Yanlış maske kullanımı "virüsün bulaşmasını kolaylaştırıyor"

Dr. Neşe Çelik, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kullanılması zorunlu hale gelen maskenin, doğru takılmaması durumunda virüsün bulaşmasını kolaylaştırdığını belirtti.

Haberler 24.09.2020 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. çelik, yapt yazl açklamada, doru maske kullanm hakknda tavsiyelerde bulundu.

Maskelerin, kullanlmad anlarda her yere temas ettiini dile getiren çelik, masaya, arabaya, ceplere, çantalara braklan ve daha sonra tekrar kullanlan maskenin faydadan çok zarara neden olacan bildirdi.

Özellikle kullanlan maskelerin çöpe atlmas gerekirken geliigüzel bir ekilde ev ortamna ya da sokaa brakldna dikkati çeken çelik, Kullanlmayan maskeler kapal çöp kutular yerine geliigüzel çevreye atlyor. Hem hastaln bulann devam etmesine hem de çevre kirliliine neden oluyor. Kirlenen maskeleri kapal çöp kutularna atmalyz. Öte yandan günlerce ayn maskeyi kullananlar var. Bu durum hastaln daha çabuk bulamasn salar. ifadelerini kulland.

- Aksesuar olarak kullanlmaya baland

Dr. çelik, maskenin amac dnda kullanldna dikkati çekerek, açklamasnda u cümlelere yer verdi:

Renkli maskeler, kyafete uyumlu maskeler kullanyoruz. Yani sal deil görseli düünüyoruz. Açkcas aksesuar olarak kullanlmaya baland. Bu çok yanl. Ayrca maske taklyken elimiz maske ile sürekli temas ediyor. Elleriniz kirli olabilir ve temas ettiiniz maskeyi kirletebilirsiniz. Maske temas ile eliniz kirlenir ve dier temas ettiiniz yerlere virüs bulatrabilirsiniz. Maske kullanrken az ve buruna temas etmeyiniz. Maskeliyken burun açkta braklyor veya maske çene altnda tutuluyor. Bu kullanm, maskenin koruyuculuunu azaltr ve hastaln, bulann kolaylamasn salar. Maske az ve burunu tam kapatacak ekilde kullanlmaldr. Kirlenen maske ile temastan sonra eller ykanmyor. Maske sizi korumaya devam ederken üzerinde toz kir ve filtreledii virüsleri tutar. Kirli bir maskeyi ellediinizde, virüs size geçer ve ellerinizin az ve burnunuza temas ile hastalk bulaabilir. Bu nedenle maskenizi çkarp çöpe attktan sonra ellerin hijyen kurallarna göre ykanmas gerekir.

Ana Sayfaya Git