Yerli aşıda Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamam

Türkiyede koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneylerine başlanan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İKUM) Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamamlandı. İKUM Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, aşı uygulanan gönüllülerin 43 gün boyunca takip edildiğini belirterek, "Faz-3’e geçmek için 43’üncü gün verileri gerekiyordu. Bu veriler, tamamlandı, şimdi bakanlık tarafından incelenecek. Bundan sonra Sağlık Bakanlığı bünyesinde Faz-3 aşamasının mayıs ayında başlaması bekleniyor" dedi.

Haberler 01.05.2021 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ERÜ bünyesindeki A Aratrma ve Gelitirme Merkezi (ERAGEM) ile KUM tarafndan koronavirüse kar gelitirilen ve Salk Bakanl ile Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl (TÜSEB) tarafndan desteklenen Covid-19 yerli asnn Faz-1 çalmas, 44 gönüllü üzerinde yapld. naktif ann Faz-2 çalmalar ise ubat aynda balad ve 250 gönüllünün a uygulamas 9 Nisanda tamamland.

KUM Müdür Yardmcs Dr. Ahmet nal, alamann ardndan gönüllülerinin takiplerinin yaplarak, veri toplama aamasnn da tamamlandn söyledi. nal, a uygulanan gönüllülerin 43 gün boyunca takip edildiini belirterek, Yerli ada Faz-2 çalmalarnn ilk aamas tamamland çünkü bu 1 yllk bir çalma. Faz-3e geçmek için 43üncü gün verileri gerekiyordu. Faz-3 geçmek için bu veriler tamamland. Salk Bakanlna sunulmak için gerekli veriler hazrlanyor. Faz-3e geçmek için bir veri olumu oluyor. Bu veri bakanlk tarafndan incelenecek. Bu veriler deerlendirildikten sonra Faz-3 aamas balam olacak. u an bu çalmalar kendi açmzdan deerlendirdiimiz zaman bir sknt görülmüyor. Tabi bu bizim için mutluluk verici. Bundan sonra Salk Bakanl ve TÜSEB bünyesinde çalmann Faz-3 aamasnn mays aynda balamas bekleniyor. Faz-3 asnn uygulama srasnda da ilerleyen aamalarda belki erken kullanm onay ya da tedaviye girmesi mümkün olabilecek; tabi her ey yolunda gider ve baarl olursa diye konutu.

EHR DIINDAN GELP PLASEBO çIKANLAR OLDU

Faz-2 aamasna Türkiyenin her yerinden katlanlar olduunu söyleyen Dr. nal, Bu gönüllülerimiz yerli a çalmalarna çok ilgi gösterdiler. Örnein; ehir dndan gelip plasebo çkan gönüllülerimiz oldu. çok emek harcadlar. Bunu duyan gönüllülerimizin tepkisi Canmz sa olsun, her ite bir hayr vardr diye güzel tepki verdiler. Bunun yannda kar koca gelen gönüllülerimiz vard. Yine kar koca gönüllülerimizden birine plasebo, kocasna ise a denk geldi. A uygulanan ete ayla ilgili hiçbir semptom yokken plasebo uygulanan kadnn kolu imiti. Bunu psikolojik bir etki olarak düünebiliriz dedi.

HER YAN ETK AIYA BALI DEL

Bir baka gönüllü çifte de plasebo denk geldiini belirten Dr. nal, kisi de adan sonra birçok yan etki yaad. Bize a verilmedi, biz bu yan etkiyi nasl yaadk? diye aknlklarn ifade ettiler. Bunlar bizim için ilginçti. Yani a olmad halde yan etki oluabileceini gördük. Zaten yaplan çalmalarda plasebonun amac bu. Her yan etki aya bal gelimiyor. Baz yan etkileri kiinin a olarak düünüp, bir nevi psikolojik olarak yaadn görebiliyoruz. Plaseboda bo su veriliyor. Bu suya kar vücudun tepki verdiini düünün. Biz normalde a verdiimiz zaman yan etki düünürüz; kol ars, kolda ime görebiliriz. Demek ki bu plaseboya bal da geliebiliyor. Yani insan vücudunda gelien yan etki, her zaman aya bal deildir diye konutu.

Ana Sayfaya Git