Yasa çocuğu koruyamıyor

Giresun’un Bulancak ilçesinde 5 gün önce kaybolan ve dün öğleden sonra cenazesi bulunan 7 yaşındaki İkranur Tirsi olayı, gözleri yeniden kayıp çocuklar ile yasalara çevirdi.

Haberler 02.07.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede çocuklarla ilgili hak ihlalleri, iddet, kaçrma ve kasten ölümlere ilikin salkl istatistik verilere ulamak zor olsa da son 10 ylda Türkiye genelinde binin üstünde kayp çocuk bavurusu var.

Küçük çocuklar için yaplan kayp bavurusunda il baznda stanbul birinci srada yer alrken bölgede ise Diyarbakr ilk srada yer alyor.

YÜREK YAKIN DRAMLAR

Kaçrldktan sonra öldürülen çocuklar ve hayatlar karartlan ailelerin dram yürek burkuyor.

9 yandaki Mert, 2014te Karsta kaçrld. Cesedi bo bir arazide bulundu. Boularak öldürülmütü. Katili ifadesinde Nasl yaptm bilmiyorum. Öldürdüm. demiti.

Yine 2014te 6 yandaki Gizem, Adanada sokaa çkt. Oyun oynamak isterken kayboldu. Cesedi 4 gün sonra ormanlk arazide bçaklanm, yaklm halde bulundu. Katili, Gizemin ablasyla evlenmek isteyip reddedilen akrabas çkt.

BNLERCE KAYIP çOCUKTAN YALNIZCA BRKAçI

2015 ylnn Haziran aynda ise Mardinin Midyat ilçesine bal Harmanl köyünde bakkala eker almaya giden 5 yandaki Ecrin Tunçtan bir daha haber alnamad.

2016 ylnda ise Manisada kaçrlan 4 yandaki Irmak, kaçrldktan sonra öldürüldü. Katili, suçunu bir televizyon programnda itiraf etti.

2018de Arda 4 yandaki Leyla, Ankarada da 8 yandaki Eylül, önce kaçrld sonra da öldürüldüler.

Trabzonun Of ilçesinde kaybolan Yusuf Kazdal 3 yl, Sürmenede kaybolan Mustafa Demir ise 9 yldr bulunamyor.

Ve bunlar binlerce kayp çocuktan yalnzca birkaç.

CUMHURBAKANI ERDOAN: BU N HAKKI DAM

2014teki çocuk cinayetlerinden sonra o dönem Babakan olan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, idam tartmasn gündeme getirmiti.

Erdoan, Bu iin hakk idam... dam gelmese bile çok çok arlatrlmas noktasnda talimatm var. Arlatrlm müebbete kadar düünülebilir. dedi.

Son yllardaki davalara bakldnda, çocuk cinayetlerinde zanlnn suçlu bulunmas halinde çounlukla arlatrlm müebbet cezasna çarptrld görülüyor. Ancak hukukçular, bunun yeterli olmad görüünde.

Son dönemde çocuklarn kaçrlmas ve öldürülmeleriyle ilgili haberlerin gündeme gelmesiyle Emniyet Genel Müdürlüü de çocuklarn kendilerini koruyabilmeleri bir dizi uyarda bulundu. Ancak cezalarn artrlmasndan ziyade koruyucu ve önleyici tedbirlere younlamas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git