Yerel ceza istedi, İstinaf beraat etti

İstinaf Mahkemesi, 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen İHD MYK üyesi Raci Bilici hakkındaki kararı ikinci kez bozup, beraatına karar verdi.

Haberler 31.01.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Raci Bilici hakknda örgüt üyelii suçlamasyla yargland Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesince verilen 6 yl 3 aylk hapis cezas Diyarbakr Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Ceza Dairesi tarafndan bozuldu. stinaf Mahkemesi, 6 yl 3 ay hapis cezas verilen HD MYK üyesi Raci Bilici hakkndaki karar ikinci kez bozup, beraatna karar verdi.

Diyarbakr Cumhuriyet Savcl, Bilici hakknda yapt baz görümeleri, HDnin 2011-2014 yllarn kapsayan ihlal raporlarn hazrlad, yine çeitli örgütler ile Demokratik Toplum Kongresince (DTK) düzenlenen toplantlara katld gerekçesiyle 2017 ylnda soruturma balatt. Soruturma sonucunda örgüt üyelii ile suçlanan Bilici, hazrlanan iddianamenin Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle balayan yarglama sonucunda 6 yl 3 ay hapse mahkum edildi.

Avukatlarnn itiraz üzerine dosyay inceleyen Diyarbakr Bölge Adliyesi 2nci Ceza Dairesi, 21 Aralk 2020 tarihinde Yargtay kararlarnn emsal göstererek gerekli aratrmalar yaplmadan hüküm kurulduu gerekçesiyle karar bozdu.

KARARDA ISRAR

Bu kararla yarglamasna yeniden balanan Bilici, 17 Eylül 2021de görülen durumada mahkeme heyeti, bir kez daha örgüt üyeliinden 6 yl 3 ay hapis cezas verdi. Mahkeme hakiminin kar oy kullanarak erh dütüü karar, oy çokluu ile alnd.

MAHKEME BAKANI ERH KOYDU

Mahkeme bakan, söz konusu karara Sann DTK içerisinde ebakanlk ve genel kurul, daimi meclis, bakanlk divan ve komisyonlarnda üyelik veya delegasyon olarak yer alma eklinde veya delegasyon olarak yer alma eklinde herhangi bir görevi bulunmad, HD Diyarbakr ube Bakanl sfatyla konferansta moderatörlük görevi yapm olmas, bozma sonras celp edilen evrak içeriklerine göre dava tarihinden sonra 1 adet basn açklamasna katlm, fiili bir eyleme dönümeyen iletiim tespiti içeriklerinin bal bana Silahl Terör Örgütü Üyeliinde belirtilen çeitlilik, süreklilik, younluk içermedii bu nedenle Ceza Muhakemeleri Kanununun 223/2-e maddesi gereince beraat yönünde karar verilmesi kanaatiyle sayn çounluun kararna katlmyorum notu ile erh dütü.

Bilicinin avukatlar, mahkemenin kararna kar Diyarbakr Bölge Adliye Mahkemesi 2nci Ceza Dairesine ikinci kez itirazda bulundu. Bavuru, 12 Ocak 2022 tarihinde durumal olarak deerlendirildi. Bilici, yapt savunmada üzerine atl suçlamalar reddedip beratn talep etti. ddia makam ise, yerel mahkemenin verdii kararda isabetsizlik bulunmad gerekçesiyle itirazn reddine karar verilmesi yönünde görü bildirdi.

BERAAT KARARI

Mahkeme, oy birliiyle alnan kararda üzerine atl örgüte üyelii suçunu ilediine dair her türlü üpheden uzak, somut, net ve inandrc delil bulunmad gerekçesiyle Bilicinin beraatna karar verdi. Açklanan gerekçeli kararda da stinaf Mahkemesi, ilk bozma kararnn ardndan sann örgütün talimatyla eylem, protesto, taziye gösteri, basn açklamas gibi faaliyetlere katlp katlmad hususunda yazlan müzekkerelere verilen cevaplar ve yaplan aratrmalar sonucunda sann örgütle balantl olduuna dair herhangi bir beyan ve tehis bulunmamasn göz önünde bulundurdu.

Ana Sayfaya Git