Yangının acı bilançosu

60 bin hektar kül oldu, en az 1 milyar TL'lik maddi kayıp

Haberler 09.08.2021 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antalyann Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü balayan ve 10 gün sonra 220 saatte kontrol altna alnabilen Türkiyenin en büyük yangn felaketinde, 60 bin hektar ormanlk alan zarar gördü. Ormanlar harici 59 mahalledeki yanan ev, ahr, depo, i yeri, tarm alanlar ve ölen hayvanlarla ilgili ekonomik kaybn en az 1 milyar TL olduu hesapland. 2si orman içisi 7 kii ile binlerce yaban hayvan ve köylülere ait hayvanlar da yangnda öldü.

Manavgatta 28 Temmuz günü saat 11.30da 4 farkl noktada balayan orman yangnlar, snr ilçeler Akseki, Gündomu, brad ve Alanyann baz mahallelerine de sçrad. 2si ormanc 7 kiinin yaamn yitirdii yangnlardan ilçe merkezindekini balatan C.Y. (16) kasten orman yakmak suçundan tutukland. Yangnlar, Antalyann Manavgat, Akseki, Gündomu, brad ve Alanya snrlarnda 21 farkl noktada günlerce sürdü, bu ilçelerdeki 59 mahalle büyük zarar gördü. 220 saat süren mücadele sonrasnda 6 Austos günü saat 15.30da kontrol altna alnan büyük yangnda soutma çalmalar devam ediyor. Binlerce hektar orman arazisiyle, yüzlerce ev, ahr ve depo, orman canllar ile bölge köylüsünün hayvanlarnn can verdii yangnn ar bilançosu da yava yava ortaya çkyor.

60 BN HEKTAR KÜL OLDU

Teknik ölçümlerin devam ettii yangnlarda ilk belirlemere göre 60 bin hektarlk alann kül olduu belirtildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odas (ATSO) Bakan Davut çetin, Antalyann 1 milyon 146 bin hektar orman arazine sahip olduunu belirterek, Bunun 500 bin hektara yangn verimsiz, yani makilik alanlardan oluuyor. 600 bin hektarn üstünde ise verimli ormanmz var. Tahminlere göre 60 bin hektar civarndaki verimli ormanlarmz yand. çünkü en verimli ormanlar Manavgat bölgesindeydi dedi.

MLYONLARCA CANLI YOK OLDU

60 bin hektar alanda yok olan ormanla birlikte milyonlarca canlnn ve aaçlarn yok olduuna iaret eden Davut çetin, ormandaki kayplarla ilgili ekonomik deer belirlemenin mümkün olmadn belirterek, Bir aacn, ormandaki binlerce canlnn ekonomik deeri diye bir ey sözkonusu olamaz tabi ki. Bir aacn, sincabn deeri nasl ölçülebilir? 7 vatandamz, binlerce çiftçilmizin hayvan ve orman canlmz maalesef kaybettik diye konutu.

EN AZ 1 MLYAR TLLK KAYIP

ATSO Bakan çetin, orman dndaki yerleim alanlarnda yanan evler, ahrlar, depolar, iyerleri ve köylülere ait sera, bahçe, tarla, küçükba, büyükba ve kanatl hayvanlarla ilgili tam bir hesaplama yaptklarn açklad. Bu hesaplamaya göre bölgede en az 1 milyar TLlik ekonomik kaybn sözkonusu olduunu belirten Davut çetin, ancak hasar tespitleri tamamlandktan sonra net rakamlarn ortaya çkacan dile getirdi.

7 K HAYATINI KAYBETT

Deirmenli Mahallesi Deliolanl mevkiindeki evlerinde Osman (55) ve ehri Garda (50) çifti, Kalemler Mahallesindeki evlerinin bahçesinde Fahri Yiitokur (60) ve ei Alman asll Andrea Hartmann Yiitokur (58), Aksekiye bal Kepezbelenindeki evinin önünde Hasan Ali Yüksel (82) ile Gebece Mahallesi Gülen Da Beloluk mevkiinde orman içileri Erdal Tokva (37) ve Yaar Cinba (53) arazözde yanarak hayatlarn kaybetti. Dumandan zehirlenen ve yank yaras bulunan 821 vatandan 808i oksijen ve dier tedavilerinin ardndan taburcu edildi, 6snn tedavisi hastanede devam ediyor.

33 BN HAYVAN ÖLDÜ

Tarm ve Orman Bakanlnn tespitlerine göre bölgede 15 bin dekar tarmsal alan zarar gördü. Bitkisel zarar ve ölen hayvanlar bakmndan son verilere göre, 263 büyükba, 2 bin 783 küçükba, 20 bini bldrcn 27 bin 407 kanatl hayvan, 1441 arl kovan, 1006 bo kovan olmak üzere 33 bine yakn hayvan öldü.

Ana Sayfaya Git