Yüz yüze sınav uygulamaları!

MEB liselerde yüz yüze eğitim ve sınav uygulamalarının detaylarını belirledi

Haberler 04.03.2021 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meslek liselerinde bir günde en fazla 10, dier ortaöretim kurumlarnda ise 8 ders saati yüz yüze eitim yaplacak. Snavlarn takvimi 8 Mart Pazartesi gününden itibaren üç haftay geçmeyecek ve yüz yüze olacak ekilde eitim kurumu alan zümre bakanlar kurulunca belirlenip planlanacak

Milli Eitim Bakanl (MEB), meslek liselerinde bir günde en fazla 10, dier ortaöretim kurumlarnda ise 8 ders saati yüz yüze eitim yaplmasna karar verdi.

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk imzasyla illere gönderilen yazda, ortaöretim kurumlarnda yüz yüze eitim ve snav uygulamalaryla ilgili detaylara yer verildi.

Buna göre, ortaöretim kurumlarnda yüz yüze eitim 2 Marttan itibaren balad. Hazrlk ve planlamalarn yapamadklar için bu tarihte yüz yüze eitime balayamayan eitim kurumlar ise en geç 8 Mart Pazartesi günü yüz yüze eitime balayacak ekilde hazrlk ve planlamalarn tamamlayacak.

Okul yöneticileri ve öretmenlerce örencilere okulda geçirdikleri ders içi ve d saatlerde maske kullanm, sosyal mesafe ve temizlik kurallarna uymalar hususunda rehberlik, yönlendirme ve bilgilendirme yaplacak.

Dersliklerdeki oturma plan fiziki mesafeyi koruyacak ekilde düzenlenecek. Bir snfta bulunmas gereken en fazla örenci says da bu fiziki mesafe dikkate alnarak belirlenecek ve ihtiyaç olmas durumunda seyreltilmi snf uygulamasna gidilecek.

ORTAÖRETM KURUMLARINDAK YÜZ YÜZE ETMN DETAYLARI

Eitim kurumu müdürlükleri tarafndan yüz yüze eitim için gruplara ayrlan ubelerden her bir grubun haftann hangi iki günü okula gidecei planlanacak. Bu kapsamda eitim kurumlarnda derslik ve eklentilerin periyodik olarak kapsaml ekilde genel temizlii yaplacak.

Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüüne bal eitim kurumlarnda günde en fazla 10 ders saati, dier ortaöretim kurumlarnda ise günde 8 ders saati, her ders saati süresi 30 dakika ve dersler aras dinlenme süresi de 10 dakika olarak yüz yüze eitim yaplacak. Ayrca öle aras uygulamasnn yaplp yaplmayaca ve süresi eitim kurumu yönetimince belirlenecek.

Ortaöretim kurumlarnda yüz yüze eitimde ortak, seçmeli ve mesleki derslerden örencilerin beklenti ve ihtiyaçlar da dikkate alnarak okul yönetimince belirlenenler yüz yüze, bunlarn dnda kalanlar ise uzaktan eitim yoluyla yaplacak.

Yüz yüze eitim faaliyetlerine katlmayacak örenciler, snfnn konu ve kazanmlarnn ilenen bölümünün tamamndan sorumlu olacak ve okullarnda yüz yüze gerçekletirilecek ölçme deerlendirme snavlarna katlacak.

Eitim kurumu yönetimlerince, seyreltilmi snf uygulamas sonucunda ihtiyaca bal olarak yüz yüze eitim ile uzaktan eitim e zamanl yürütülecek. Ayrca ihtiyaç olumas durumunda geçici öretmen, ücretli öretmen görevlendirilmesi ile uzaktan eitim kapsamnda snf ve ube birletirmesi yaplabilecek.

MESLEK, GÜZEL SANATLAR VE SPOR LSELERNDEK DER UYGULAMALAR

Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile çok programl liselerin alan/dal derslerinin yüz yüze eitimlerinde meslek.eba.gov.tr internet adresinde yaynlanmakta olan 2020-2021 Eitim ve Öretim Yl kinci Dönem çerçeve Öretim Program kullanlacak.

Bu kapsamda öretim programlarnda yer alan derslerin uygulama kazanmlar yüz yüze, teorik olan kazanmlar ise uzaktan eitim yoluyla yaplacak ekilde zümre öretmenler kurulunca planlanacak.

Güzel sanatlar ile spor liselerinde yüz yüze ve uzaktan eitim yoluyla verilecek dersler ve ders saatleri meslek.eba.gov.tr internet adresinde, Anadolu imam hatip liseleri için de dogm.meb.gov.tr internet adresinde yaymland.

Yüz yüze eitim ve öretimin devam edecei süre ile ölçme ve deerlendirme uygulamalar sürecinde barnma ihtiyac olan örenciler, okul pansiyonlarndan yararlandrlacak. Ancak okul pansiyonlarnda oluabilecek younluun önüne geçebilmek amacyla okula eriim sorunu olan örencilere öncelik verilecek ve gereken salgn tedbirlerinin alnmasnda hassasiyet gösterilecek.

Yüz yüze eitimin olmad günlerde pansiyonlarda gerekli tedbirler alnarak aksakla meydan verilmeyecek. Yüz yüze planlanmayan dersler ile yüz yüze seyreltilmi olarak uygulanan derslerin kalan ksmlar uzaktan eitim kapsamnda yürütülecek. Örenciler ölçme ve deerlendirme uygulamalarnda yüz yüze ve uzaktan eitim kapsamnda ilenen derslerin tüm konularndan sorumlu olacak.

ÖZEL ETM VE REHBERLK ALANINDA ETM VEREN KURUMLARIN ETM SÜREçLER

Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüüne bal ortaöretim kademesinde eitim veren özel eitim okullar ile dier okullar bünyesindeki özel eitim snflarnda haftada 5 gün, günde 6 ders saati, her bir ders saati 30 dakika, dersler aras dinlenme süresi 10 dakika olacak ekilde ve öle aras dinlenme süresi verilmeden yüz yüze eitim yaplacak. Yüz yüze eitim dnda kalan ders saatleri ise uzaktan eitim yoluyla tamamlanacak.

Bilim ve sanat merkezleri de programlar dahilinde yüz yüze eitime geçecek.

Yüz yüze eitimle yürütülecek eitim ve öretim faaliyetlerine katlm istee bal olacak ve devam zorunluluu aranmayacak. Ancak yüz yüze eitim faaliyetlerine katlmayacak örenciler için velileri, örenciyi yüz yüze eitim için eitim kurumuna göndermek istemediklerine dair taleplerini, bir dilekçeyle eitim kurumu müdürlüüne iletecek.

Kaynatrma/bütünletirme yoluyla örenim gören örencilerin bulunduu ilin risk durumuna göre destek eitim odas eitim faaliyetleri yüz yüze veya uzaktan balayacak. Ortaöretim kurumlarnda sorumluluk snavlar ile birinci döneme ilikin yaplamayan snavlar, eitim kurumlarnda yüz yüze yaplacak.

l ve ilçe hfzsshha kurullarnn il ve ilçe milli eitim müdürlükleriyle alacaklar karar dorultusunda bütün risk gruplarndaki illerde bulunan ortaöretim kurumlar haftann 2 günü yüz yüze eitim yapabilecek.

Barnma ihtiyac olan örenciler gerekli tedbirler alnmas kaydyla okul pansiyonlarnda kalabilecek. Resmi eitim kurumlarnda 8 ve 12. snflar ile mezunlara yönelik destekleme ve yetitirme kurslar ile özel öretim kurumlarnda 8 ve 12. snflara yönelik takviye kurslar yüz yüze devam edecek.

YÜKSEK VE çOK YÜKSEK RSKL LLERDEK UYGULAMALAR

Yüksek ve çok yüksek riskli illerdeki ortaöretim kurumlarnn hazrlk, 9, 10 ve 11. snflarnda tam zamanl uzaktan eitime devam edilecek.

Düük ve orta riskli illerdeki ortaöretim kurumlarnn hazrlk, 9, 10 ve 11. snflarnda haftada iki gün, günde 8 saat ve seyreltilmi snf uygulamas eklinde yüz yüze eitim uygulanacak.

Düük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli illerdeki ortaöretim kurumlarndaki 12. snflarda ise yüz yüze yaplacak seyreltilmi snf uygulamasyla dersler haftada en az 16, en fazla 24 saat olarak planlanacak.

Düük ve orta riskli illerdeki meslek liselerinin 9, 10 ve 11. snflarnda haftada 2 gün yüz yüze yaplacak eitimlerde meslek derslerindeki uygulama kazanmlarna öncelik verilecek.

Din Öretimi Genel Müdürlüüne bal eitim kurumlarnn ders saati okul yönetimlerince belirlenmek üzere yüz yüze yaplacak eitimlerde ortak derslerin yan sra 9 ve 10. snflarnda Kuran- Kerim ve Arapça, 11. snflarnda Kuran- Kerim ile hitabet ve mesleki uygulama derslerine yer verilecek. 12. snflarda ise yüz yüze yaplacak dersler örencilerin merkezi snavlara ilikin beklenti ve ihtiyaçlar dikkate alnarak belirlenecek.

SINAV TAKVMNN DETAYLARI

Ortaöretim kurumlarnda sorumluluk snavlar ile birinci döneme ilikin yaplamayan snavlar, eitim kurumlarnda yüz yüze olacak. Snavlarn takvimi 8 Mart Pazartesi gününden itibaren üç haftay geçmeyecek ekilde eitim kurumu alan zümre bakanlar kurulunca belirlenip planlanacak. Eitim kurumu müdürlüklerince gerekli tedbirler alnarak snavlarn uygulanmas salanacak. Birinci döneme ilikin i ve ilemler 26 Mart Cuma gününe, sorumluluk snavlarna ilikin tüm i ve ilemler ise 31 Mart çaramba gününe kadar e-Okul sistemine ilenerek tamamlanacak.

2020-2021 eitim ve öretim ylnn birinci dönemine ilikin snavlarn tamamlam olan okullar ikinci dönemin birinci snavlarn 8-26 Mart 2021 tarihlerinde, birinci döneme ilikin snavlar yapamam olan okullar ikinci dönemin birinci snavlarn 29 Mart-16 Nisan 2021 tarihleri arasnda tamamlayacak.

Ana Sayfaya Git