Yerel gazeteler destek istiyor

Diyarbakırlı Gazeteciler Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararları değerlendirirken, destek çağrısında bulundu Basın İlan Kurumu tarafından alınan kararların kendilerini tam anlamıyla tatmin etmediğini belirten Diyarbakırlı gazeteciler, birçok noktada ekonomik açıdan desteklenmeleri gerektiğini söyledi.

Haberler 28.03.2020 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede birçok kurum ve kuruluun yan sra Basn lan Kurumu da Coronavirüs salgn ile mücadele kapsamnda zor ve riskli artlar altnda çalan basn-gazetecilik camiasna destek olmak amacyla birtakm destek karar ald.

Basn lan Kurumunun 23 Mart 2020 tarihinde sahada zor ve riskli artlar altnda çalan basn-gazetecilik camiasna destek olmak amacyla, Yerel Gazetecilik için ald kararlar deerlendiren Diyarbakrl gazeteciler, Coronavirus süreci içerisinde alnan kararlarn yararl olduunu fakat yeterli olmadn söyledi.

Basn lan Kurumu tarafndan alnan kararlarn kendilerini tam anlamyla tatmin etmediini belirten Diyarbakrl gazeteciler, birçok noktada ekonomik açdan desteklenmeleri gerektiini söyledi.

BASIN LAN KURUMUNUN ALDII KARARLAR ÖNEMLDR, ANCAK TAMAMIYLA YETERL DELDR

Basn lan Kurumunun ald kararlarn yeterli olmadn belirten Gazetemizin Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimur, Basn lan Kurumunun ald kararlar elbette önemlidir. Ancak tamamyla yeterli deildir. Örnein; ald kararlar içerisinde yer alan matbaa evraklarnn bir hafta sonra tekrardan gösterilmesi veya mevcut ildeki gazetelerin ortak bir konsensüs oluturup sadece o gün içerisinde iki gazetenin çkmas kararlar pek fazla doyurucu deildir. Yani alnan kararlara baktmzda, talepler gazetenin düen tirajlar ve ekonomik girdiler açsndan tam anlamyla imkn oluturmuyor. ifadelerini kulland.

BU PLATFORMDA çALIAN, EMEK VEREN, ALELERNN EKONOMK AçIDAN GEçMN SALAYAN KLER VARDIR

Basn ve gazetecilik camiasnn birçok masraf kaleminin olduunu belirten Büyüktimur, Biz gazetecilerin de elbette birtakm talepleri vardr. Coronavirüs salgnn görüldüü bu süreçte hükümetin açklad ekonomik kalkan içerisinde yer alma noktasnda bir beklenti içiriindeyiz. çünkü bu platformda çalan, emek veren, ailelerinin ekonomik açdan geçimini salayan kiiler vardr. Bu kiilerin maa, sigortalar ve vergilerinin de ödenei bulunmaktadr. Bu masraflarn dnda kurumlarn ödedii kira ve dier ödeme masraflar da bulunmaktadr. Bunlarn karlanmas açsndan bir nebze de olsa imknlarn sunulmasn istiyoruz. eklinde konutu.

YEREL GAZETELERN ANA KAYNAI RESM LANLARDIR

Yerel gazetelerin en önemli gelir kaynann, gazetelerde verilen ilan olduunu belirten Büyüktimur, Basn lan Kurumundan özellikle baz konularda imknlar oluturmasn istiyoruz. Örnein; bugün duyduk. Hükümet kamu kurum ve kurulularn verdii ihalelerin de bir süreliine iptaline karar verdi. Baktmzda yerel gazetelerin ana kayna resmi ilanlardr. Bu resmi ilanlarn da muhtevas kamu kurum ve kurulularn içerdii ihaleler oluturmaktadr. Eer bu ihaleler de durdurulursa demek ki önümüzdeki günlerde bizler Basn lan Kurumundan hiçbir ilan alamayacaz. Ksacas tamamen hayat musluklarmz kesilmi olacaktr. Bu durum da ciddi bir skntya yol açacaktr. dedi.

YEREL GAZETECLERN ÖDED VERGLERN ERTELENMES DEL TAMAMEN AF EDLMES GEREKR

Basn lan Kurumunun ald kararlarn yararl olduunu fakat yeterli olmadn söyleyen Güneydou Güncel Gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Mehmet Zeki Özer, Basn lan Kurumunun 23 Mart 2020 tarihinde Coronavirus salgnndan dolay ald kararlara baktmzda yerel basn için bir nebze de olsa faydaldr. Fakat yeterli deildir. Ayrca Basn lan Kurumunun ald kararlar, kendisinden ilan alan gazetelere daha çok yarar saladn görüyoruz. Gönül isterdik ki Basn lan Kurumundan ilan alan veya almayan her kesimi kapsayacak ekilde olsayd. Bunun dnda Basn lan Kurumunun ald kararlar içerisinde gazetelerin dijital bir ekilde çkmas yönünde de olmas gerekiyordu. çünkü Coronavirus tehlikesinden dolay gazetelerde çalanlar, tehlikeli ve kimyasal maddelerin kullanld alanlarda çalmaktadr. Bu durumlar göz önüne aldmzda alnan kararlarn yeterli olmadn düünüyorum. ifadelerini kulland.

YEREL BASIN CAN çEKMEKTE VE DURUMU GÜN GEçTKçE KÖTÜYE GDYOR

Basn lan Kurumunun Yerel gazetecilerin ekonomik giderlerini göz önünde bulundurup iyiletirmesi gerektiini belirten Özer, çalanlarn aylk ücretleri ve SSK primleri noktasnda bir iyileme olmas gerekiyor. Gerçi Maliye Bakanlnn, vergilerin ödenmesini ileri bir tarihe ertelediini görüyoruz. Ama erteleme deil, tamamen vergilerin affna yönelik kararn alnmas gerekmektedir. Zaten yerel basn can çekimekte ve durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Basn lan Kurumunun ald dier karara baktmzda kendisinden borç alan personellere ileri bir tarihte geri ödemesi eklinde olduunu görüyoruz. Bu kararn yeterli olmadn düünüyorum. Basn lan Kurumundan alnan borçlarn affnn olmas gerektiini düünüyorum. eklinde konutu.

CORONAVRÜSTEN SONRA GAZETE SEKTÖRÜ OLARAK CDD EKONOMK SIKINTILAR YAAMAKTAYIZ

Coronavirüsün ba gösterdii ilk günden sonra birtakm tedbirler aldn belirten Diyarbakr Yenigün Gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Mesut Figençiçek, Coronavirüs salgn ba göstermeye balad ilk günden beri farkl sektörlerde tedbirler alnmaya baland. Yenigün gazetecileri olarak da tedbir amaçl 17 Marttan bu yana ilerimizi evden dijital ortamda hal etmeye baladk. Tüm bu olumsuzluklar içerisinde Basn lan Kurumunun ald birtakm kararlar oldu. Fakat Diyarbakr içerisinde maalesef tam anlamyla Basn lan Kurumunun ald kararlar hayata geçiremedik. Örnein uygulayamadmz kararlardan biri, basklarn daha az olabilmesi adna günde iki gazete çkarlmas oldu. Basn ve gazete sektörü ekonomik skntlar içerisinde olduu için alnan kararlarn yeterli olduunu göremedik. dedi.

GAZETECLER AYAKTA TUTAN EN ÖNEML KALEM YAPILAN LANLARDIR.

Yerel gazeteciler olarak ekonomik skntlar çektiklerini belirten Figençiçek, Coronavirüs salgnndan sonra basn ve gazete sektörü olarak ciddi ekonomik skntlar yaamaktayz. Basn lan Kurumundan ald kararlarn dnda farkl eylerin yaplmasn da talep ediyoruz. Örnein; ksa ödeme çalmasnn basn ve gazetecilik camias için de ele alnmasn istiyoruz. Yine kamu kurum ve kurulularn yapt bütün ihaleler iptal edildi. Gazetecileri ayakta tutan en önemli kalem, ihalelerle ilgili yaplan ilanlardr. Alnan karar ile ilanlar olmaynca haliyle farkl bir gelir kaynamz yok. eklinde konutu.

YÜZDE 15LK KOMSYON ÜCRETN GERLERE çEKMESN STYORUZ

Diyarbakrn önde gelen kii ve Sivil Toplum Örgütlerine çarda bulunan Figençiçek, Kentin yöneticilerine ve sivil toplum örgütlerine burudan seslenmek istiyorum: Diyarbakrda çkan gazeteler Diyarbakrn marka deeri ve sesidir. Hem kent yöneticilerin hem de sivil toplum örgütlerin bu noktada daha fazla duyarl olmasn istiyoruz. Son olarak Basn lan Kurumundan Coronavirüs salgn sürecinde bizlerden ald yüzde 15lik komisyon ücretini gerilere çekmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git