Yunus'un ölümünde kurum ihmali yokmuş

Enerji Bakanlığı, Silvan’da elektrik kesintisi nedeniyle soğuktan yaşamını yitiren 2 yaşındaki Yunus Emre Binen’in ölümünde ihmal olmadığını savundu.

Haberler 05.04.2022 - 02:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesinde bronit hastas olan ve oksijen maskesi kullanan 2 yandaki Yunus Emre Binenin elektriklerin kesilmesi ardndan souktan dolay yaamn yitirmesine dair, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlna verilen soru önergesine yant geldi. Yantta ölümde kurumsal ihmaln olmad ifa edildi.

SORUTURMA BALATILDI MI?

HDP Diyarbakr Milletvekili Remziye Tosun olay Meclis gündemine getirerek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlna soru önergesi vermiti. Tosun, ilgili bakanla Bakanlnz özellikle hasta yurttalarn yaam hakkn ihlal eden DEDA uygulamalarndan haberdar mdr? Elektrik kesintisi nedeniyle tedavisinde kullanmas gereken tbbi malzemelerin kullanlmamas sonucu yaamn yitiren Yunus Emre Binenin yaamn yitirmesine dair etkin soruturma balatld m? Bahsi geçen olaya dair ihmal suretiyle ölüme sebebiyet verme ve kamu hizmetinden yararlanma hakknn engellenmesine dair hakknda ilem balatlan görevli var mdr? Kürtlerin youn yaad illerde yurttalar madur eden DEDAn uygulamalarndan bakanlnz bilgi var mdr? Bakanlnzn bu konuda giriimleri olacak m? sorularn yöneltti.

YÖNETMELKLE YANIT

Gelen cevapta ise ilgili elektrik datm irketinin sorumluluk sahasndaki kesintilerin sebepleri, says, il ve ilçelere göre dalmn aylk DEDAn internet sitesinde yaynland, ayrca ayn zamanda Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu Bakanlna (EPDK) aylk bildirildii vurguland.

EPDKYE BAVURU YOLU GÖSTERLD

Elektrik tarifesine dair yönetmeliin yer ald cevapta, Bölgede özel hukuk hükümlerine tabi olarak lisans kapsamnda faaliyet gösteren elektrik datm irketleri, kesme, açma, tahakkuk, gecikme cezas, tahsilat vb. ilemlerini yürürlükteki mevzuata uygun ekilde yürütmek mecburiyetinde olup, soru önergesinde bahsedilen hususlar kapsamnda kendilerine datm irketi tarafndan haksz elektrik kesintisi yaplmas ya da mevzuata aykr fatura düzenlenmesi gibi usulsüz ilemler yapldn deerlendiren tüketiciler öncelikle ilgili datm irketine, sonuç almamas durumunda ise EPDKya bavuruda bulunma hakkna sahiptirler. EPDK tarafndan yaplacak soruturmada söz konusu iddialarn doruluunun tespiti halinde ise ilgili datm irketine gerekli yaptrmlar uygulanmaktadr denildi.

HMAL YOK SAVUNMASI

Silvanda yaamn yitiren 2 yandaki Binene dair soruya ise, Bahsi geçen ölüm olayna ilikin resmi bir belgenin ilgili datm irketi ile paylalmad, akabinde ilgili datm irketince yaplan inceleme ve aratrma sonucunda ilgili irketin olaya sebebiyet veren herhangi bir uygulamas veya ihmalinin söz konusu olmad belirtilmitir eklinde cevap verildi.

ki sayfalk cevabn son sayfasnda ise, hükümetin son getirilen düzenlemeler ve elektrik datmna ilikin yönetmelik anlatlarak, u ifadelere yer verildi: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn bütçesinden Ar Kronik Hastal Nedeniyle Cihaza Baml Olan Hastalarn Bulunduu Hanelerin Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kayna htiyaçlarnn Karlanmasna likin lke Karar çerçevesinde elektrik tüketim düzeyinde 200 TLye kadar yardm yapld, kesintisiz güç kayna saland

NE OLMUTU?

Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Cami mahallesinde yaayan Binen ailesinin en küçük çocuu Yunus Emre Binen (2), evdeki elektrik kesintisinden kaynakl buhar cihazn kullanamamas sonucu yaamn yitirdi. Bronit hastas küçük Binen, 12 Aralk gecesi souk havada fenalamas üzerine hastaneye kaldrld. Binen, buradaki tüm müdahalelere ramen kurtarlamad. Doktorlar, Binenin souktan kalbinin durduunu aileye aktard.

DEDA tarafndan yaplan yazl açklamada, Binen ailesinin oturduu eve abonelik için 3 Haziran ve 9 Kasmda ihbarname gönderdiklerini, kendilerine herhangi bir bavuru yaplmadn iddia etti. DEDA açklamasnda, 10 Aralkta kesinti için eve enerji kesimi için gidildii ancak adreste kimse bulunamad için enerji kesilmedii kaydedildi. DEDA, Binenin yaamn yitirdii 12 Aralkta söz konusu evde herhangi bir kesintinin söz konusu olmadn ileri sürmütü.

Açklamann devamnda, 17 Aralk 2021 tarihinde ei Meryem Binen tarafndan abonelik devri bavurusu yaplmasnn ardndan, 18 Aralk 2021 günü yeni abonelik balatlm, kablo balants yaplm ve enerji verilmitir. Bütün bu veriler nda, evladmz Yunus Emre Binenin talihsiz ölümüne irketimizin herhangi bir uygulamasnn veya ihmalinin sebep olduu sonucunu çkarmak, insaf ölçütlerinin ötesindedir ifadelerine yer verildi.

Söz konusu açklamaya dair anne Meryem Binen ajansmza verdii röportajda, çok uzun süredir elektriimiz yok. çocuk biraz hastalanmt ama durumu ar deildi. Geldiimiz zaman da burada arkamdan geziyordu. çocuu akrabamzn evine götürerek orada buhar verdik. Sonra eve döndük. Eime gidip elektrii yapmasn söyledim ifadelerini kullanmt. DEDAn, evlerine giren hrszlarn elektrik kablolarn çalmasn gerekçe göstererek, einden kablo almasn istediklerini söyleyen anne Binen, maddi durumlar olmad için sorunu çözemediklerini kaydetti.

Baba Özcan Binen de öyle konumutu: Pazartesi (6 Aralk) elektrikler yoktu, Sal da gelmedi. Hatt balamlard, biz de gelip saati balarlar sandk. Onlar bekledik. Bize evden çkmayn elektriinizi balayacaz dediler. Kaç kere arad Mahalle mahalle dolatklar için youn olduklarn söylediler. Cumartesi gününe kadar elektrikler gelmedi ve çocuu alp aabeyimin evine götürdüm. Ona o akam buhar verdik. Sonra eve geri geldik. Pazar günü çocuum biraz rahatszland. Gece 03.00da inlemesini duyduk. Belki açlktan böyle yapyordur diye düündük. Kalktk çocukta hal yok. Kalbi durmu. Hastanede 40 dakika boyunca kalbini tekrardan çaltrmaya çalt.

Yaanan ölüm ardndan 20 Aralk 2021 tarihinde DEDA Müdürü tarafndan aranan aile, çay içmeye davet edilmiti.

Ana Sayfaya Git