ankete katlanlarn yüzde 64ünün, Türkiyede salk hizmetlerinden koronavirüs salgn döneminde memnun olduunu ve katlmclarn Türkiyeyi Almanya, ngiltere ve talya gibi ülkelerden daha baarl gördüünü söyledi.

YENECEMZE NANIYORUM

Aratrmann sonuçlarn deerlendiren vatandalardan Özkan Avar, dier ülkelere göre Türkiyenin daha iyi durumda olduunu söyledi. Avar, Hasta saylarn, vefat saylarn sürekli takip ediyoruz. Ülkeler arasnda fark ortada. Ben bu konuda kendi ülkemizi gayet iyi yönde, ön srada görüyorum. Gerek salk ekipmanlar olsun gerek hastalara yaklam ve tedavi süreci olsun bu konularda kendimizi gayet önde görüyorum. nallah bu ekilde de devam eder. Ksa sürede bunu yeneceimize inanyorum dedi.

Emekli hemire Sultan Yldz, evde kaldklar süre içerisinde yeme içme ihtiyaçlarnn arttn kaydederek, Bizim ülkemiz dier ülkelere göre daha iyi. Salk çalan arkadalarmza, doktorlarmza binlerce teekkürler. Evde kaldmz sürece alveri ihtiyac artyor. Sürekli yeme içme ihtiyac oluyor. O yüzden ihtiyaçlar biraz daha artt diye konutu.

Ev hanm Dilek Avar da Salk Bakanlnn açklamalarna güvendiklerini belirterek, Evde kalmak tasarruf etmemizi salad. Maske kullanmna oldukça dikkat ediyorum ve ksa zamanda bu salgndan kurtulacamza inanyorum dedi.

Ana Sayfaya Git