Yasin börü davası görüldü

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani olayları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesine ilişkin davaya, Yargıtayın bazı sanıklar yönünden verdiği bozma kararının ardından devam edildi

Haberler 14.11.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 6-7 Ekim 2014te Kobani (Aynularab) olaylar bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun öldürülmesine ilikin davaya, Yargtayn 25 sank yönünden verdii bozma kararnn ardndan devam edildi.

Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, baz tutuklu sanklar, sank ve müteki avukatlar katld. Tutuklu baz sanklarla ise bulunduklar cezaevinden video konferans sistemiyle balant kuruldu.

Durumada huzurda bulunan ve balant kurulan sanklara Yargtayn bozma ilamna kar beyanlar soruldu.

Sank Mazlum çli, ilemedii bir suç nedeniyle cezalandrldn iddia etti.

Önceki savunmasnda da olay yerinde olmadn belirttiini hatrlatan çli, O tarihte Diyarbakrda bir köyde düündeydim. Ben müzisyenim. Ya bayramda ya da bayramdan bir gün sonra babam ve kardelerimle Diyarbakrdan ayrldm ve günlerce Diyarbakra gitmedim. Bozma ilamn kabul etmiyorum. diye konutu.

Sank avukat Mahsuni Karaman da müvekkilinin olaylar srasnda bir düünde bulunduuna ilikin görüntüler olduunu ifade etti.

Hakkndaki beraat hükmü bozulan Hüseyin Okçu, Eski medrese mezunu biriyim. Yemin ederim, olaylarla ilgim yok. O gün Hatay Erzindeydim. Bozma ilamn kabul etmiyorum. dedi.

Sank Ylmaz Ourlu, eski savunmalarn tekrarladn bildirdi.

Sank Ferdi Gül de Adaletin olmad yerde söyleyecek bir ey yoktur. Adalet istiyorum. ifadelerini kulland.

Ali Kaya ise suçsuz olduunu savundu ve bozma ilamn kabul etmediini söyledi.

Müteki avukatlarndan Murat Sadak, unlar kaydetti:

Düündeki görüntünün Mazlum çliye ait olmadn iddia etmedik. Biz düünün farkl bir tarihte olduunu söylüyoruz. 6-7 Ekim olaylarnda Diyarbakr atee çevrilmi bir ehirdir. Böyle bir dönemde düün yapld Kürtün örf ve adetinde görülmemitir. Bir senaryoya göre ifadeler yeniden oluturulmaya çallmaktadr. Delilere göre Hüseyin Okçunun fail olduu ilk günden beri ortadayd. Yargtayn bozma ilam içerii de dikkate alnarak Hüseyin Okçunun tutuklanmasn talep ediyoruz.

Mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcsnn da görüü dorultusunda, Mazlum çli yönünden düün sahibi ve muhtarn, Hüseyin Okçu yönünden ise ei ve kardeinin tank olarak dinlenmelerine karar verdi. Hüseyin Okçunun tutuklanmas talebini bu aamada reddeden heyet, sanklarn mevcut halinin devamn kararlatrd. Baz görüntülerin bulunup bulunmad konusunda Ankara ve Diyarbakr Cumhuriyet Basavclklarna müzekkere yazlmasna da hükmeden mahkeme, durumay erteledi.

- Davann geçmii

Diyarbakrda 6-7 Ekim 2014te düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü ve üç arkadann öldürülmesiyle ilgili dava Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesinde görülmü ve mahkeme 24 Nisan 2017de hükmünü açklamt.

Aralarnda suça sürüklenen çocuklarn da bulunduu 41 kiiden 25i çeitli hapis cezalarna çarptrlrken 13 kiinin beraatine, o tarihte firari olmalar nedeniyle 3 sann dosyalarnn ayrlmasna karar verilmiti. Firari sanklardan Ersin Filizer, 2 Ocak 2018de Diyarbakrda yakalanmt.

Yargtay 16. Ceza Dairesi, sanklardan kasten öldürme suçundan mahkum edilen 24ü ile Hüseyin Okçunun beraatna ilikin hükmü bozmutu.

Bozma ilamnda Yasin Börünün olay tarihinde 18 yandan küçük olduuna dikkat çekilerek, canavarca hisle öldürmek suçundan mahkum edilen sanklarn bu suçu çocua kar ilediinin de deerlendirilmesi gerektii belirtilmiti.

lamda, Hüseyin Okçunun cep telefonu arama kaytlar ve sinyal bilgileri deerlendirilerek Diyarbakrda bulunup bulunmad kesin olarak tespit edilmeden hüküm kurulmasnn bozma gerekçesi yapld bildirilmiti.

Ersin Filizer ile firari 2 sann yarglanmas ise mahkemenin baka bir dosyasnda yürütülüyor.

Ana Sayfaya Git