Yeterli antikor, ikinci dozdan 3 hafta sonra

Covid-19 PCR Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Filiz Kaya, Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra etkili bağışıklık ve antikor oluşması için mutlaka belirli sürenin geçmesi gerektiğini söyledi. Kaya, "Sinovac aşısında ikinci dozu yaptırdıktan yaklaşık 3 hafta sonra antikor seviyelerinin etkin seviyeye ulaştığını söyleyebiliyoruz. Yani 3 hafta beklememiz gerekiyor" dedi.

Haberler 15.04.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Covid-19 PCR Laboratuvar Sorumlusu ve Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Filiz Kaya, Covid-19 asnn ilk dozunu yaptranlarn kesinlikle rahat olmamalar gerektiini söyledi. Prof. Dr. Kaya, A yaptrdktan sonra etkili bir baklk ve antikor olumas için mutlaka belirli bir sürenin geçmi olmas gerekiyor. Ülkemizde ilk Sinovac as uyguland. Bu ann etkin bir hale gelmesi için iki doz eklinde uygulanmas gerekiyor. Birinci doz a olduktan sonra ikinci doz a uygulanyor. Bu ikinci doz ay yaptrdktan yaklak 3 hafta sonra antikor seviyelerinin etkin bir seviyeye ulatn söyleyebiliyoruz. Yani iki a arasnda tek bir a yaptrdktan sonra koruyuculuk beklemiyoruz. kinci doz adan sonra antikor yant aslnda hemen ulamaya balyor; ama bu yantn yeterli düzeye ulamas ancak 3üncü haftadan sonra oluyor. Yani 3 hafta beklememiz gerekiyor dedi.

AILI OLUP POZTFLEEN VAKALARIMIZ OLUYOR

Kaya, birinci ve ikinci a arasnda virüs kapan vakalara rastladklarn belirterek, Birinci ay yaptrdktan sonra pozitif olanlar hatta ikinci ay yaptrdktan sonra da salk çalanlar arasnda da tekrardan pozitifleen vakalarmz oluyor ama tekrardan yakalanan hastalarn hastal ar geçirip geçirmeme ihtimalleri ile ilgili u anda açkças net veriler yok elimizde. Temel olarak bakarsak bu alar vücudumuzun virüsü tanmasn salyor. A sonras oluan bakln düzeyinin ve bu bakln ne kadar süreyle devam ettiinin net verileri henüz elimizde yok. Bu yüzden a yaptrm olsak bile mutlaka hiç hastalanmamz, hiç a olmamz gibi kiisel koruyucu önlemlerimize tamamen dikkat etmemiz gerekiyor diye konutu.

POZTFLK ORANIMIZ 2 KATINA çIKTI

Prof. Dr. Kaya, ubat aynda hastaneye gelen hastalarn çok azaldn ama u anda arttna dikkat çekerek, Mart ayndan baz kstlamalarn kaldrlmas ve okullarn, restoranlarn açlmas gibi insan hareketliliini artran faktörler nedeniyle hem test saylarnda hem de pozitiflik oranlarnda her geçen gün bir art görüyoruz. Mart ay itibaryla hastanemiz laboratuvarnda yaptmz test says, ubat ayna oranla yaklak 5 katna çkt. Pozitiflik oranlarmz da 2 katna çkt ve maalesef bu art devam ediyor dedi.

Ana Sayfaya Git