Vize vurgunu!

Sahte internet sitelerinde vize vaadiyle büyük vurgun

Haberler 28.02.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurduklar sahte internet sitesi üzerinden sözde vize bavurusu alan dolandrclar, vatandalardan bavuru ücreti ya da vize ücreti ad altnda para istiyor. Dolandrclar paray aldktan sonra da sahte sitelerindeki sözde çar merkezinin numaralarn yetkili irketlerin çar merkezlerine yönlendiriyor. Madurlar, dolandrclarn istedii paray yatrdktan sonra vizelerinin çkp çkmadn örenmek için internet sitesindeki çar merkezini aradklarnda ise dolandrldklarn öreniyorlar.

Kurduklar sahte internet sitesi üzerinden sözde vize bavurusu alan dolandrclar, vatandalardan bavuru ücreti ya da vize ücreti ad altnda para istiyor. Dolandrclar paray aldktan sonra da sahte sitelerindeki sözde çar merkezinin numaralarn yetkili irketlerin çar merkezlerine yönlendiriyor. Madurlar, dolandrclarn istedii paray yatrdktan sonra vizelerinin çkp çkmadn örenmek için internet sitesindeki çar merkezini aradklarnda ise dolandrldklarn öreniyorlar.

Kurduklar sahte internet sitelerinde vize vaadiyle dolandryorlar

Vize almak isteyen lker Aydemirkan ve Bura Akta o madurlardan yalnzca ikisi. Bursada yaayan lker Aydemirkan vize almak için gerekli evraklar toplad. Sonrasnda ise dolandrclarn tuzana dütü. Schengen vizesi almak üzere müracaat ettim diyen Aydemirkan, unlar söyledi:

Almanya ve talya üzerinden yaplan schengen vizesi müracaatlarnda yetkilendirilmi bir kurulu var. Bu kurulu üzerinden ilemlerinizi balatp hazrlyorsunuz. Oradan randevu almaya çalrken internette baka bir siteye girdim. Oradan letiim bilgileri brakn biz sizi arayacaz dediler ve aradlar. Aradktan sonra Biz sizin ön randevunuzu alyoruz. Ödeme yapn dediler. Ne ödemesi. Ödeme ofiste yaplyor dediimde Bu ylbandan sonra deiti. Vize harc 80 euroya çkt ve bunu da artk biz tahsis ediyoruz dediler. Ön onaynz aldk diyerek mail gönderiyorlar. Aldklar randevu gerçek. Orada firmann logosunu, her eyini görüyorsunuz. Banka hesab var. O banka hesabna ödemeyi yaptnz anda bu kesinleecek diyorlar. Ödemeyi yapp, dekont kopyasn gönderdim. Randevunuz alnmtr diye bir mail daha geldi. Ben randevudan bir gün önce evraklar toplayp firmann ofisine gittim. Ödemeyi yaptm dedim. Evraklar tamam ama ödeme yanl. Biz internet üzerinden ödeme almyoruz. Döviz baznda getiriyorsunuz onu burada ödüyorsunuz ve makbuzunuz vizenizle birlikte geliyor dediler.

AKTA: BENDEN 6400 LRA TALEP ETTLER

Vize alma vaadiyle dolandrlan bir dier kii stanbulda yaayan Bura Akta. Akta, talyada bir, iki tane ehri ziyaret etmek adna arac kuruma ulaarak vize bavurusunda bulundum. Arac kuruma ben ulatm. Evraklarm hazrladm. Tüm ilemlerimi hallettikten sonra eve geçtim. Ertesi gün telefonumda iki tane cevapsz arama gördüm. Ben de internetten arac kurulu diye bulduum numaralar aradm. nternet aramalarnda ilk srada çkyorlar. inizi hzl yapmaya çaltnz için tklyorsunuz ve iletiim bilgilerine bakyor ve iletiime geçiyorsunuz. Seyahat teminat bedeli ad altnda benden 6400 lira talep ettiler. Zannediyorsunuz ki o firma. O firmann adn kullanyorlar. çeitli nedenlerden dolay bu para da mantkl geldi. Bir yerde eksiim vard. Bir yerde boluk vard. Bu para oraya uyuyordu. Bilgileri aldm ve EFT ilemini gerçekletirdim eklinde konutu.

MADURLARIN KAYETç OLMASI SÜREC BALATIYOR

Vize dolandrclnda madurlarn ikayetçi olmas gerektiini belirten Avukat zzet Gürler, öyle konutu: Bu konuyla ilgili bir yaptrm olacak. Özellikle yaplan eylem dolandrclk unsurlarn tad için dolandrclk suçuyla cezalandrlmalar söz konusu olacak. Burada madurlarn ikayetçi olmas süreci balyor. Yaanan temel skntlardan bir tanesi madurlarn genelde ikayetçi olmaktan kayg duymalar ve çekinmeleri. ikayet yaplrsa bunun sonucunda bir ceza alnmas söz konusu oluyor. Son dönem itibaryla çar merkezine yaplan telefon yönlendirmeleri bile söz konusu. Arama motorlarna yazld zaman ilk çkan sekmeler üzerinden de süreç balayabiliyor

HER GÖRDÜÜMÜZ HTTPS UZANTILI STE GÜVENL OLMAYABLR

Siber Güvenlik Uzman Osman Demircan ise benzer maduriyetlerin yaanmamas için vatandalar uyard. Bu tür dolandrcln son zamanlarda yaygnlatn belirten Demircan, Bunun nedeni yurt d çklar ve k döneminin olmas. Özellikle i insanlarnn vizeye ihtiyaçlarnn olmas. Bu sayda çok ciddi bir art yapt. Önümüzdeki zamanda yine uzun süreli vizeler gündeme gelecek. Bunlarn saylarnn çok daha artmas öngörülüyor. nsanlarn kandklar en büyük problem, süreci bilmiyorlar. Süreci bilmedikleri için de birilerinin onu yönlendirmesi gerektiini düünüyorlar. Böylece arama motoruna vize almak istiyorum yazdklar zaman maalesef dolandrclarn sahte siteleri üst sralarda çkyor. Her gördüümüz HTTPS uzantl site güvenli olmayabilir. Burada vize almak istedikleri yeri mutlaka çok iyi aratrmal ve onun alan adn çok iyi örenmeleri gerekiyor. dedi.

MADURLAR SUç DUYURUSUNDA BULUNDU

Vize alma vaadiyle dolandrlan lker Aydemirkan ve Bura Akta, dolandrclar hakknda Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulundu.

Ana Sayfaya Git