Yasa insiyatifi

Hayvanlar için adalet talebini yaygınlaştırmak, kamuoyu oluşturmak ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla kurulan inisiyatif, gelecek haftalarda mecliste görüşülmesi beklenen hayvan haklarına ilişkin yasa tasarısıyla ilgili kampanya başlattı ve kampanyaya hayvan dostlarının desteğini istedi

Haberler 26.01.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvanlar için adalet talebini yaygnlatrmak, temel ilkeler ve talepler nda geni bir kamuoyu oluturma ve toplumsal farkndalk yaratma amacyla kurulan Yaam çin Yasa nisiyatifi, gelecek haftalarda mecliste görüülmesi beklenen hayvan haklarna ilikin yasa tasarsyla ilgili kampanya balatt.

nisiyatif, 2019da hayatn kaybeden hayvan haklar aktivisti Burak Özgünerin annesi Eray Özgünerin çarsyla bir araya gelen birçok kurumun desteiyle olutu.

Hayvanlar Koruma Kanununun hayvanlara adalet getirecek en iyi ekilde iyiletirilmesi için dayanmay büyütmeyi ve kanun koyucularn gündemini ekillendirecek ekilde güçlendirmeyi; tüm kamu kurum ve kurulularnn, yerel yönetimlerin, özel sektör bileenlerinin, meslek odalarnn, basn ve medya mensuplarnn, hak örgütlerinin, sivil toplum kurulularnn, dayanma, inisiyatif ve platformlarn etkin desteini almay hedefliyor.

Yaam çin Yasa nisiyatifi tarafndan düzenlenen çevrim içi basn toplantsnda yaplan açklamada, yasada yer verilmesi istenen talepler kamuoyuyla paylald ve kampanyaya tüm hayvan dostlarnn desteini istendi.

Hayvan haklar savunucularnn talepleri öyle sraland:

Hayvanlarn yaam haklar anayasal güvence altna alnmal ve Anayasada hayvan tanm yaplmaldr. Mevcut yasadaki sahipli-sahipsiz hayvan ayrm kaldrlmaldr. Hayvana yönelik gerçekleen öldürme, zalimce davran, ikence, cinsel iddet, hayvan dövütürme, bir hayvan neslini yok etme fiillerine, ertelemesiz ve indirimsiz hapis cezas yaptrm getirilmelidir. Yeni ceza infaz düzenlemelerinin ardndan, ceza alt snr 3 yl olarak belirlenmelidir. Hayvana iddet içeren fiil Tarm ve Orman Bakanl ile belediye görevlileri ve hayvana bakmakla yükümlü olan kiiler tarafndan gerçekletirilirse, bu durum nitelikli hal kabul edilerek arlatrlm ceza uygulanmaldr. Belediyelerin mevcut kanundan doan görevlerini yerine getirip getirmedii denetlenmeli, belediye görevlileri soruturma engeline taklmadan soruturulmal ve görevlerini yerine getirmeyen belediyelere ar idari yaptrmlar getirilmelidir. Hayvanlara yönelik hak ihlallerinin soruturulmas konusunda cumhuriyet savclar resen yetkili klnmaldr. Mevcut 5199 Hayvanlar Koruma Kanununun 6. maddesi aynen korunmaldr. Sorumluluunu ald hayvan terk eden kiiye en az 10 bin TL idari para cezas uygulanmaldr.

Petshoplarda evcil ve egzotik hayvan üretimi, ticareti ve satnn yasaklanarak suç kapsamna alnmas ve faillerin 4 aydan 3 yla kadar hapis veya adli para cezas ile cezalandrlmas istenirken, yasakl rk ve tehlikeli rk tanmlar ile listelerinin kaldrlmas gerektii belirtildi.

Nesli tükenen türleri, endemik türleri ve av hayvan olarak tanmlanan pek çok yaban hayvann katletmeyi hedefleyen avclk ve av turizmi tamamen yasaklanmas gerektii vurgulanrken, unlar kaydedildi:

Hayvanat bahçeleri yasaklanmal, yenilerinin açlmasna izin verilmemelidir. Yunus parklarnn açlmasna yasak getirilmeli ve hayvanlarn tehir, gösteri ve terapi yaptrlmak üzere esaret altnda tutulduu mevcut tüm tesisler en fazla 1 yl içerisinde kapatlmaldr. Hayvanl kara sirklerinin ve hayvan gösterilerinin hiçbir çeidinin kurulmasna ya da ülkeye giriine izin verilmemelidir. Hayvan dövüleri, güreleri ve yarlar istisnasz bir ekilde yasaklanmal, faillere ar yaptrmlar getirilmelidir. Hayvan deneyleri yasaklanmal, hayvan kullanlmayan bilimsel metotlara hzla geçilmelidir. Atl faytonlar ve at arabalar, stanbulda olduu gibi Türkiyenin dier illerinde de yasaklanmal hayvanlarn yük tamak amacyla kullanlmasna son verilmelidir.

Ana Sayfaya Git