Yakıta zam!

Motorin zammı pompa fiyatına ortalama 23 kuruş olarak yansıyacak. Benzine gelen 26 kuruş zammın tamamı eşel mobil sisteminden karşılanacağından pompa fiyatlarına yansımayacak

Haberler 08.10.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Motorinin litre fiyatna dün gece yarsndan geçerli olmak üzere 35, benzinin litre fiyatna ise 26 kuru zam geldi.

Enerji Petrol Gaz kmal stasyonlar veren Sendikasndan (EPGS) alnan bilgiye göre, motorin zamm pompa fiyatna ortalama 23 kuru olarak yansyacak. Kalan 12 kuruluk ksm ise devrede olan eel mobil sistemi gerei ÖTV gelirinden karlanacak. Benzine gelen 26 kuru zammn tamam ise eel mobil sisteminden karlanacandan pompa fiyatlarna yansmayacak.

Buna göre, Ankarada ortalama 7,35 liradan satlan motorinin litre fiyat 7,58 lira olacak. Motorinin litresi stanbulda 7,29 liradan 7,52 liraya, zmirde 7,37 liradan 7,60 liraya çkacak.

AKARYAKIT FYATLARININ HESAPLANMASI

Akaryakt fiyatlar, Türkiyenin de dahil olduu Akdeniz piyasasndaki ilenmi ürün fiyatlarnn ortalamas ile dolar kurundaki deiiklikler baz alnarak rafineriler tarafndan hesaplanyor. Bu hesaplama sonucunda datm firmalarnca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle irketler ve kentlere göre küçük deiiklikler gösterebiliyor.

Akaryakt fiyatlarnda uygulanan eel mobil sistemiyle petrol fiyatlar, döviz kuru ve uluslararas ürün fiyatlarndaki art sonucunda yurt içi pompa fiyatlarnda meydana gelen yükseliler, ÖTV ayarlamasyla tüketiciye zam olarak yanstlmadan dengelenmeye çallyor.

Ana Sayfaya Git