Yeni anayasa dört aşamalı

TBMM-AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, yeni anayasa konusunda dört aşamalı bir yol haritasının söz konusu olduğunu bildirdi.

Haberler 18.02.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akbaolu, gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu, sorular yantlad.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, yeni anayasa konusunda kamuoyuna ve siyasi partilere açk çarda bulunduunu hatrlatan Akbaolu, yeni anayasa konusunda dört aamal bir yol haritasnn söz konusu olduunu söyledi.

lk olarak Yeni Anayasa Bilim Kurulu oluturulacan bildiren Akbaolu, Anayasa hukuku hocalarmzn yer ald, batan aaya tutarl, milli, yerli, sivil bir anayasann yaplmasyla ilgili bir taslak metin ortaya konulacak. Bu taslak metin, Cumhur ttifakn oluturan AK Parti ve MHPnin siyasi deerlendirmeleriyle, bütün muhalefet partileri ve sivil toplum kurulularyla mutlaka enine boyuna tartlacak ve son halini alacak. Üçüncü aamada da Meclise, milletvekillerinin takdirine sunulacak. 600 milletvekilinin tamam bu teklife Evet dese dahi mutlaka milli iradenin sahibi olan aziz milletimizin referandumla onayna sunulacak. ifadelerini kulland.

Bu dört aamann, Cumhurbakan Erdoann ortaya koyduu 2023ü, Cumhuriyetimizin 100. yln yeni, sivil, demokratik bir anayasayla taçlandralm çarsnn ete kemie büründürülmü bir hali olacan vurgulayan Akbaolu, Bu süreçler; demokratik, özgürlükçü, sivil, tutarl, Türkiyenin devlet-millet kaynamasn tam manasyla tesis edecek. nsanlarmzn özgürlüüne, güvenliine, refahna gerçekten vesile olacak. Türkiye Cumhuriyetinin ampiyonlar liginde yer almasn salayacak. Türkiyeyi muasr medeniyetler seviyesinin üzerine çkaracak. Örnek alnabilecek bir anayasa hazrlayp milletimizin onayna sunmak istiyoruz. diye konutu.

YEN SVL ANAYASA

Akbaolu, yeni, sivil anayasa çalmalarnn effaf, milletin gözü önünde gerçekletirileceini, gizli kapakl ekilde, milletten kopuk ve ne olduu belli belirsiz birtakm çalmalarla yürütülmeyeceini ifade etti.

Cumhurbakan Erdoann, yeni anayasa konusunda effaf, sivil, tutarl ve milletin bütününü kucaklayan samimi bir çars olduunu hatrlatan Akbaolu, unlar kaydetti:

Bu çarnn mutlaka bütün partiler tarafndan deerlendirilmesi gerekir. Onlar, Biz bu çarya Evet demiyoruz. Kendi bildiimiz yolda yürüyeceiz. derler, bu davete kulaklarn, gönüllerini tkarlarsa biz Cumhur ttifak olarak bu çalmay yapacaz ve kamuoyunun bilgisine de net ekilde sunacaz. Teklifimiz, inallah çok yönlü ekilde bütün toplum kesimlerinin kanaatlerini alacak ekilde, katlmc, demokratik bir ekilde milli, yerli bir anayasann teekkülü eklinde oluacak. Hem milletimizin hem de devletimizin krmz çizgilerini, olmazsa olmazlarn mutlaka ortaya koyacak. Bu manada en geni katlmla, en tutarl, güzel, isabetli ve yüzyllara sari bir metni ortaya koyacak, nitelii haiz olacak. Bu kapsamda iddial bir hukuki metin olacak. Hem yerli ve milli bir anlayla hem de evrensel anlamda da bütün insanla hitap edebilecek.

Ana Sayfaya Git