Yargıtay'dan emsal karar

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, anneleri ölen çocukların anneanne ve dedeleriyle yatılı ve daha uzun süreli vakit geçirmesi yönünde karar verdi. Daire kararında “Annesini kaybetmiş çocukların bu eksikliği gidermesinde, büyükanne ve büyükbaba ile vakit geçirmesi, yas sürecindeki ruhsal durumlarını da destekleyerek yararlarına olacaktır” dedi.

Haberler 16.01.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay, anneleri ölen çocuklarn aile büyükleriyle daha fazla vakit geçirmesine olanak salayan bir karara imza att. Bursada annelerini kaybeden 7 ve 4 yalarndaki torunlarn yatl olarak ve daha uzun süre görmek isteyen anneanne ve dedenin açt davann, temyiz sürecinde verilen kararda, yerel mahkeme ve istinaf mahkemesinde aksi yönde verilen karar bozuldu.

stanbul 6. Aile Mahkemesinde görülen davada, velayeti babada olan çocuklarn anneanne ve dedelerini Her ayn 4ncü pazar günü saat 10:00dan saat 17:00ye kadar, dini bayramlarn 2nci günü saat 12:00den ayn gün saat 15:00e kadar, her yl 1 Temmuz saat 10:00dan 10 Temmuz saat 17:00ye kadar eklinde kiisel iliki düzenlenmesine karar verildi. Baba ile anneanne ve dede arasndaki anlamazlk nedeniyle karara yaplan itiraz görüen istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararn onad.

ANNENN ÖLÜMÜ OLAANÜSTÜ DURUM SAYILDI

Yargtaya tanan dosyada 2. Hukuk Dairesi emsal olacak bir karara imza att. Türk Medeni Kanununun 325. maddesinde Olaanüstü haller mevcutsa, çocuun menfaatine uygun dütüü ölçüde çocuk ile kiisel iliki kurulmasn isteme hakk dier kiilere, özellikle hsmlarna da tannabilir düzenlemesini hatrlatan Daire, çocuun yararna olan ekilde hareket edilmesi gerektiini belirtti. Kararda Davaclar küçüün büyük annesi ve büyük babas olup, torunlarn sevme, onunla kiisel iliki kurulmasn isteme, en doal haklardr. Baba ve davaclar arasnda anlamazlk bulunmas, davaclarn torunlar ile kiisel iliki kurmasna engel tekil etmemelidir denildi.

çOCUUN YAS SÜRECN OLUMLU ETKLER

Kararda annesi ölen çocuklarn yas sürecine büyükanne ve büyükbabalaryla daha fazla zaman geçirmelerinin olumlu etki edecei görüünü belirtilerek Sosyal inceleme raporunda da belirtildii gibi, annesini kaybetmi çocuklarn bu eksikliini gidermesi için, büyükanne ve büyükbaba ile vakit geçirmesi, kurulacak kiisel iliki çocuklarn yas sürecindeki ruhsal durumunu da destekleyecektir. çocuklarn yararna olacaktr. lk derece mahkemesince kiisel iliki süresinin düzenlenmesine karar verilmesi doru ise de; çocuklarn dini bayramlarda ve her ayn 4ncü pazar günü yatsz olarak kurulan kiisel iliki süresinin az olduu anlalmtr. Davaclar ile torun arasnda çocuklarn menfaati de göz önüne alnarak, yatl olacak ekilde daha uygun süreli kiisel iliki kurulmasna karar verilmek üzere hükmün bozulmasna karar vermek gerekmitir ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git