Yerel basın can çekişiyor

Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu koronavirüs nedeniyle Basın İlan Kurumu (BİK)’nun basın organlarına kolaylaştırıcı adımlarını desteklediklerini ama verilen desteklerin yeterli olmadığını söyledi.

Haberler 29.04.2020 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölesinde bulunan 9 kentin Gazeteciler Cemiyetlerinin oluturduu Güneydou Anadolu Gazeteciler Federasyonu, yerel gazetelerin yaad skntlar ve gazetelerin ayakta kalmalar için basn açklamas bildirisi paylat.

Merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin dikkatini çekmek için basn açklamas yapma gerei duyduklarn belirten Güneydou Anadolu Gazeteciler Federasyonu, 23 Mart 2020 tarihinde Basn letiim Kurumu (BK) tarafndan alnan kararlarn yetersiz olduunu ifade edip yeni öneriler sundu.

Bildiride, Basn lan Kurumu (BK) Yönetim Kurulu sahada riskli artlar altnda çalan gazetecilere ve yaynlarn aksatmadan sürdüren basn kurulularna destek olmak amacyla, 23 Mart 2020 tarihinden geçerli alnan;

BKN ALDII KARARLAR

1. Kurum ube Müdürlüklerinin görev alannda bulunan, merkez ve ilçelerde yaymlanan gazetelere ait nüshalarn ikinci bir duyuru yaplncaya kadar ilgili ube Müdürlüklerine haftalk periyotlarla gönderilmelerine imkn salanmas

2. Ksa çalma ödenei kapsamnda gazetelerin kadrosunda görev yapan fikir içileri, KUR Müdürlüklerinin izni ölçüsünde gazetelerin asgari kadrosunda tam ve eksiksiz olarak çalm kabul edilmesi.

3. Gazetelerden ilgili mevzuat uyarnca aranlan fiili sat adedine (bask-bayi-abone vs.) ilikin düüler, 23 Mart 2020 Pazartesi tarihinden itibaren mücbir sebep kapsamnda deerlendirilecek olmas

4. Kurumumuz görev alannda kurumun bilgilendirilmesi art ile ayn yayn yerindeki resmi ilan yaynlama hakkna haiz gazetelerin, aralarnda yazl olarak yaptklar mutabakat dorultusunda dönüümlü yayn yapmalarna imkn salanmas.

5. Kurumumuzdan borç para alm olan gazetecilerin borç tahsil ilemleri talepleri halinde üç ay süreyle ertelenecek olmas

Kararnn yerinde ve olumlu olmasna ramen yeterli olmad yönünde basn kurulular arasnda bir kanaat olutuunu gözlemlemekteyiz.

Gazetelerin en önemli gelir kayna resmi (ihale) ilanlardr. Bu süreçte bu gelir kaynanda büyük oranda düüler yaand. Hükümet, bu kapsamda ksa çalma ödenei, SGK ve vergilerin ertelenmesi gibi kararlar ald. Ancak ad üzerinde erteleme, biz bunu birkaç ay sonra da olsa ödeyeceiz. Maa, SGK primleri, kira, elektrik, su, doalgaz, internet, ajans gibi sabit gider kalemlerimiz hanemizden eksilmiyor. Örnein Martta ödenen ubat ay SGK primlerindeki yüzde 6+5 indirim oran uygulanmamas düündürücüdür.

BASININ BEKLENTLER

1. BKin böylesi olaanüstü bir süreçte gazetelerden ald yüzde 15 komisyon oranndan indirime gitmesi,

2. BK tarafndan Ankara, stanbul, zmirde basn kurulularn faydalandrd faizsiz kredilerden Anadolu basnnn da kapsama dhil edilmesi,

3. Devletin gerek SGK primleri ve vergilerde ötelemenin yerine, kalc bir indirime gitmesi

4. Gerek yerel idareciler, kamu kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin de yerel basnn ayakta kalmasna ve gelimesine katk sunacak projelerde öncelik salamas,

5. thalatn neredeyse durma noktasna geldii ve dövizin de yükseldii bu dönemde özellikle kt ve kalp ücretlerinin artmas dikkate alnarak, söz konusu kalemlerin gümrük ve sair vergilerden muaf tutulmas.

6. Yerel Gazetelerin güçlendirilmesi ve kamu harcamalarnn denetim altnda tutulmas için, ihalelerin dorudan temin usulü ile yaplmasnn önüne geçilmesi. Kayym uygulamalarnn youn olduu bölgemizde, ihaleler aciliyet gerekçesi ile davet veya dorudan temin usulü ile yaplmakta, ilana çklmamaktadr. Bu durum yerel gazeteleri olumsuz yönde etkilemektedir.

7. Radyo ve TVlerin ödemesi gereken geçmi dönem frekans bedellerinin takibe düürülmeden ertelenmesi. Telif haklar konusunda meslek birliklerinin acmasz takibine düen ve icra avukatlar tarafndan haczedilen TV-Radyolarn telif haklarndan kaynaklanan maduriyetinin giderilmesi.

Türksat uydu kiralarnn düürülmesi ve elektrik faturalarna yanstlan TRT payndan, TV, radyo ve gazetelerin yararlandrlmas yerel basna güç kataca inancndayz. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git