Yargıtay Demirel'e verilen hapis cezasını bozdu

Yargıtay, milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan HDP'li Çağlar Demirel'e verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasını bozdu. Yargıtay, davanın Demirel'in sürmekte olan diğer davasıyla birleştirilmemesini yargılama usulüne aykırı buldu.

Haberler 21.06.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay, dokunulmazl kaldrlarak 2015te tutuklanan Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili çalar Demirele örgüt üyesi olmak iddiasyla verilen 7 yl 6 aylk hapis cezas kararn, usul eksikliinden bozdu. Yargtay 16 Ceza Dairesi, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinin onad Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinin kararn esasa girmeden usul yönünden bozdu. Yargtay 16nc Ceza Dairesi, davann Demirelin yarglanmasnn devam ettii ve aralarnda ilgi bulunan KCK davasyla birletirilmemesini ceza yarglamas usulüne aykr buldu.

HEM ESASTAN HEM DE USULDEN

Gaziantep Bölge Adliyesi 4üncü Ceza Dairesinin yerel mahkemenin kararn onamasndan sonra Demirelin avukatlar Reyhan Yalçnda ve Serdar çelebi, verilen hapis cezas kararnn bozulmas için Yargtaya itirazda bulundu. Avukatlar, müvekkillerinin yasama dokunulmazl kapsamnda olan konumalarndan dolay cezalandrlmasnn Anayasann yasama dokunulmazl düzenlemesine aykr olduunu bu nedenle davann esastan bozulmasn talep etti. Avukatlar, Demirelin KCK davasnda yarglamasnn sürdüü, iki davann birbiriyle ilgili olmas nedeniyle birletirilmesi taleplerinin kabul edilmemesinin Ceza Muhakemeleri Kanununda belirtilen yarglama usullerine aykrlktan da bozulmasn istedi. Avukatlar, ayrca istemlerine ramen yarglamann Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) üzerinden yaplmasnn da yarglamann yüzyüzelik ilkesinin ihlal edildiini gerekçesiyle kararn bozulmasn istedi.

BRLETRLME USULE AYKIRI

Yargtay Cumhuriyet Savcsnn cezann onanmas yönünde görü bildirdii karar inceleyen Yargtay 16nc Ceza Dairesi, Demirel hakknda Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde örgüt üyesi olmak suçlamasyla baka bir davann sürdüünü örgüt üyesi olmak suçunun temadi/sürüp giden suçlardan olduunu söz konusu dosya ile ceza verilen dosyann birletirilmeden hüküm kurulmasnn ceza yarglamas usulüne aykr olduunu karar verdi.

NEDENSZ ISRAR CMKYE MUHALEFETTR

Yargtay, Demirel ve avukatlarnn yarglamann yüz yüze yaplmas isteminin mahkeme tarafndan zorunlu hal nedeniyle reddederek SEGBS üzerinden yarglamann devam edildiini hatrlatarak, belirtilen zorunlu halin ne olduunun belirtilmeden yarglamann SEGBS üzerinden sürdürülmesinin Ceza Muhakemeleri Kanununun 289/1 maddesine muhalefet olarak deerlendirdi.

Yargtay, Demirelin ceza ald dava ile ayn suçlamayla hakknda devam eden KCK davasyla birletirilmemesi ve Demirel ve avukatlarnn istemine ramen yarglamann SEGBS üzerinden yaplmas nedeniyle davann esasna girmeden davay usul yönünden bozdu.

Kararla birlikte Demirelin 7 HDPli eski vekille birlikte Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde KCK Ana Davasndan yargland dosyas, bozulma kararnn verildii Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesindeki dosya ile birletirildi.

Ana Sayfaya Git