Yargıtay, Nazire Terzi'ye verilen 18 yıl hapis cezasını bozdu

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülen darbeci general Semih Terzi'nin eşi Nazire Terzi'ye, "Anayasa'yı ihlal suçuna yardım etmekten" verilen hapis cezasını bozdu

Haberler 20.10.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 16. Ceza Dairesi, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki darbe giriimi srasnda Astsubay Ömer Halisdemir tarafndan öldürülen darbeci general Semih Terzinin ei Nazire Terziye, Anayasay ihlal suçuna yardm etmekten verilen 18 yl hapis cezasn bozdu. Terziye terör örgütü üyeliinden ceza verilmesi gerektii belirtildi.

Nazire Terzi, darbe giriiminin ardndan Ankara 13. Ar Ceza Mahkemesinde yargland.

Terziye, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme suçundan önce arlatrlm müebbet hapis cezas verildi, bu suçun yardmla snrl kalmas nedeniyle ceza 18 yla indirildi.

Kararn temyiz edilmesi üzerine dosyay görüen Yargtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararn bozdu.

Gerekçede, sann eyleminin, Türk Ceza Kanununun (TCK), 309. maddesinde düzenlenen Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme suçuna yardm etmek suçunu oluturduunun kabulü için atl suça katlma iradesinin yannda yapt hareketin suçun icras bakmndan nedensellik ba tamas gerektii belirtildi.

Sann olaydaki eylemi ile darbe giriimine katlan ei Semih Terzinin Ankaraya gelmesinde bir illiyet ba bulunmad ifade edilen gerekçede, sann einin darbe giriiminden bir gün önce Özel Kuvvetler Komutan Zekai Aksakalldan Ankaraya gelmek üzere izin alp, önceden uçu plan ve program ile rotas belirlenen Özel Kuvvetlere ait uçan uçu rotasn ve ini terminalini deitirerek Ankaraya geldii aktarld.

Gerekçede, Özel Kuvvetlerin yaplacak darbe giriimindeki rolü, Semih Terzinin mutlak suretle yaplacak darbenin merkez yerlerinden birisi olan Ankarada bulunmasnn zorunluluu dikkate alndnda, sann einin izin verilse de verilmese de her halükarda Ankaraya geleceinin anlald vurguland.

Bu durum karsnda, eyleminin amaç suç yönünden etki eder nitelikte bulunmad belirtilen gerekçede, dosya kapsamna göre sann darbe giriiminde bulunulacan önceden bilmesinin, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçuna yardm etme olarak deil, hazrlk hareketleri kapsamnda silahl terör örgütüne üye olma suçu yönünden deerlendirme konusu edilebilecei ifade edildi.

Gerekçede, bu haliyle Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme suçuna yardm suçunun olumayaca vurgulanan gerekçede, ancak yaplacak darbe giriimini önceden bildii anlalan sann eyleminin, bu olay kapsamnda ei Semih Terzinin Ankaraya gelmesini merulatrmaya, ondan üphelenilmesini engellemeye yönelik olduu kaydedildi.

Yargtayn gerekçesinde u tespitler yapld:

Sann, örgütsel davran ve faaliyet oluturan ve fakat ilenecek olan amaç suç yönünden de etkisi bulunmayan, hazrlk hareketi niteliindeki eyleminin, dosyada mevcut bilgi ve belgelerden anlalaca üzere kullanmakta olduu Thremaa isimli haberleme program üzerinden darbe giriiminin balad ve devam ettii süreçte eine gönderdii mesaj içerikleri, darbe giriimi sonrasnda 23 Temmuz 2016da GATA ve Onkoloji Hastanesindeki eylemleri, ayrca 11 Austos 2016da Ankara 62. Noterliindeki aidiyet ifade eden söz ve davranlar da nazara alndnda, silahl terör örgütüne üye olma suçu bakmndan deerlendirilip, hukuki durumunun buna göre tayin ve takdiri gerektii gözetilerek bir karar verilmesi gerekirken bu ekilde hüküm kurulmas bozmay gerektirmitir.

Daire, mevcut delil durumu, verilen ceza miktar ve tutuklulukta geçirilen süre dikkate alndnda tahliye talebinin reddine da karar verdi.

Ana Sayfaya Git