YÖK'ün 'özel öğrenci' statüsü düzenlemesi yürürlükte

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından özel öğrenci statüsünün 'istismar kapısı' olmasını önlemek amacıyla hazırlanan düzenleme, yürürlüğe girdi. Buna göre özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.

Haberler 19.04.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurumlarnda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasnda Geçi, çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Aras Kredi Transferi Yaplmas Esaslarna likin Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazetede yaymland. Yönetmelie göre, özel örencilik imkanndan bir program süresince en fazla iki dönem yararlanlabilecek. Bu süre ancak belli artlar dahilinde uzatlabilecek. Örencinin yükseköretim kurumuna yerlemesinden sonra eitim nedeniyle ikamet edilen ilde tedavisi mümkün olmayan ciddi bir hastalk tehisi koyulduunun ya da hastalnn ilerlediinin devlet hastanesi veya devlet üniversitesi hastanesinden alnm salk kurulu raporuyla belgelenmesi gerekecek. Örencinin, maruz kald darp, iddet gibi fiiller sebebiyle örenimini kaytl bulunduu yükseköretim kurumunda sürdürmesinin mümkün olmadna ilikin üniversite yönetim kurulunun teklifinin olmas istenecek. Yurt dndaki yükseköretim kurumlarnda eitim alan Türk vatanda örenciler, özel örencilik imkanndan en fazla iki dönem yararlanabilecek.

ÖZEL ÖRENCLK ÖNEML FIRSAT KAPISIDIR

YÖKten konuya ilikin yaplan açklamada; örencilerin, kaytl olduklar yükseköretim kurumundaki eitimlerini istee bal olarak veya zorunlu sebeplerle belli bir süre dahilinde baka bir yükseköretim kurumunda özel örenci sfatyla sürdürmelerinin mümkün olduu hatrlatld. Bu yolun, örencilere farkl yükseköretim kültürü kazandraca, kiisel geliimlerine katk salayaca için doru ve önemli olduu belirtilerek, Bundan baka zaman zaman örencilerimizin sonradan ortaya çkan salk sorunlar veya maruz kald fiiller (darp, iddet vs) sebebiyle ayn yükseköretim kurumunda eitimlerine devam etmeleri de mümkün olmayabilir. Bu örencilerimiz için de özel örencilik önemli bir frsat kapsdr. Ancak özel örencilik istisnai bir yoldur, tüm lisans eitimi süresince kullanlacak bir yol ve istismar kaps deildir. Aksi halde puan üstünlüü/baar esas ile yerletirme yapldndan, sosyal adalet ve frsat eitlii ilkesi ihlal edilecek, kamu vicdan zedelenecektir denildi.

STSMAR YOLUNA DÖNÜMEYE BALAMITIR

Yükseköretim çandaki tüm adaylar için üniversitelere giri ve yerletirme ilemlerinde sosyal adalet, frsat eitlii, eitlikçilik vazgeçilmez ilkeler olduu belirtilen açklamada, öyle denildi:

Herhangi bir yolla bu ilkelerin dolanmna müsaade etmeyeceiz. Maalesef, baz örencilerimiz, üniversite snavnda yeterli puana alamadklarndan dolay yerleemedikleri üniversitelere, farkl ehirlerde bulunan ve puan çok düük üniversitelerin ayn programna yerleip daha sonra özel örenci sfatyla gelip okuyabilmekte, yani baarlar yetmedii halde (diplomasn almamakla birlikte) istedikleri illerdeki, istedikleri üniversitede bütün eitimlerini alabilme imkanna sahip olmaktadrlar. Bu olumsuz örneklerin yurt içinde olduu kadar yurt dn kapsar ekilde geniletilmesi de ne yazk ki söz konusudur. Ülkemizde bir yükseköretim kurumunu kazanamayan örencinin yurt dndaki bir yükseköretim kurumuna yerletikten sonra eitim ve öretiminin bütününü özel örenci sfatyla ülkemizdeki bir yükseköretim kurumunda devam ettirmesi, sosyal adalet ve frsat eitlii ilkeleriyle badatrlamaz. Bu uygulamalardan anlalaca üzere özel örencilik imkan, bir istismar yoluna dönümeye balamtr.

SOSYAL ADALET VE FIRSAT ETLNE ÖNEM VERYORUZ

stismar kaplarnn tek tek kapatld kaydedilen açklamada, Hakl ve insani sebeplere dayanan bu istisnai yolun, amacna uygun kullanmn temin etmek üzere özel örenciliin süresi snrlandrlm bununla birlikte salk, darp, iddet gibi örencinin kaytl olduu yükseköretim kurumunda eitimini sürdürmesinin beklenemeyecei hallerde sürenin uzatlabilmesi de hükme balanmtr. Yeni YÖK olarak, sosyal adalet ve frsat eitliine önem veriyoruz. Bu ilke dorultusunda eyleme dönüen güçlü bir irade ortaya koyuyor ve istismar kaplarn tek tek kapatyoruz. Bu yöndeki kararlarmza devam edeceiz. Gençlerimiz için tek imtiyazn baar ve nitelik olduu eitlikçi bir yükseköretim sistemi ina etme yolunda admlar atyoruz denildi.

Ana Sayfaya Git