Virüs Vitamin eksikliğini vuruyor

Dicle Üniversitesinde görevli diyetisyen Fatih Aslan, korona virüse yakalananların ve atlatanların beslenmeleri konusunda uyarılarda bulunarak, "Kişi düzgün bir şekilde mineral ve vitamin almışsa, D vitamini, kalsiyum, çinko, selenyum eksikliği yoksa korona virüs hastalığı süreci neredeyse yarı yarıya kısalıyor" dedi.

Haberler 08.12.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs yaylmasnda pik süreci devam ederken, kimi hastalar evinde, kimileri de durumlarna göre hastanede tedavilerine devam ediyor. Bu süreçte çok genç hastalar hayatn kaybederken, kimi hastalar yalar ilerlemesine ve kronik rahatszl olmasna ramen korona virüsü atlatyor. Dicle Üniversitesinde görevli diyetisyen Fatih Aslan, ya ilerlemesine ramen hastal atlatanlarn zamannda yeterli vitamin aldklarn, yeterli ve dengeli beslenildii taktide hem korona virüs hem de dier hastalklar atlama sürecinin yarya yarya dütüünü kaydetti.

VÜCUT AIRLIININ YÜZDE 3Ü KADAR SIVI TÜKETLMEL

Zayf baklk, kronik rahatszlk, beslenme eksiklii ve stresin insan etkileyen hastalk çarpanlar olduunu aktaran Aslan, Yetersiz sv tüketmemiz, günde en az kilogram bana, daha dorusu vücut arlnn yüzde 3 kadar bir sv alnmas gerekiyor. Yani 100 kilogram olan bir kii 3 litre su. 70 kilogram olan bir kii ideal kilosuna göre 2,1 litre sv almas lazm. Bu, baklmz güçlendirecek en önemli sorunlardan biri sv almmzdr. Düzenli bir uyku, günde 7-8 saat bu baklmz güçlü tutar. Baklmz güçlü tuttuu için de strese kar bizi güçlü tutuyor. Kilo sorunu varsa kilo veriminde yardmc olur. Kronik kalp hastalklar, diyabet hastalar uykusuna kesinlikle dikkat etmesi lazm. Beslenme konusunda ise günde en az 5 porsiyon sebze, meyve tüketmeleri gerekiyor. 2 porsiyon sebze yemei, 3 porsiyon meyve tüketirlerse bu içerdii vitamin ve mineraller açsndan vücut bakln güçlü tutar. Korona ve dier hastalklara kar bizi korur. Barsak floramz iyi tutmamz lazm. Bakl en güçlü tutan bunlardr aslnda. Barsak floras dediimiz binlerce bakteri var. Hücre saymzdan daha da fazla bakteri var. Bunlar fermenter ürünler dediimiz süt, yourt, turu bunlarla besleyeceiz. Bunlarla beslendiimizde vücut güçlü klar kendini. Aslnda bunlar ikinci beynimizdir. Eer barsaklarmzda bir rahatszlk varsa baklmz zayflar. Koronaya dirençsiz hale geliriz ve küçük bir koronaya maruz kaldmzda hemen vücut direnci zayflar ve hastalk gün saymz artar. Ya da hastayken iyileme süremiz uzar. Kii düzgün bir ekilde mineral ve vitamin almsa, D vitamini, kalsiyum, çinko, selenyum eksiklii yoksa korona virüs hastal süreci neredeyse yar yarya ksalyor. 2 hafta hastanede kalmas gerekirken, bunu 4-5 güne çekebiliyoruz diye konutu.

KORONAYA YAKALANANLARDA VTAMN EKSKL GÖRÜLÜYOR

Koronaya yakalanan klinik hastalarnn çounda D vitamini, selenyum, çinko eksiklii görüldüünü aktaran diyetisyen Aslan, D vitamini ancak yazn dorudan alabiliyoruz. Besin yoluyla ancak yüzde 10nunu alabiliyoruz. Günlük 15 dakika, 20 dakika günee çkmamz gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslendii için ya ilerlemi olsa, kronik rahatszl dahi olsa en azndan hafif bir ekilde atlatmasna yardmc olur. Ya ilerlemesine ramen korona virüsü atlatanlar, zamannda yeterince vitamin alanlardr. Koronay taburcu olup evde geçirmeye çalanlar, stresi azaltp hastaneden taburcu olanlarn genelde bol proteinli beslenmesini istiyoruz. 70 kilogram bir kiinin ortalama 75-80 gram protein alacak ekilde beslenmesi gerekiyor. Yumurta, süt, ayran peynir, kuru baklagil yemekleri bunlar protein bakmndan bizim zengin ürünlerimizdir. Yeterli ve dengeli beslendikleri takdirde korona sürecini çok çabuk, daha rahat bir ekilde atlatrlar. Yatakta geçirilen gün says azalr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git