Yazın kabusu!

Prof. Dr. Sebe, havaların ısınmasıyla kene ısırması, akrep ve yılan sokması gibi nedenlerle acil servislere başvuruların arttığını belirterek, 'Akrep, yılan ısırığı vakalarında emme, kesme, buz koyma gibi müdahaleler öldürebilir' uyarısını yaptı.

Haberler 19.05.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Acil Tp Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ahmet Sebe, havalarn snmasyla kene srmas, akrep ve ylan sokmas gibi nedenlerle acil servislere bavurularn arttn söyledi. Prof. Dr. Sebe, bu vakalara filmlerde görüldüü gibi emme, kesme, buz koyma gibi bilim d müdahalelerde bulunulmasnn sakat brakma ya da ölümle sonuçlanabileceini belirterek uyard.

Acil Tp Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ahmet Sebe, kene, ylan, akrep, örümcek gibi hayvan srklarna bal çevresel acillerde art yaandn kaydetti. ubat- mart aylarndan itibaren çevresel ve küresel snmadan dolay ylan ve akrep sokmalarnn erken dönemde baladna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Sebe, youn olarak kene srmalaryla da karlatklarn belirtti. Prof. Dr. Sebe, Yaz aylarnda yllk ortalama 160-170 civarnda ylan srmalar, 200 civarnda akrep sokmalar ve 100 civarnda kene srmalaryla karlayoruz. Bunlarn kimisi günlük acil tedavi ile gönderdiimiz hastalar, kimisi ar vakalar oluyor. Ar vakalar youn bakm tedavilerine ihtiyaç duyuyor dedi.

GEç KALINIRSA KAN ZEHRLENMES YAPIYOR

Kene srmalarnda yaplmas gerekenlerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Sebe, Kene srmalarnda Krm Kongo Kanamal Ateinden dolay özellikle geç gelen vakalarda durum fark edilmezse ya da tedavi kendi balarna yaplrsa bu hastalarda ciddi anlamda ölümler görülüyor. çünkü kan zehirlenmesi yapyor. Hastann erken dönemde hastaneye bavurmas gerekiyor. Keneyi kesinlikle kendi balarna çkarmamallar. Bir hekim gözetiminde çkarlarak, tahlil, tetkik ve muayenelerinin yaplp, tedavilerinin balanmas gerekiyor diye konutu.

KURBAN BAYRAMI ÖNCES KENE UYARISI

Prof. Dr. Sebe, yaklaan Kurban Bayram öncesi hayvanlarla temas edecek ya da açk alanda vakit geçirecek kiilere de u uyarlarda bulundu: Önümüzde Kurban Bayram var. Bu durumlara kar özellikle hayvanclkla uraanlar, veterinerler, kasaplar mutlaka kiisel korunma önlemlerini almalar gerekiyor. Vatandalarmz da doaya çktklarnda mutlaka vücutlarn örtecek ekilde kyafet giymeliler. Ayrca çorap da giyilmeli. çünkü keneler vücuda en yakn yerden bulayor.

YILAN SOKMALARINDA HASTAYI HAREKET ETTRMEYN

Ylan, akrep, örümcek gibi hayvan sokmalarna kar alnabilecek tedbirlerden de bahseden Prof. Dr. Sebe, ev çevresinin ve ortak yaam alanlarnn temizliine dikkat edilmesi gerektiini söyledi. Ylan srmalarna maruz kalan hastalarn hareketsiz braklarak, yürütülmeden, koturulmadan en yakn salk kuruluuna getirilmeleri gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Sebe, çevredekiler bu gibi durumlarda hastaya hiçbir ekilde kesme, emme, buz koyma gibi bilim d tedaviler uygulamasnlar. Biz burada panzehrini, ilacn gerekirse plazmasn vererek bu hastalarn hayatlarn kurtaryoruz dedi.

HAYAT KURTARAYIM DERKEN KENDNZ ZEHRLEMEYN

Özellikle bu tür çevresel aciller için filmlerde görülen kesme, emme, buz koyma gibi uygulamalarn tehlikeli sonuçlara sebep olacana vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Sebe, unlar söyledi: Hep filmlerde görüyoruz; hayvan sokmas ya da srmas gibi durumlarda hemen azyla emme ya da bçakla kanatma gibi müdahaleler yaplmaya çallyor. Bunlar tamamen bilim d uygulamalardr. Bu müdahalelerde hem kendinizi zehirleyebilirsiniz hem de yaray enfekte edebilir, yarann büyümesine neden olabilirsiniz. Ayrca zehrin daha çok yaylmasna sebep olursunuz. Hastann sonradan sakat kalmasna ya da ölmelerine neden olabilecek bir durum meydana gelebilir. Bu yöntemlerin hiçbiri uygun tedavi yöntemleri deildir.

Ana Sayfaya Git