Yaşama tutunmaya çalışıyorlar

Ülkelerindeki iç savaş ve yoksulluktan kaçıp 1 ayı aşkın süre yollarda kalan göçmenlerin Avrupa’ya gitme umudu Diyarbakır’da son buluyor.

Haberler 08.05.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkelerindeki iç sava ve yoksulluktan kaçp 1 ay akn süre yollarda kalan göçmenlerin Avrupaya gitme umudu Diyarbakrda son buluyor. çounluunu Afganlarn oluturduu düzensiz göçmenler, otogarda yaama tutunmaya çalyor.

Ülkelerinde yaanan yoksulluk ve sava nedeniyle ailelerini brakarak zorlu artlar altnda geçirdikleri 35 günlük yolculuun ardndan Diyarbakra gelen düzensiz göçmenlerin says her geçen gün artmaya devam ediyor. nsan kaçakçlar tarafndan biner dolar paralar alnan 180 göçmenden sadece 45i var noktalarna ulaabiliyor. Kimi göçmenler yolda bitkin düüp hayatn kaybederken, kimisi de güvenlik güçlerine yakalanp snr d ediliyor. Türkiye ve Avrupa hayaliyle dalar aarak snrdan geçen göçmenler, stanbul ve Avrupa yolunu tutmak için Diyarbakr ehirleraras Otobüs Terminalinde bekliyor. Diyarbakrda hayrseverler tarafndan yeme ve içme ihtiyaçlar giderilen düzensiz göçmenler yaama tutunmaya çalyor.

Yaklak 35 gündür yollarda olan evli ve bir çocuk babas Seyfullah Sadmanl, akrabalaryla çkt umut yolculuunda dalarda insan kaçakçlar tarafndan getirildiklerini ve kendilerinden kii ba bin dolar alndn söyledi. Sadmanl, Afganistandan buraya 35 gün sürüyor, birçok yeri arabayla geliyoruz, dalar ise yürüyerek çkyoruz. Para karl Afganistandan buraya kadar bin dolar alyorlar. Buradan Ankara, stanbula gidiyoruz. Bizim grupta hayatn kaybeden olmad, ama bizden önce gelenlerde olmu, k aylarnda karlar altna kalanlar olmu dedi.

YOLA 180 K LE çIKTIK, SADECE 45MZ YETTK

Göçmenlerden Adil Besel ise 180 kiilik grupla yola çktklarn, 45inin buraya vardn, içlerinden 5 kiinin öldüünü, geri kalannn ise güvenlik görevlilerine yakalandn söyledi. Besel, Afganistandan kaçarak önce Pakistana, daha sonra rana gelerek, oradan Vandan Türkiyeye girip Diyarbakra kadar geldim. Araba ve yürüyerek geldik, 35 günde geldik. Bir günde 600 kii geliyor. Bizim grupta 180 kii çktk yola, 45 kii buraya yetitik. Dierlerini polisler tuttu geri gönderdi. Yolda gelirken su ve yemek yok, 5 kii öldü. Buradan stanbula gideceim, orada çalacam. Avrupa hayalim çok var. Avrupaya Yunan tarafndan giri yapp en son Hollandaya kadar akrabalarmla beraber gidiyorum. Kadnlar Afganistanda braktk, para kazannca göndereceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git