'Yoksulluk önlenmeden çocukların çalıştırılması önlenemez'

Çocukların çalıştırılmasının temel sebebinin sosyal adaletsizlik olduğuna dikkati çeken Çocuk İşçiliğini İzleme ve Önleme Derneği Başkanı Mehmet Bayram, yoksulluk önlenmedikçe çocukların çalıştırılmasının da önlenemeyeceğini söyledi.

Haberler 14.06.2021 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk çiliini zleme ve Önleme Dernei Bakan Mehmet Bayram, çocuklarn çaltrlmasndaki art ve çözüm önerilerine dair deerlendirmelerde bulundu. çocuklarn ie balamalarndaki temel nedeninin, ülkenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapsyla balantl olarak yoksulluk olduunu dile getiren Bayram, Tek bana yoksulluk kavram çocuk içiliinin var olma nedenini açklamasa da bu olguyla yakndan ilikilidir. Özellikle gelimekte olduu kabul edilen ülkelerde çocuklar ucuz emek gücü olarak kullanlyor. Bu ülkelerin ortak özellikleri, gelir dalmnn dengesiz, nüfus art hznn yüksek olmas genç nüfus orannn yüksek olmas düzensiz kentleme ile birlikte isizliin artmasdr. çocuk emei özellikle az gelimi toplumlarda ucuz ve savunmasz igücü olduu için tercih ediliyor dedi.

YÜZDE 68 KATKIDA BULUNUYOR

Bayram, Krdan kentlere göçler sürerken isizlik oranlar yükselmekte, snflar aras ekonomik ve sosyal dengesizlik giderek büyümekte. Eitim, salk ve dier sosyal güvencelere bütçeden ayrlan pay oranlar düük seviyelerde seyretmekte. Bu sorunlar Türkiyede ve dünyann birçok ülkesinde çocuk içiliini tetikliyor. Gerçekten de Türkiye genelinde 5-14 ya grubunda istihdam edilen çocuklarn yüzde 68i hane halknn ihtiyaçlarna katkda bulunmak için, yüzde 21i ailesi istedii için, yüzde 6s meslek sahibi olmak, yüzde 4ü kendi ihtiyaçlarn karlamak için ve yüzde 1 ise dier sebeplerden ötürü çalyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git