Yoksulluk ve adaletsizlik intihara sürüklüyor

Sosyal Hizmet Uzmanı Nazif Dağ, "önlenebilir" dediği intiharların ana sebebi olarak insanların yaşadıkları derin ekonomik sıkıntılar ve adalete olan inancın yitirilmesini gösterdi.

Haberler 26.04.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) açklad verilere göre her yl ortalama 1 milyon insan intihar ederek yaamna son veriyor. Yaamna son verenlere ilikin dikkat çeken noktalardan biri ise ekonomik gelirlerinin düük ve orta düzeyde olmas. Türkiyede konuyla ilgili yaplan son aratrma 2018 ylnda Türkiye statistik Kurumu (TÜK) tarafndan yaymland. Rakamlara göre Türkiyede günde ortalama 9 kii yaamna son veriyor.

Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) üyesi ve Sosyal Hizmet Uzman Nazif Da, intiharn ana etmeninin kiilerin depresyona sürüklenmesi olduunu belirtti.

GELECEK UMUDUNUN YTM

Gelecek umudunu kaybeden insanlarn Ben bu aclara artk katlanamyorum, beni ancak ölüm kurtarr düüncesiyle intihara sürüklendiini ifade eden Da, ülkelerin gelimilik düzeyi ve yaam standardnn kiilerin depresyona girip girmemesiyle birebir balantl olduunu vurgulad. Da, Toplumsal gelimilik düzeyinin intihara etkisi üzerine dikkat çekmek gerekir. Eer insanlarn gelecekle ilgili beklentileri varsa, gelecekten umutlar varsa ve kendilerini bulunduklar ortamda var edebiliyorlarsa, ekonomik sorunlar yoksa o zaman kii neden intihar etsin? diye konutu.

NSANLAR ADALET OLMADII DÜÜNCESNDE

Umutsuzluun intiharn temel sebebi olduunun altn çizen Da, bu hissiyat besleyen koullar: nsanlarn kendini çaresiz hissetmesi, gelecekten bir beklentisinin olmamas, kendini deersiz hissetmesi de bir sorundur. Son dönemlerde ülkemize bakyoruz; insanlar bu ülkede adaletin olmadn düünüyor. nsanlar neden sorun yaar? Bir adaletsizlie urad için. Sonucunda tepki gösterir topluma. nsanlar artk, adaletin ilediine inanmyoruz diyorlar sözleriyle dile getirdi.

nsanlarn yaad ekonomik sorunlarn Koronavirüs salgnyla birlikte daha da arttna dikkat çeken Da, unlar ekledi: Birçok insan ilerinden ayrlmak zorunda kald. Bir o kadar dükkanlarnn kepenklerini indirdi. Aylk gelirleriyle temel ihtiyaçlarn karlayamad. Ekonomik nedenlerin de intihara sürükleyici sebeplerden olduunu biliyoruz. çocuuna okul kyafeti alamad için, iyi bir gelecek vaat edemedii için intihar eden insanlara tank oluyoruz. Bunlarn kökeninde ekonomik nedenler var, yoksulluk var. Yoksulluk intihar tetikleyen bir etmendir. Bu dönemde de ülkemizde yoksulluk yaanyor. sizlik bu ülkenin birinci sorunlarndan birisi.

ÖNLENEBLR

Da, intiharlarn bireysel ve toplumsal faktörlerden etkilendiini, bundan hareketle Urfada son bir haftada intihar eden 9 kiinin mental ve ruhsal salklarnda ne tür deiiklikler yaandn merak ettiklerini de paylat.

çünkü yaanan intiharlar aslnda önlenebilir diyen Da, sürdürülebilir, yenilenebilir ve kontrol edilebilir hizmetlerin tamamnn devlet eliyle verilmesi ve bunun sürekli bir biçimde yenilenebilmesinin toplumsal ruh salnda etkili olan depresif durumu iyiletirebileceini ifade etti.

ADALET HEREKESE MUTLULUK GETRR

ntiharlarn önlenebilmesi için ülke genelinde yoksulluk ve isizliin minimize edilmesi gerektiini vurgulayan Da, Bir dier sorun kiinin kendini var edebilme sorunu. Kapitalizmin etkilerinin youn olduu bir çada yayoruz. Kapitalizm insanlar bireyselletiriyor. Buna yönelik olarak kiilerin toplumsal ve bireysel ilikileri sk tutacak etkinlikler yaplabilir. nsanlarn kendini deerli hissetmesi, ancak adalet tesis edilerek salanabilir. Biz, adaleti tesis edersek, kii hakkn arayabilecek ya da hakszln kabul edecek. Arada kalmayacak. Bundan dolay adalet tabi ki kiinin bireysel grup ve toplumsal yaamnda çok çok etkili olan bir olgudur. Adaletli bir yap herkese mutluluk getirir diye konutu.

Ana Sayfaya Git